DUYGU ADAMI ‘MURAT İNCE’ İLE EDEBİYAT ÜZERİNE…

DUYGU ADAMI ‘MURAT İNCE’ İLE EDEBİYAT ÜZERİNE…

Röportaj: Aziz Karataş

Yalanlara prangalanmış bir yüreğin esirisin sen

Ve canı burnunda bir adamın ölüm sebebisin sen

Hiçbir şey yokmuş gibi davranan

Sustukça susan vurdukça vuran

Kaçtıkça kaçan alçaldıkça alçalan

Kalleş bir yüreğin puslu gözlerisin sen

Dağlasan da her vakit yaramı

Sanma sana durup durup ağlarım

Bağlasan da bütün yollarımı

Sanma döner sana koşarım

Kalemim kırıldıysa yüreğinden

Bir daha yazmayacaksa ellerinden

Görmeyecekse gözlerinden

Sanma vurulurum sanma yıkılırım

Merak etme sevmelerimden

Dağılmam gönül hücremde ben

Haram kokulum özledimse özledim

Yalan soylum sevdimse sevdim

Yumrukladıysam duvarları kanattıysam parmaklarımı

Çıkmaz yolum sana ne kime ne

Delikdeşik uykuların içinde ve kan ter düşlerin peşinde

Ulan tükendimse tükendim geberdimse geberdim

Vicdan harbinde koma hain yüreğini

Sevmek senin neyine

Görmek gözlerine pus olmuşken böyle

Ben ölmüşüm kalmışım sana ne

 

Bir akrep zehridir öldürür sevdan

Yüreğim yaralı dillerim suskun

Sızlana sızlana dağlar gönlümü

Yüreğim yanar da közlerim suskun

Off yüreğim yanar da közlerim suskun

……………………………………

………………… diye seslenir Murat İNCE ‘GÖNÜL MAHKUMU’ Adlı şiirinde… Murat İnce 01 Haziran 1969’da Yozgat'ın Sorgun ilçesinde doğdu. İlk, orta, lise ve yüksek okulu Ankara’da bitirmiştir. Lise yıllarından itibaren şiirlerini kaleme alan sanatçı ilk kitabı “Adı Yalnızlık’ı” 1999 yılında kendi imkânlarıyla çıkardıktan sonra geçen yıllar içerisinde çeşitli yayın kuruluşlarından toplam on kitaba imza atmıştır. Kitapların yedisi şiir, ikisi deneme ve bir tanesi Türkçe’yi doğru etkin kullanma sanatı (diksiyon) içeriklidir.

Murat İnce 2000 yılından itibaren yazdıklarını radyo programlarında söylemeye başlamıştır. Öyle ki hazırlayıp sunduğu bütün programlar büyük beğeniyle takip edilmiş ve birçok yaralı yüreğe iyi gelmiştir. Halen Türkiye’nin en güzide kuruluşlarında radyo yayın hayatına devam etmektedir. (TRT TSR Türkiye’nin Sesi Radyosu, Türkiye Polis Radyosu ve Aşk FM.)                 

 Murat İnce 2003&2005 eğitim öğretim yılında Ankara Aydınlıkevler Ticaret ve Anadolu İletişim Meslek Lisesinde Türkçe’yi etkin ve doğru kullanma, diksiyon, sunuculuk, radyo ve televizyon konulu dersler vermiş yüzlerce öğrenci yetiştirmiştir. Sanatçının ilk şiir&müzik albümü “Ayrılık Sevdi Bizi” 2008 yılında, “Ben Senin En Çok Çocuk Yanlarını Sevdim” 2009 ve son olarak Gönül Mahkûmu 2011 yılında Ati Müzik etiketiyle sanatseverlerle buluşmuştur. Murat İnce’nin albüm çalışmalarında, Naşide Göktürk, Ahmet Şafak, Ekrem Düzgünoğlu, Zeynep, Ömer Danış ve Volkan Sönmez sesleri ve besteleriyle yanında olmuşlardır.

 

Aziz Karataş- BİZE KENDİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?

Zaman içinde olgunlaşmaya çalışan, pişmeye gayret eden, Rabbimin yarattığı her hangi bir kulum. Niçin yaratıldığımı, en azından yaradılışımın manasını biliyorum. Ölümden korkmuyorum, ölümün daha güzel olduğunu duyumsuyorum, doğmak gibi. Yazıyor ve sesletiyorum ki yaradılışımın manalarından bir tanesi de bu. İnsanlara iyi davranıyor, kin ve nefret duygularından, lanetlemelerden uzak duruyorum. Nefes alıyor, yürüyor, okuyor, mümkün olduğunca layıkıyla yüce yaratıcımıza kulluk ediyor, manalı şeyler yapmaya devam ediyorum çünkü insanın hal şekli böyle olmalıdır diye biliyorum.

