Ednan Arslan, besicilerin sorunlarına dikkat çekti!

Ednan Arslan, besicilerin sorunlarına dikkat çekti!

CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle besicilerin sorunlarına dikkat çekti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sundu.

Ülkemizin en önemli ekonomik kaynaklarından tarım ve hayvancılığın, stratejik bir sektör olduğunu vurgulayan Arslan, ‘içinde bulunduğumuz derin ve ağır ekonomik koşullar, çiftçilerimizin, besicilerimizin tarım ve hayvancılık yapmalarını her geçen gün zorlaştırmaktadır. Hatta imkânsızlaşmaktadır. Üreticilerimiz tarımsal ürünler için hasat dönemini, besicilerimiz de hayvancılık için Kurban Bayramı’nı dört gözle bekler. Mazottan gübreye, ilaçtan yeme, elektrikten doğalgaza, ottan samana, etten süte, gün aşırı gelen zamlarla tarım ve hayvancılık yapan, kurban bayramını büyük bir hevesle bekleyen besicimiz kalmadı. Vatandaşlarımız ise borçla kurban kesmenin yollarını arıyorlar. Acaba nasıl kredi çekerimde bu kutsal vazifemi yerine getirebilirim diye. Kara kara düşünüyor, banka banka çare arıyorlar.’ Diye konuştu.

whatsapp-image-2022-04-13-at-11-22-38-am-1.jpeg

Toplumsal dayanışmamız ve inancımız açısından önemli bir ibadet günü olan Kurban Bayramı’nın şimdiden halkımıza haram olduğunu söyleyen Arslan, ‘İktidara sesleniyorum; ülkede ne kurban kesecek ekonomik güce sahip insan bıraktınız, ne de yoksullara dağıtılmak üzere kesilecek kurban. Tarım ve hayvancılık ülkesi Türkiye’yi, kendisine yeter ülke olmaktan çıkaran politikalarınızdan ne zaman vaz geçeceksiniz.”

Ülkemizin büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığını ve bu süreçte yurt dışından canlı hayvan veya karkas et ithalatı yapılıp yapılmayacağını sorgulayan Arslan, ‘özellikle doğu ve güneydoğu bölgemizden batı illerimize kurbanlık getirecek vatandaşlarımıza yakıt desteği yapılmalı’ dedi ve Bakan Kirişçi’den şu sorularına yanıt istedi:

  • Temmuz ayı içerisinde yaşayacağımız Kurban Bayramı için ülkemizde bulunan kurbanlık hayvan sayısı toplam kaçtır? Büyükbaş ve küçükbaş olarak dağılımı nedir?
  • 2022 yılı kurban bayramında gerek büyükbaş gerekse küçükbaş hayvan olarak ne kadar hayvan kurban edileceğini ön görmektesiniz?
  • Kurbanlık kesmek isteyen yurttaşlarımıza büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için birim fiyat ne kadar olacaktır?
  • Besicilerimizin içinde bulundukları ekonomik koşullar düşünüldüğünde özellikle doğu, güneydoğu illerimizden batı illerine kurbanlık ulaşabilecek mi? Bu konuda bölge besicilerimize bir destek/yardım yapacak mısınız?
  • Kurban bayramı için bu süreçte büyükbaş ve küçükbaş hayvan yada karkas et ithalatı yapılacak mıdır? Yapılacak ise hangi ülkelerden hangi miktarlarda planlanmaktadır?
  • Her yıl yaşanan besicinin bayram sonunda elinde kalacak hayvanları için Bakanlık olarak bir tasarrufta bulunacak mısınız?
  • Ülkemizde son 10 yıl içerisinde idrak ettiğimiz Kurban Bayramlarında kesilen küçükbaş ve büyükbaş hayvan sayıları ne kadar olmuştur?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.