Ednan Arslan, Batman'ın sorunlarına dikkat çekti!

Ednan Arslan, Batman'ın sorunlarına dikkat çekti!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan; Sağlık, Ulaştırma ve Tarım Bakanlarından Batman ile ilgili sorularına yanıt istedi.

CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, 3 – 6 Haziran tarihleri arasında 4 gün süre ile Batman’da yaptıkları saha çalışmasının ardından, Batman’ın sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. CHP’li Arslan, hastane yetersizliği, doktor eksikliği gibi sağlık sorunları ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, ulaştırma ve altyapı sorunları için Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na, tarım, hayvancılık ve Sason Çileği ile ilgili sorunları da, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin yazılı olarak yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na 3 ayrı soru önergesi sundu.

CHP’li Arslan Batman ilinde yaşanan sağlık alanındaki hastane ve doktor yetersizliği ile ilgili sorun ve sıkıntılara ilişkin önergesinde şunları ifade etti:

Hastaneler Yetersiz Doktor Eksik Batman Şehir Hastanesi Neden Yapılmıyor?

Batman’da, yurttaşlarımızın sağlık alanında pek çok mağduriyet yaşadıklarını ve tedavi için gerekli hizmeti alamadıklarını paylaşan CHP’li Arslan, ’İlin toplam nüfusu 2021 yılı nüfus sayımına göre 626 bin 319 kişi. Batman nüfusunun yüzde 59’unu çocuklar (0 – 14 yaş), yüzde 7,6’sını ise 65 üzeri yaştaki vatandaşlarımız oluşturuyor. Bu iki yaş grubu vatandaşlarımız daha çok hastaneye gidiyorlar ve doktor bulmadıklarını söylüyorlar. Aynı sorun, il merkezinde olduğu gibi diğer 5 ilçede de yaşanmakta. İnsanlar muayene, tedavi, iyileşme ve kontrol sürecinde mağdur oldukları ifade ediyorlar.’ Diye konuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan, ‘Batman’da ve ilçelerinde görev yapan doktor sayısını ve branşlara göre dağılımını sorgulayan CHP’li Arslan ayrıca, ‘Batman’a yapılacağı vaat edilen şehir hastanesinin neden yapılmadığını, hastaneye ilişkin 2 ayrı ihalenin yapılıp yapılmadığını, bu ihaleler sonucunda kazanan firma veya firmaların kimler olduğunu, ihaleyi alan firmanın ekonomik koşullar nedeniyle teminatını yaktığı iddiasının doğru olup olmadığını, bu nedenle mi şehir hastanesinin temelinin atılmadığını ve Batman şehir hastanesinin akıbetinin ne olacağı’ sorularına yanıt istedi.

CHP’li Arslan Batman ilinde yaşanan ulaşım ve altyapı ile ilgili sorun ve sıkıntılara ilişkin önergesinde şunları ifade etti:

50 km kısalacak Batman – Savur - Mardin Yolu neden yapılmıyor? Batman – Sason – Muş Yolu Neden Yapılmıyor?

Batman’ın ulaşım ve altyapı bakımından pek çok sorunları bulunduğunu, özellikle çevre illere ulaşım için kullanılan yolların bakımsızlığına dikkat çeken CHP’li Arslan, ‘ilde vatandaşlarımız iki konuda iktidarın duyarsızlığına tepki gösteriyorlar. Birincisi: ‘her seçim döneminde Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından yapılacağı söylenen, Batman - Sason - Muş yolu. Yıllardır, bir çivi dahi çakılmadan, bir kazma vurulmadan söz verilip, yapılmamasına büyük tepki var. Siyaset halkı aldatarak yapılmaz. Hele iktidardakiler aynı zamanda devleti temsil ettiklerini unutmamalıdır. Verilen ve yerine getirilmeyen sözler devlete olan güveni zedelemektedir. Buna hiçbir siyasetçinin hakkı yoktur. İkincisi ise: ‘Batman – Mardin arası kullanılan yol. Bu yol, Batman – Savur – Mardin güzergahı olarak değiştirilsin isteniyor. Bu güzergah için, hem güvenlik nedeniyle ihtiyaç duyulduğu, hem de mesafeyi 50 km kısaltacağı ifade ediliyor. Talep için ortaya konan iki gerekçede dikkat çekici ve gereği yapılmalıdır. Halkın bu talebine kulak verilmelidir, muhatap olunmalıdır.’ diye paylaştı.

CHP’li Arslan önergesinde ayrıca, Batman Merkez, Beşiri, Hasankeyf, Gercüş, Kozluk ve Sason ilçeleriyle birlikte, ilin alt yapısına ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bankanlığı olarak hangi çalışmaları yaptığını sorguladı.

