EBSO ocak ayı olağan meclis toplantısı gerçekleşti

EBSO ocak ayı olağan meclis toplantısı gerçekleşti

EBSO Meclis toplantısına İstanbul Tahkim Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı ve Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci de konuk konuşmacı olarak katıldı.

Mehmet ÖZDOĞRU - Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) ocak ayı olağan meclis toplantısı gerçekleşti.  EBSO Meclis Salonu’nda yapılan ve ekonomik gündemin değerlendirildiği toplantıya, İstanbul Tahkim Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı ve Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci de konuk konuşmacı olarak katıldı. Akıncı ve Keçeci; tahkim merkezinin yapısı, işleyişi, ticari anlaşmazlıkların çözümünde üstlendiği rol hakkında meclis üyelerine bilgi verdi.

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye ekonomisindeki gelişmelerden bahsederek başladığı açılış konuşmasında, ilk olarak uluslararası derecelendirme kuruluşları Fitch Ratings ve Standard & Poor’s’un Türkiye’nin kredi notunu düşürmesini değerlendirdi.  Son olarak Fitch'in kararı sonrası, Türkiye'nin kredi notunun üç kredi derecelendirme kuruluşu tarafından da yatırım yapılamaz seviyeye düşürüldüğüne dikkat çeken Yorgancılar, “Bu kararın arkasında siyaset, güvenlik konusundaki çekişmelerle ekonomik bağımsızlık tezi öne çıkıyor. Bu, Türkiye'nin risk primini artırıyor, yabancı sermayenin ülkeye girişinde soru işaretleri oluyor. Daha önce olduğu gibi yatırım yapılabilir, önü açık güvenli ve istikrarlı Türkiye'yi desteklemek ve bunu sağlamak hepimizin görevi. Bu sadece cumhurbaşkanı ve hükümetin görevi değil. Toplumun tüm kesimlerinin bu işin içinde desteğinin olması gerekiyor. Çünkü başka Türkiye yok, hepimiz bu geminin içindeysek hep birlikte bu desteği vermek zorundayız” diye konuştu.

Dolar ve euro’daki kur artışı konusunda da sanayicileri uyaran Yorgancılar, ekonomik göstergelerin 2017’de de 2016’dan farklı olmayacağını belirterek, kur ve faiz riskine girilmemesi gerektiğini söyledi. Dolar ve euro kurundaki artışların ithal hammaddeye dayalı üretim yapan sanayicileri olumsuz etkilediğini belirten Yorgancılar, sanayicinin yarısına yakınının dolar kredisi kullandığını, kurdaki yükselişle kredi maliyetlerinin yüzde 30 arttığına dikkat çekti. Bu maliyetlerin bilançolara negatif yansıdığını aktaran Yorgancılar, sanayicinin bu kaybı üretim yaparak ya da elindeki gayrimenkulleri satıp nakde çevirerek telafi edebileceğini söyledi. Sanayici ve KOBİ'lerin, onlar için sağlanan destek ve teşviklerden yararlanmalarını tavsiye eden Yorgancılar, küresel ekonomide ve ülke ekonomisinde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin geleceğine inandığını ve umudunu hiç kaybetmediğini dile getirdi.

İzmir Barosundaki toplantıda konuşan ISTAC Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, İstanbul Tahkim Merkezi'nin işleyişi hakkında meclis üyelerine bilgi verdi. İstanbul Finans Merkezi projesiyle ortaya çıktığını ancak, ISTAC'ın finans merkezinden önce faaliyet başladığını söyledi. ISTAC'ın ticari aktörler arasındaki uyuşmazlıkların çözümlenmesi için tahkim ve arabuluculuk hizmeti sunan, tarafsız, bağımsız bir kurum olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Akıncı, “Amacımız uzmanlar tarafından daha hızlı ve daha kaliteli yargılamayı iş dünyasına ve hukukçulara sunmak” dedi.

Üyelik şartı aramaksızın uyuşmazlık çözümü konusunda tüm taraflara hizmet verdiklerini ifade eden Prof. Dr. Akıncı, “Seri Tahkim, Acil Durum Hakemi gibi yenilikler getirdik. Seri tahkimde uyuşmazlık hakemin önüne gelmeden 3 ay gibi kısa bir sürede çözümleniyor. Bu da avukatlar ve iş dünyası açısından zamandan önemli oranda tasarruf ve avantaj sağlıyor” diye konuştu.

Tahkim merkezinin kararlarının bağlayıcı, dünyanın her yerinde icra edilme gücüne sahip olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Akıncı, ISTAC'daki uyuşmazlıkların, devlet mahkemelerine göre çok daha kısa sürede ve çok daha az masrafla sonuçlandırılabildiğini ifade etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.