EEG kullanımı önemli!

EEG kullanımı önemli!

Psikiyatrist Pof. Dr. Nevzat Tarhan, beyin aktivitesini ölçmek için kullanılan bir tıbbi teşhis yöntemi olan EEG’nin uzun süre epilepside kullanıldığını ifade ederek, daha sonra psikiyatri alanında da kullanılmaya başlandığını söyledi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, EEG’nin psikiyatri alanında kullanılması için ciddi bir mücadele verildiğini de dile getirerek, Elon Musk’ın Neuralink şirketinin ilk kablosuz beyin çipini de nörologların ve psikiyatristlerin seyrettiğini söyledi.

EEG’nin hastanelerinde ilk yıllarda bilimsel amaçlı kullanılmasının da bazı zorlukları beraberinde getirdiğini kaydeden Prof. Dr. Tarhan, EEG’nin 2013 yılında Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) için biyolojik marker olarak kabul edildiğini ifade etti.

1716275732-nevzat-tarhan-1.jpg

“BEYİNLE İLGİLİ ÖLÇÜLEBİLİRLİĞE İHTİYAÇ VAR”

EEG’nin nörobiofeedback uygulamalarında kullanıldığını da dile getiren Prof. Dr. Tarhan, “Psikiyatrinin en büyük ihtiyacı ölçülebilirlik ihtiyacıdır. Psikiyatrinin hedefinde beyin var. Beyinle ilgili de ölçülebilirliğe ihtiyaç var” dedi.

Kişilerin eğer diyabeti varsa şekerini ölçtüğünü ve ona göre ilaç kullandığını belirten Prof. Dr. Tarhan, “EEG ile hastanın tedavi öncesi beyin fonksiyonlarına bakıyoruz. Ailelerin çoğu bazen kişinin hasta olduğuna inanmıyor. Beyindeki bazı bulguları gösterdiğimiz zaman, hastalar ve aileleri ikna oluyorlar. Hastaların ikna olması tedavide yüzde 40 plasebo etkisi yapıyor. Hastanın tedaviye uyumu da artıyor.” diye konuştu.

“YAPAY ZEKÂ, TANI VE TEDAVİDE YARDIMCI OLACAK…”

İnsanların tedavi ihtiyacı için birçok keşfin yapıldığını da hatırlatan Prof. Dr. Tarhan, yapay zekanın da bu alana pek çok yenilik sağlayacağını söyledi.

EEG’nin beynin ısı haritasını çıkararak ölçüm yaptığını dile getiren Prof. Dr. Tarhan, Nöropsikiyatrik hastalıklarda yapay zeka uygulamasının tanıda ve tedavide yarımcı olacağını belirtti.

Prof. Dr. Tarhan, EEG ölçümlerinin NP modeli olarak hazırlanan yapay zekaya yüklendiğini ve OKB ve depresyon gibi tanıları başarılı bir şekilde belirlediğini de anlattı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.