Ege bölgesine yeni baraj

Ege bölgesine yeni baraj

Manisa Kula'nın 6. Barajı olan Emre Barajı tamamlandı. Su tutulmaya başlanan baraj 1050 dekar araziye can suyu verecek, bölge üreticisine 2023 yılı rakamlarıyla yılda 5.25 milyon lira ek gelir sağlayacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.

kula-emre-baraji-4.jpg

EMRE BARAJI TAMAMLANDI

Peribacaları, tarihi evleri ve volkanik doğal oluşumlarıyla ünlü Manisa Kula’nın 6. Barajı’nda işlem tamam. 21 yıl öncesine kadar tek göleti dahi bulunmayan tarihi ilçede “5 baraj ve 3 gölet” yapan DSİ Genel Müdürlüğü; Emre Barajı’nın da gövde dolgusunu bitirdi. Barajda su tuttu.

kula-emre-baraji-7.jpg

EMRE BARAJI 490 BİN M3 SU TUTACAK

İnşaatta yüzde 99 fiziki gerçekleşme oranına ulaşıldığını açıklayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta “Kula Emre Barajı’nın temelden yüksekliği 31 metre. Kil çekirdekli kaya dolgu tipinde projelendirilen barajın gövdesini havalar soğumadan tamamlamayı hedefliyorduk. Bu nedenle yaz aylarında sıkı bir çalışma programı uyguladık. Yaklaşık 150 bin m3 dolguyu kısa sürede bitirdik. Yağışlar başlamadan barajda su tuttuk. Manisalı üreticilere hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Emre Barajı’nda dolusavak, vana odası, ölçüm odası, kret düzenlemelerinin de tamamlandığını duyuran DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, 1050 dekar araziye can suyu verecek barajda 490 bin m3 su depolanacağını söyledi.

mehmet-akif-balta-dsi-genel-muduru-4.jpg

KULALI ÜRETİCİLERE YILDA 5,25 MİLYON LİRA EK GELİR

Emre Barajı’nın bölge ekonomisine de büyük katkı sağlayacağını ifade eden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “6. Barajımızın da devreye girmesi ile Kula’da borulu basınçlı modern sistemle sulanan arazi miktarı 17 bin 270 dekara ulaşacak. Sulama maliyetleri düşecek, tarlalardaki ürün verimliliği artacak. Bölge çiftçisi 2023 yılı rakamlarıyla yılda 5 milyon 250 bin lira daha fazla kazanacak” diye konuştu.

Daha önce Manisa Kula’da Bebekli (2013), Çelengöz (2014), Yurtbaşı (2015), Eroğlu (2016), ve Konurca (2019) barajları ile Dutluca (2015), Kula (2004) ve Saraçlar göletlerini tamamlayarak bölge üreticisinin hizmetine sunan DSİ Genel Müdürlüğü, ilçede 16 bin 220 dekar araziyi modern sulamaya açmış, 9 milyon 610 bin metre küp su depolama hacmine ulaşmıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.