E-Öğrenme Ortamları Nasıl Çalışır?

E-Öğrenme Ortamları Nasıl Çalışır?

Ömer Oktay Bal yazdı

E-Learning olarak da bilinen E-Öğrenme; öğrenme alanından bağımsız, sınıf ortamı gerektirmeyen; öğrenen grubun istediği yerden erişim sağlayabildiği; öğrenim sürecinin tamamının online ortamlarda gerçekleştiği öğretim yöntemidir. 

E-Öğrenmenin Bölümleri Nelerdir?

E-Öğrenme, geleneksel öğretim modellerinde de olduğu gibi Dersin İşlenmesi, Tekrar Edilmesi ve Değerlendirilmesi bölümlerini içermektedir. 

Öğretim – Ders İşleme Süreci: E-Öğrenme ortamlarında ders işleme, canlı yayın yöntemiyle olabileceği gibi, daha önceden çekilmiş videoların paylaşılması şekliyle de gerçekleştirilebilir. Bu süreçlerde öğrenci, online ortamda yalnızdır. Canlı yayın öğretim tekniği kullanılan ortamdaysa öğreten kişi dersi anlatırken; öğrencilerin belirli süreler içerisinde soru sorma hakları bulunmaktadır. Örneğin dersin ilk 20 dakikası konu anlatımı yapılırken; sonraki 10 dakika içerisinde öğretmen, öğrenci sorularını kabul etmektedir. Ya da canlı yayın sürerken; öğretmenin yardımcıları, asistanları, ders hakkındaki soruları canlı destek türevi bir form aracılığı ile anlık cevaplamaktadırlar. 

Tekrar Süreci: Dersin tekrar sürecinde öğretmen süreç dışındadır. Öğrenen kişi gerek canlı yayınların tekrarı ile gerekse yazılı materyalle aracılığıyla ders tekrarında bulunur. Bu süreçte öğrenciler için hazırlanmış haftalık ve aylık ödevler dersin tekrar edilmesinde büyük rol oynar. 

Dersin Değerlendirilmesi: Online ortamlarda gerçekleşen derslerde öğrenimin etkisinin değerlendirmesi biraz daha güçtür. Bu noktada verilen ara ödevler, hazırlanan ara sınavlar ve final sınavları kullanılmaktadır. Her bir teknik online ortamda yapılmaktadır. 

Çağımızın gereği üzere çok sayıda e-öğrenme ortamı oluşturulmuştur. Bu öğretimlerin bir kısmı üniversite derslerinin belirli bir yanını oluştursa da bazı eğitim kurumları tarafından tamamıyla bir iş kolu halini almıştır. Şöyle ki sadece online eğitimler vererek; sonucunda eğitim sertifikaları dağıtan eğitim portalları oluşturulmuş ve ülkemizde oldukça rağbet görmüşlerdir. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.