e-Fatura nedir?

e-Fatura nedir?

Zamandan ve paradan tasarruf ederken aynı zamanda hızlı olmak isteyenler için ideal bir çözüm olan e-Fatura giderek yaygınlaşıyor.

Zamandan ve paradan tasarruf ederken aynı zamanda hızlı olmak isteyenler için ideal bir çözüm olan e-Fatura giderek yaygınlaşıyor. İnternet bağlantısı kullanılarak faturaların elektronik ortamda düzenlenmesini ve ilgilileri ile paylaşılabilmesini sağlayan bir sistem olan e-Fatura, herhangi bir baskı aracı veya kâğıt kullanımı gerektirmemesi nedeniyle son derece cazip bir uygulama hâline gelmiş durumdadır. Gelir İdaresi’nce sisteme tanımlanmış bulunan firmaların kullanabildiği söz konusu elektronik belgeler kâğıt faturalar ile aynı hukuki geçerliliğe sahiptir.

e-Fatura ne işe yarar?

Dünya üzerinde en çok kullanılan ticari belgelerin başında fatura gelir. Bu denli yaygın olan bir belgenin elektronik olarak düzenlenip anında yine elektronik ortamda muhataplarına ulaştırılabiliyor olması işlem maliyetlerini azalttığı gibi kazandırdığı zaman ve sağladığı güven nedeniyle ticaret hacminin genişlemesi anlamına gelebilir. Herhangi bir hata durumunda hızlı müdahale edilebilir ve ürün sevkinden önce mutabakat kolaylıkla sağlanır. Kanun gereği 10 yıl saklama zorunluluğu olan faturaların e-Fatura formatında elektronik olarak saklanabilmesi ise çoğu kullanıcıya cazip gelen avantajlarından biridir.

e-Fatura kullanma avantajları nelerdir?

  • Maliyet

e-Fatura, sağladığı hatırı sayılır tasarruf imkânı ile kullanıcıların ilgisini çeker. Kâğıt fatura basım maliyetleri ile 10 yıl süre ile saklanması gereken suretlerini depolama ve arşivleme maliyetleri şirketler için ciddi gider kalemleri arasındadır. e-Faturanın iletişimi ve saklanması konusunda elektronik ortamların kullanılması önemli bir tasarruf kalemi sayılabilir. Ayrıca posta maliyetlerinden sağlanacak tasarruf da bu kapsamda önemli bir avantaj olarak değerlendirilmelidir.

  • Hız ve güven

Satış ve alış işlemlerinde fatura, düzenlendiği anda muhatabı ile buluşabilir ve böylelikle sağlanan zaman tasarrufu pek çok işlemde ciddi bir hız elde edilmesinin anahtarı olabilir. Hızlı iletilen faturalar çeşitli yardımcı muhasebe programları aracılığıyla stok takibi ve sipariş formları gibi evrakların çok daha doğru ve güven içinde oluşturulmasını sağlar.

  • Çevreye katkı

Kâğıt fatura yerine herhangi bir baskının söz konusu olmadığı, doğrudan elektronik olarak iletilip kullanılan e-Fatura sayesinde kâğıt kullanımından tasarruf edilir. Bu durum aynı zamanda kesilmesi muhtemel ağaçları korumak anlamına geleceğinden çevreye duyarlılık bakımından son derece önemlidir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.