Aziz Karataş- ŞAİR OLMAYA NASIL KARAR VERDİNİZ?

Bir karar vermece kesinlikle yok. Ruhumun derinliklerinde ki seslerin, kalem ve kâğıtla birleştiği en güzel aşk halidir şairliğim ki şairim demek için çok daha erken.

Aziz Karataş-  ŞİİR YAZMAYA NE ZAMAN BAŞLADINIZ? İLK YAZIN ANINIZI PAYLAŞIR MISINIZ?

Dönem itibariyle biz sevdalarımızı yüreklerinde daha çok yaşayan, söyleyemeyen ama en çok yazanlardandık. Böyle bir hal içindeyken lise ikinci sınıfa gidiyordum, kalbime düşen ilk cemre beni yaktığında yazmaya başlamıştım. (Esasen çok daha erken yaşlarda yazdıklarım var ama ilk kendimi bildiğim dönemdir lise yıllarım…) Hangi şiiri yazdım inanın hatırlayamıyorum.

Aziz Karataş- ŞİİR SİZCE NE DEMEK?

Tek bir tümce ile , “gönül kilidini açan anahtardır” şiir… Ve şunu da eklemek lazım, uzun uzun tümcelerin, darasının alınmış en yalın halidir şiir… Örneklersek eğer, Mevlana’nın altı ciltlik Mesnevisine, Yunus Emre’nin, “ Ete kemiğe büründüm, Yunus oldum göründüm ” veciz sözünü söyleyebiliriz.

Aziz Karataş-  YOZGATLISINIZ, YOZGAT’TA SİZE VE ŞİİRE İLGİ NASIL?

Evet, Yozgat Sorgun’luyum. Halk seviyor fakat bürokratlar yani organizasyonları düzenleyen kurum ve kuruluşlardan bugüne kadar maalesef bir talep yok.

Aziz Karataş- ŞAİRLERİN TOPLUMDA Kİ GÖREVLERİ NELERDİR?

Aslında ilk sorudaki cevapta birçok görevi anlattım yine de şunları söylemekte fayda var diye düşünüyorum. Rabbimin yarattığı her canlının bir görevi var yaradılışına dair. Biz insanların ve elbette sanatsal alanlarda faaliyet gösterenlerin yükü daha ağır. Geldik gidiyoruz noktasında muhakkak suretle kalıcı eserler bırakmalıyız. İnsan her şeyi tecrübe ederek öğreniyor fakat ömür her şeyi tecrübe etmeye yeterli değil. O halde biz sanatkârların kendilerimizden sonrakilere, yaşça ve yolca küçüklere doğru şeyler bırakması, anlatması gerekiyor. Yine şair bir toplumun tarihçisidir, yüzyıllar sonra okunan bir eserde o döneme ait bazı işaretleri bulabilmeli insanoğlu. İyi bir ahlak ile topluma ışık tutmalı şair ve vicdanlı olmalı ki merhametin ne büyük bir erdem olduğunu anlayabilsin yeni nesiller. Ne kadar hırçın yazsa da sonunda barışçıl olmalı zira savaşların insanlığı geriye götürmekten başka bir işe yaramadığını bilmeli ve elbette aşkları da yok etmekten başka bir şeye yaramadığını idrak edip, ettirmeli… Şair çok fazla insan olmalı…

Aziz Karataş- HANGİ TÜR ŞİİRLER YAZIYORSUNUZ?

Hece vezniyle yazmak ne demek bilirim, örneklerimde vardır fakat serbest nazım biçiminde şiirlerimi yazıyorum.

Aziz Karataş- HANGİ ORTAMLARDA ŞİİR YAZIYORSUNUZ?

Hiç belli olmaz ama büyük bir çoğunluğunu sessiz, kendimle kaldığım, gün doğumlarına yakın anlarda ve bir enstrümantal müzik eşliğinde odamda yazıyorum.

Aziz Karataş-  SİZ ŞİİRLERİNİZDE HANGİ TEMALARI İŞLİYORSUNUZ?

Genelde aşkı işliyorum. (insana ve yaratıcıya…)

Aziz Karataş- ÖRNEK ALDIĞINIZ ŞAİRLER VAR MI?  HANGİ ŞAİRLERİ ÖRNEK ALIYORSUNUZ?

Ümit Yaşar Oğuzcan’ı severim. Aşkı çok güzel anlatan bir yürek. Zaman zamanda şiirlerini seslendirmekten büyük onur duyarım.

