EBSO Başkanı Yorgancılar: Kadınların üretim sürecine katılımı erkeklerin yarısı kadar!

EBSO Başkanı Yorgancılar: Kadınların üretim sürecine katılımı erkeklerin yarısı kadar!

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Kadınlarımızın istihdamı ve üretim süreçlerine katılımı, erkeklerimizin ancak yarısı kadardır. Ulu Önder Atatürk’ün dediği gibi, ‘Kadınlarını geride bırakan toplum, geri kalmaya mahkumdur’" dedi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde sürekli benzer konuların gündeme geldiğini vurgulayan Yorgancılar, “2024 yılında da kadınlarımız ile ilgili hala aynı konuların gündemimizi işgal ediyor olması, kaydedilen ilerlemenin yeterli olmadığının en büyük göstergesidir. Yıllardır EBSO olarak ifade ettiğimiz ‘Üretim yoksa kalkınmak hayaldir’ mottomuzdaki kalkınmak deyiminin, oldukça bütünsel bir anlam taşıdığını vurgulamak istiyorum. Burada bilimsel, teknik ve ekonomik bir kalkınmayla beraber toplumsal ve kültürel bir kalkınmadan da söz ediyoruz. Üretim yoksa kalkınmak hayaldir; buna karşılık üretim varsa katma değer vardır, refah vardır, kadının ve erkeğin istihdamı vardır. Bu da hem ekonomik hem de toplumsal bir kalkınmayı beraberinde getirir. Ancak 2023 yılı için TÜİK tarafından açıklanan mevsimsel etkilerden arındırılmış işgücüne katılma oranının erkeklerde yüzde 71,1 iken kadınlarda yüzde 36,3 olduğunu görmekteyiz. Yani kadınlarımızın istihdamı ve üretim süreçlerine katılımı, erkeklerimizin ancak yarısı kadardır. Bu tablo da yıllardır eşitleyemediğimiz ve her 8 Mart’ta vurguladığımız konulardan biridir. Aynı yolu izleyerek farklı bir noktaya varamayacağımıza göre, kadınlarımızın işgücüne katılımlarını artırmak için de yeni ve marjinal kararlar alarak uygulamamız gerektiği açıktır” dedi.

ender-yorgancilar.jpg

EBSO’nun “Bilişim Sektöründe Geleceğe Yön Veren Kadınlar” projesinin bu anlamda örnek bir girişim olduğunu ifade eden Başkan Yorgancılar, “Bu noktada EBSO olarak Şubat ayı itibariyle uygulamaya başladığımız önemli bir projeden söz etmek istiyorum. Avrupa Birliği tarafından ‘Cinsiyet Eşitliği Odağında Geleceğin İnsana Yakışır İşleri Yaklaşımının Desteklenmesi FOW Hibe Programı’ kapsamında desteklenen ‘Bilişim Sektöründe Geleceğe Yön Veren Kadınlar’ projemiz ile istihdamda olmayan 50 kadınımıza bilişim teknolojileri alanında eğitim verilecek ve işgücüne katılımları sağlanacak. Artık geleceğin değil, bugünün mesleği olan yazılım alanında yetkinleşecek olan kadınlarla birlikte eğitimcilerin de yeni teknolojilerle bilgilerini güncellemeleri sağlanarak daha geniş bir toplumsal fayda oluşturulacak. Kadınlarımıza yönelik benzer projeleri gelecekte de sürdürmeyi planladığımızı bu noktada belirtmek istiyorum” diye konuştu.

Atatürk’ün “Kadınlarını geride bırakan toplum, geri kalmaya mahkumdur” sözüne atıfta bulunan Yorgancılar, “Var olan her şeyi oluşturan kadınlarımızın toplumsal ve hukuki anlamda eşitliğini sağlamanın, hem ekonomik, hem bilimsel, hem de sosyal ve kültürel anlamda kalkınmamızın temel koşulu olduğunu bir an bile aklımızdan çıkarmamız gerekmektedir. Çünkü Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, ‘Kadınlarını geride bırakan toplum, geri kalmaya mahkumdur’ ve kahraman kadınlarımız ‘yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıktır.’ Kadınlarımızın omuzlar üzerinde göklere yükselebilmesinin yolu da korkunç cinayetlere kurban gitmelerini önleyecek düzenlemeleri yapmaktan ve üretim süreçlerine, istihdama çok daha etkin katılmalarını sağlamaktan geçmektedir. Kadın temsiliyeti ve kabiliyetinden hayatın her alanında en üst düzeyde yararlandığımız bir ülke ve dünya temennisiyle 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyor, eşit ve adil bir dünya idealine hep birlikte bir an önce ulaşabilmeyi diliyorum” ifadesini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.