Efes Işığını Takılarda Yansıttı…

Efes Işığını Takılarda Yansıttı…

Apasa Takı Tasarım Atölyesi’nin Efes Antik Kenti’nden esinlenerek hazırladıkları tasarımlar sergisi 15 Ağustos günü saat 17:30 Selçuk Efes Müzesi Sanat Galerisi’nde açıldı.

Efes’in Işığı adlı sergiye Selçuk’un sevilen simalarından Sümer Büyüktosun, Selçuk Belediyesi Eski Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür, Almanya'da ve Türkiye'de tanınmış heykeltıraş sanatçısı Mehmet Aksoy, Efes Meslek Yüksek Okulu Müd. Prof. Dr. Murat Hatipoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve Inkılap Tarihi Enstitüsü öğretim üyesi Yrd. Doc. Türkan Başyiğit, CHP Meclis Üyeleri, Selçuk’un Değerli arkeologları, ailesi, dostları ve sanat severler katıldı.

Apasa Takı Tasarım Atölyesi’nin hazırladığı Efes’in Işığı sergisinin açılışını yapan Selçuk’un sevilen simalarından Sümer Büyüktosun konuşmasında ‘değerli kardeşlerim,dostlarım öncelikle Selçuk Efes Müzesinin kuruluşunu anlatmak isterim… bundan 50-60 yıl önce bu muhteşem müzenin olduğu yerde küçük bir depo vardı. Ve müze memuru da Halil Ocak’tı bende sık sık o depoya uğrar Halil Amcayla sohbet ederdik. 60’lı yılların başında ilk Müze Müdürümüz Musa Baran geldi kendisiyle 2 yıl çalıştık. Devamında Sabahattin Türkoğlu’yla 12 yıl çalıştık. Ve Efes Harabeleri Dostları Derneğini kurduk. Bu müzenin yapımında derneğin çok katkıları olmuştur. Özlem Üyücü kardeşim ise, Anadolu kültürüne, Roma kültürüne ve Efes kültürüne sahip çıkmış ve harika bir sergi hazırlamış. Açılış konuşması ve sergiyi açma görevini de bana verdiler.  Bu konuda büyük bir mutluluk içerisindeyim. Kendisini de bu kültüre sahip çıktığı için kutluyorum” dedi ve Özlem Üyücü’nün eniştesi de olan Selçuk eski Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür ile “Efes’in Işığı” adlı serginin açılışını gerçekleştirdi.

Açılış ve sunumların ardından Özlem Üyücü duygu ve düşüncelerini şu şekilde ifade etti. ‘Kardeşim Gizem Üyücü ile birlikte hazırladığımız Efes’in Işığı adlı sergimize geldiğinizden dolayı çok teşekkür ederiz. Koleksiyon hakkında söyleyebileceğim ise; “yaşadığımız toprakların tarihi değerlerini, zenginliklerimizi, mirasını takıya taşıdım.  Kybele’den Artemis’e Hz. Meryem’e, Efes’in bilgeliğini kadının kutsallığı ile birleştirerek takı tasarımları yaptık. 30 parça olarak hazırladığımız koleksiyonu Selçuk Efes Müzesi Sanat Galerisin’de sizlere sunmanın heyacanını yaşıyorum. UNESCO dünya mirası listesine giren Efes’i tasarımlarımızla da insanların bedeninde sürdürülür olması bizim için çok farklı bir mutluluk. Sergi hazırlığı sırasında bizlere katkı koyan emeği geçen; Tarihi bilgiler konusunda çok başarılı bulduğum ve takdir ettiğim Tolga Mert’e, çok sevdiğim arkadaşım Pınar Sözer’e, muhteşem fotoğraf çekimlerinden dolayı Serdal Bayraktar’a, hazırladıkları “Efes’in Işığı” projesi katalog çalışmasından dolayı Azade ve Murat Savaşkan’a, en son teşekkürümü kardeşim ve ortağım projenin en başından bu yana bana maddi manevi emeğiyle, cilasıyla, kalıbı oymasıyla ikimizin ortak projesi olan kardeşime Gizem Üyücü’ye, eniştem Hüseyin Vefa Ülgür’e ise bu işe başladığımızdan bu yana her anlamda destek olduğu için çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Selçuk Belediyesi Eski Başkanı ve Özlem Üyücü’nün eniştesi Hüseyin Vefa Ülgür’de sergi hakkında düşüncelerini ifade etti. Konuşmasında ‘Değerli arkadaşlar, değerli dostlar tabi ki burada çok değerli mimarların, arkeologların, bilim insanların olduğu yerde eserlerle ilgili bir şey söylemek istemiyorum. Ancak bu değerli iki kardeşim bu eserlere başka bir gözle bakmayı becerdiler ve özellikle bu alanda çalışan, bu alanda ticaret yapanlara yeni bir yol gösterdiler. Yapmış oldukları çalışmaları çok başarılı buluyorum. Efes’e yakışır buluyorum. Kendilerini kutluyorum. Hayırlı olsun.’  Dedi.