Aziz Karataş- ŞİİR DENİNCE AKLINIZA GELEN İLK İSİM KİM? HEM ŞAİR OLARAK HEMDE YORUMCU OLARAK?

Şiir denince Ümit Yaşar Oğuzcan. Yorumcu olarak Müşfik Kenter, Kenan Işık, Haluk Kurtoğlu, Cihan Ünal diyebiliriz. Yorum çok mühim özellikle diksiyonel sesletebilmek, çünkü Türkçe yazıldığı gibi sesletilen bir dil değildir.

Aziz Karataş- BİRAZ KİTAPLARINIZDAN BAHSEDELİM… BİZE KİTAPLARINIZIN İÇERİĞİNİ ANLATIRMISINIZ?

Bugüne kadar yayımlanan şiir kitaplarımı yazarsak, Adı Yalnızlık, Elveda, Reisin Gönlü, Bir Sevda ki, Ankara, Firari Duygular ve Söylediklerim. Hayata geçen yedi eserimde de içerik olarak üç aşağı beş yukarı, aşk, anne, baba, vatan ve millet sevgisi diyebiliriz. Zamanlı Zamansız Duygu Esnemeleri, Al Beni Yalan Olmayan Yüreğine Götür ve Cansuyum’da ise sevgiliye gönderilemeyen mektuplar yani yine yeniden aşk. Bir farklı eserimde resmi olarak basılmadı, öğrencilerim takip etsinler diye dört bülten halinde diksiyon kitabıdır ki işte orada Türkçe’nin yazıldığı gibi neden sesletilmediğini anlatıyorum.

Aziz Karataş- KİTAPLARINIZA İLGİ NASIL OLDU. BEKLENEN İLGİYİ BULABİLDİNİZ Mİ?

İyi bir dağıtım ağında olmuş olsalar çok daha büyük bir kitleye ulaşabilirim diye düşünüyorum. Örneği de var, 2003 yılında Ankara ve Bir Sevda ki adlı şiir kitaplarım, Cumhuriyet tarihinde bir ilk olarak her biri ilk baskıda yirmibeşerbin adet olarak basıldı ve Merkez Dağıtım Aracılığı ile bütün Türkiye’de on bin kaliteli satış noktasında okuyucuya sunuldu. Büyük eksiklikler olmasına ve benim o vakitlerde isimsiz bir sanatkâr olmama rağmen yaklaşık resmi olarak ilk bir yıl on yedi bin adetti ücreti mukabilinde alınmıştı. Sonrasında kendi imkânlarımızla satışlarını ve dağıtımlarını gerçekleştirdik. İşin aslı kitaplarımıza ilgi var fakat mevcut düzen içinde iyi bir yayın evi ile çalışma şansını yakalayamadığımız için elbette hedefe ulaşamıyoruz şu an.

Aziz Karataş- OKUYUCULARINIZ KİTAPLARINIZI NEREDEN BULABİLİRLER?

Kitaplarımın adlarını internette arama motorlarına yazmaları yeterli. D&R Mağazaları başta olmak üzere birçok noktada bulabilirler.

Aziz Karataş- TÜRKİYE DE KİTAP YAYINLATMAK ZOR MUDUR?

Çok kolay aslında. Biraz paranız varsa hemen kendi imkânlarınızla da bastırabilirsiniz. Yayın evlerinin penceresinden bakınca imkânsız gibi. JÇünkü onlara göre kitap satmıyor…

Aziz Karataş- İMZA GÜNLERİ VE ETKİNLİKLER DÜZENLİYORMUSUNUZ?

Zaman zaman etkinliklerimiz oluyor. www.facebook.com/muratince.net Üzerinden arkadaşlar takip ederlerse güncel bilgilerimiz orada anlık oluyor.

Aziz Karataş-  BUNDAN SONRA Kİ HEDEFLERİNİZ NELER?

Radyo ve televizyon sanatçısı olarak Aziz Milletimin huzurlarında olmaya son nefesime kadar gayret edeceğim. Sinema ve dizi sektöründe de çok canımı sıkmazlarsa eğer yer almak istiyorum. Beşinci şiir müzik albümümün stüdyo çalışmaları devam ediyor.

Aziz Karataş- AİLENİZ, SİZİN ŞAİR OLMA YOLCULUĞUNUZDA YER ALDI MI? ONLARIN BU KONUDA SİZE YANSIYAN FİKİRLERİNİ ÖĞRENEBİLİR MİYİZ?

Annem, babam ve kız kardeşim sürekli olarak desteklediler. Biliyorum benimle onlar hep gurur duydular, duymaya da devam ediyorlar. Elbette aile faktörü her alanda olduğu gibi burada da çok önemli. Annem ve kız kardeşimle her program sonrası konuşuruz ki fikirleri benim için çok önemlidir.