CHP’li Arslan Batman ilinde yaşanan tarım, hayvancılık ve Sason Çileği üreticilerinin içinde bulundukları sorun ve sıkıntılara ilişkin önergesinde de şunları ifade etti:

whatsapp-image-2022-04-13-at-11-22-38-am-1.jpeg

Batman’ın 277 Dekar Tarım Arazisi Ne Oldu?

Batman’ın tarım ve hayvancılık potansiyeli ile bölgenin öne çıkan illerinden olduğunu, bu yönüyle ülke ekonomisine de büyük katkı verdiğini söyleyen CHP’li Arslan, ‘Batman ekonomisinde tarım önemli bir yer tutuyor. Ancak çiftçi, üretici ve besicilerimiz oldukça dertli. Özellikle girdi maliyetlerindeki fahiş artışlardan dolayı ekemez, biçemez, yetiştiremez duruma gelmişler. Mazot, gübre, ilaç, yem, elektrik gibi temel ihtiyaçları için destek bekliyorlar. Tarımsal girdilerdeki maliyet artışları çiftçilerimizi derinden sarsmış. Batman’da çiftçilerin, besicilerin tarımdan uzaklaşması demek, kent merkezlerine yoğun göç dalgalarının oluşması demek.’ Diye konuştu.

Batman’daki büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı sayısını sorgulayan CHP’li Arslan, ‘ ildeki tarımsal ve hayvancılık alanında faaliyet yürüten çiftçilerin, üretim ve pazarlama sorunlarının aşılması için, bakanlık olarak bir desteklemede bulunacak mısınız? Ayrıca, ilde Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı çiftçi sayısı kaçtır? ÇKS ’ye kayıtlı olmayan çiftçi sayısı kaçtır?’ diye sordu.

Batman’da bir başka sorunun ise verimli tarım arazilerinin imara açılması olduğunu vurgulayan CHP’li Arslan, ‘Batman’ın 2002 yılında 1 milyon 146 bin dekar olan tarım arazisi miktarı, 2021 yılında 929 bin dekara düşmüştür. Yani bu iktidar döneminde Batman’da verimli tarım arazileri % 23 oranında azalmış. Sormak lazım; Nereye gitti bu 217 dekar tarım arazisi, hangi amaç için kullanıldı yada kullanılıyor?

Meşhur Sason Çileği yaşasın

CHP’li İzmir Milletvekili Ednan Arslan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye Batman Sason Çileği ile ilgili ayrı bir önerge ile üreticiler için destek istedi. Arslan önergesinde, ‘Batman'ın coğrafi işaret olarak tescilli Sason Çileği var. Ancak ilde üretim yapan çiftçilerimiz, ’geçen sene kilosunu 8 – 9 TL’ye sattığımız çileği bu sene 10 liraya ancak satabiliyoruz. Oysa üretim maliyetlerimiz çok arttı. Özellikle gübre fiyatları 4 – 5 kat arttı. Geçen sene kilosu 28 TL olan naylon fiyatları bugün 55 TL olmuş. Fidesinden, naylonundan, damlama sulama sistemine kadar her şeyin maliyeti yükselmiş.

Bu çileğin kilosu en az 20 TL olmalı ki üretebilelim. Eğer maliyetler bu şekilde artmaya devam ederse 2 – 3 sene sonra meşhur Sason Çileği yok olup gidecek.’ sözlerine yer verdiği önergesiyle Bakan Kirişçi’den Sason Çileği üreticilerine destek olmasını istedi.

Batman’da, Sason Çilek üretimi yapan üretici sayısını, Sason Çilek üreticilerinin, üretim maliyetlerindeki fahiş artışın sebebini sorgulayan CHP’li Arslan Bakan Kirişçi’den, ‘İlin öne çıkmış coğrafi işaretli Sason Çileği için, teşvik ve destekleme politikalarının neler olduğunu, üreticilerin ‘bu şartlarda 2 – 3 sene içerisinde Sason Çileği yok olup gider’ tespit ve riskine karşı, bakanlık olarak hangi tedbirleri aldıklarını yada alacaklarını’ sordu.

CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Sağlık, Ulaştırma ve Altyapı ve Tarım ve Orman Bakan’larından ayrıca, şu ortak sorularına da yanıt istedi:

Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemi ile birlikte Batman ilimize, bakanlığınız görev ve yetkileri kapsamında, son 4 yıl içerisinde yapılan yatırımlar ve hizmetler neler olmuştur? Bu yatırım ve hizmetlerin tutarı ne kadardır?

Batman iline bakanlığınız bütçesinden ayrılan yatırım payı ne kadardır? Hangi yatırım, plan ve programları uygulanacaktır? Planlanan yatımların başlama ve bitiş tarihleri nedir?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.