Sergiye katılan sevenlerine yaptıkları çalışmaları itina ile tanıtan ve hatıra fotoğrafları çekilen Özlem Üyücü, “Efes’in Işığı” adlı serginin 20 Ağustos 2016 Cumartesi gününe kadar Selçuk Efes Müzesi Sanat Galerinde açık olacağını ve herkesi beklediklerini belirtti.

Sergi hakkında bilgi: Efes Antik Kenti, kültür mirası ile geleceğe ışık tutuyor. Mimarlara, sanatçılara ilham veriyor. Kybele’den Artemis’e Hz. Meryem’e, Efes’in bilgeliğini kadının kutsallığı ile birleştiren 30 parçalık bir koleksiyon. UNESCO dünya mirası listesine giren Efes’i tasarımlarıyla yaşatmak. Efes Antik Kenti’ni birçok unsurlarından oluşan bir koleksiyon. Artemis tasvirlerindeki arı kabartmalarının, tanrıçanın anaerkil yapısını temsil ettiği, Artemis, kraliçe arıdır. Artemis’in ilk rahibeleri amazonlar da bir çeşit arı olan Melissa ile adlandırılır. Arı bu önemini madeni paralar üzerine taşıyarak şehrin sembolü olmuştur. Bu sembollerden yola çıkarak, Efes’in mimari yapısını da içine katarak takı tasarımları oluştu.

Özlem Üyücü Kimdir?

Muğla Üniversitesi Taş ve Metal İşlemeciliği bölümü mezunu olan Özlem Üyücü, kardeşi Gizem Üyücü ile birlikte 2004'de Selçuk Şirince’de kurdukları takı tasarım atölyesinin ismini neden Apasa olduğunu ise şöyle açıkladı: “İnsanlık tarihinin ilk inanışı ana tanrıça kültü, antik çağlarda kadınların bereket ile ilişkilendirilmesi sonucunda ortaya çıkar. Bu inanışa sıkı sıkıya bağlı ve en büyük amaçları ana tanrıça inanışını yaymak olan Amazon adı verilen kadın savaşçılar, M.Ö1600-1500 yıllarında Efes Kenti'nin öncüsü olan Apasa adını verdikleri bir şehir kurarlar. Takı tasarım atölyemizin adını bu şehirden aldık. Atölyemizde Selçuk ve çevresinin kültürel mirasına yönelik yaptığımız tasarımları üretiyoruz.” Efes ve Selçuk ile ilgili tasarımları 2012'de Selçuk Efes Kent Bellleği’nde, 2015'de Milas Karya Arkeoloji Sempozyumu’nda sergilenen Apasa Takı Tasarım Atölyesi’nin Efes’in Işığı adlı takı tasarımları sergisi, Selçuk Efes Sanat Galerisi’nde 20 Ağustos’a kadar açık kalacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.