Aziz Karataş- YENİ ÇALIŞMALARINIZ VAR MI? VARSA ÇALIŞMALARINIZDAN BAHSEDER MİSİNİZ?

Hazırda bekleyen bitmiş üç kitabım var. İnşallah yakın zamanda hayata geçecekler. Şiir müzik albümüm söylediğim gibi stüdyo aşamasında. TV programlarım devam etmekte. Hayırlısı diyelim.

Aziz Karataş- AYNI ZAMAN DA TV VE RADYO PROGRAMCILIĞI YAPIYORSUNUZ, BU KONU HAKKIN DA NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Kesinlikle eğitim almalarını tavsiye ediyorum bu mesleğe gönül veren arkadaşlarımın. Şunu söylemeden geçemeyeceğim, sektör her geçen gün kan kaybediyor, herkes radyocu ve TV programcısı olmak istiyor, hatta sinema,  dizi yıldızı. Lakin çok çetin bir yol ve emeğin karşılığı iktisatta ücrettir, burada emeğinizin karşılığını tam anlamıyla alamıyorsunuz.

Aziz Karataş- ÜLKEMİZ DE Kİ TV VE RADYO ŞİİR PROGRAMLARINI YETERLİ BULUYOR MUSUNUZ?

Evet, yeteri kadar var. Kalite noktasını soruyorsanız bunu uzun süre tartışmamız gerekir.

Aziz Karataş- ZAMANI GEÇMİŞE ALMA İMKÂNINIZ OLSA TEKRARDAN ŞAİR OLMAK İSTER MİYDİNİZ? NEDEN?

Evet, isterdim zira en iyi kendimi ifadelendirme şeklidir.

Aziz Karataş- EDEBİYAT DÜNYASINDA BİR ŞEYLERİ DEĞİŞTİRME ŞANSINIZ OLSA NELERİ DEĞİŞTİRİRDİNİZ?

Her kitabı basmazdım mesela J İyi bir etik kurul kurulmasını sağlardım. Önüne gelen kitap basmamalı. Ve bir yazarın üç kitabı bu etik kuruldan geçmişse, o yazarımızı ömrünün sonuna kadar sosyal anlamda iyileştirici ne varsa yapardım.

Aziz Karataş-  GÜNÜMÜZDE SİZCE İNSANLARIN ŞİİRE İLGİSİ NE DURUMDA? ÖZELLİKLE GENÇLERİN.

Gençler seviyor şiirleri zira aşkın en eski çocuğudur şiir.

Aziz Karataş-  HEPİMİZ GÜÇLÜ YORUM KİMLİĞİNİZİ BİLİYORUZ. PEKİ, İYİ BİR YORUMCU OLMAK ŞARTLARI NELERDİR? DENEYİMLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIR MISINIZ?

Her şeyden önce diksiyon eğitimi şart. Diksiyonun içerisinde, doğru soluk almak vermek, diyaframı kullanmak var. Ses eğitilebilir bir şey. İnsan çok çalışarak kendini dinletir hale getirebilir. Tabi Allah vergisi bazı yeteneklerinizin de olması gerekiyor ve yeteneklerinizin farkında olarak üzerine gidip her gün bir atlet gibi çalışmanız da lazım. (Atletten kastım J iki yüz sayfa günlük sesli kitap okumak, ayda dört dergi, günlük beş gazete ve en azından ayda bir roman bitirmek diyelim.)

Aziz Karataş-  SON OLARAK, YAZAR/ŞAİR OLMAK İSTEYENLERE TAVSİYELERİNİZ NELERDİR?

Zor bir yolu seçtikleri için seçilmiş insanlar olduklarının farkında olmaları gerekiyor zira herkes yazamaz, sesletemez. İnternet ortamında görüyoruz, “ herkesi ağlatan şiir, yorum vs.” başlığı ile bir ses kaydı, ilginçtir milyonlar izlemiş fakat gerçek mi? Hayır. Tamam, sayı gerçek ama o teveccühü gördü mü gerçekten? Asla! Sadece başlıktan dolayı. Bu yolun emektarları sahiden iyi bir eğitimden geçmeliler ve muntazam olarak sürekli çalışmalıdırlar.

Son olarak sanata ve sanatçıya verdiğiniz değerden dolayı size ve bütün çalışan arkadaşlarınıza çok teşekkür ederim.

Saygılarımla,

Murat İnce

Bizde bize verdiğiniz bu altın bilgilerden ötürü size çok teşekkür eder, gelecek çalışmalarınızda başarılar diliyoruz…

Saygı ve Hürmetlerle…

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.