Düzenli göz kontrolü önemli

Düzenli göz kontrolü önemli

Özel Egepol Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Gönen Başer, göz tansiyonunun dünyadaki en önemli körlük nedenlerinin başında geldiğini belirtti

Özel Egepol Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Gönen Başer, göz tansiyonunun dünyadaki en önemli körlük nedenlerinin başında geldiğini belirtti; düzenli göz kontrolünün tanı ve tedavide önemli olduğunu söyledi.

Göz tansiyonunun (Glokom) ileri yaşla birlikte görülme sıklığının arttığını ifade eden Dr. Başer, glokomun halen toplum içinde çok fazla bilinmeyen ve önemi kavranmamış bir hastalık olduğuna dikkat çekti.

Göz tansiyonu hastalığının tedavi edilmediği takdirde körlükle sonuçlandığı bilgisini veren Dr. Gönen Başer: “Glokom ciddiye alınması gerekenve başladığı andan itibaren herhangi bir belirti vermeyen bir rahatsızlıktır. Elbette bir süre sonra belirti vermektedir ancak bu aşamada hastalık durdurulabilse bile, kaybedilmiş görme hücreleri yeniden kazanılamamaktadır. İleri evrede hastanın görüş sahasında sabit koyu renkli gölgeler oluşmaktadır” diye konuştu.

unnamed-054.jpg

Göz rahatsızlığı olsun olmasın herkesin doğru zaman aralıkları ile göz kontrolünden geçmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Başer, şunları söyledi: “Ailesinde glokom öyküsü bulunan hastaların özellikle 40 yaşından önce yılda bir, 40 yaşından sonra yılda iki kez göz muayenesi olmaları çok yararlıdır. Ailede glokom öyküsü olmayan, gözüne darbe almamış, cerrahi geçirmemiş veya göziçi iltihabı geçirmemiş bireylerde ise yılda bir kez kontrol yeterlidir”

TEDAVİ ÖMÜR BOYU SÜRÜYOR

Glokomun tedavisinin hastalığın evresine göre değişkenlik gösterdiği bilgisini veren Uzman Dr. Başer, “Erken evrede ilk seçenek göz damlaları veya lazer tedavisidir. Lazer tedavisi hastalara ilk aşamada biraz ürkütücü gelse bile riski çok düşük bir tedavi yöntemidir. İleri evrede göz içi basıncı damlalar veya lazer ile kontrol altına alınamıyorsa cerrahi tedavi uygulanır. Uygun ve dikkatli bir tedavi ile erken evrede yakalanan hastaların büyük çoğunluğunda görme hayatın sonuna kadar korunabilmektedir. Tedavi ömür boyu sürmektedir” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.