Ege İhracatçı Birlikleri 57 firmaya 61 ödül verdi

Ege İhracatçı Birlikleri 57 firmaya 61 ödül verdi

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından “İhracatın Yıldızları Ödül Töreni”nde 57 firmaya 61 ödül verildi.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), düzenlediği “İhracatın Yıldızları Ödül Töreni”nde 21 kategoride 57 firmaya 61 ödül verdi.

1704866985-ihracat-4.jpg

PETKİM, PERGAMON-STATUS VE KOCAER’E ÇİFTE ÖDÜL

Petkim Petrokimya Holding A.Ş., Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri arasında en fazla ihracat yapan firma ödülünü 2023 yılında tekrar kazanırken, kimya sektöründe de ihracat şampiyonluğunu sürdürdü.

Ege İhracatçı Birlikleri’nden en çok ihracat yapan dış ticaret sermaye şirketi ödülünü geçtiğimiz yıllarda da olduğu gibi 2023 yılında da Pergamon-Status Dış Ticaret A.Ş. kazandı. Pergamon-Status Dış Ticaret A.Ş. EİB üyeleri arasında en çok ihracat yapan firmalar listesinde de ikinci sıraya adını yazdırmayı başardı.

1704867011-abalioglu6.jpg

Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri arasında en çok ihracat yapan üçüncü firma ödülünü Kocaer Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. kazanırken, firma 2023 yılında 2 milyar 515 milyon dolarlık ihracatla Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri arasında zirvede yer alan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin üyeleri arasında ihracat şampiyonluğu mutluluğunu bu yıl da yaşadı.

Ege İhracatçı Birlikleri olarak 2023 yılında 18,3 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Cumhuriyetimizin 100. Yılında ihracatın ihracatın yıldızı olan firmaların bu ihracatın 7 milyar 30 milyon dolarlık büyük dilimini gerçekleştirdiğini dile getirdi.

2023 yılı ihracat performanslarıyla ilgili konuşan Eskinazi, “Tarım sektörlerimiz ihracatlarını yüzde 9’luk artışla 6,7 milyar dolardan 7,3 milyar dolara taşıdılar ve Ege İhracatçı Birliklerimizin ihracatının düşmesini önlediler. Sanayi sektörlerimiz 9 milyar 877 milyon dolarlık dövizi ülkemize kazandırırken, Madencilik sektörümüz 1 milyar 66 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 215 ülke ve gümrüklü bölgeye ihracat yaptık. 2023 yılında toplan 7 bin 258 firmamız ihracatımıza katkı sağladı. İhracatçımıza büyük küçük katkı sağlayan tüm firmalarımızı kahraman olarak görüyor, kendilerini gönülden kutluyoruz” şeklinde konuştu.

1704867220-agamer1.jpg

2024 YILINDAN KARAMSAR DEĞİLİM

“İhracatın Yıldızları Ödül Töreni”nde 2024 yılıyla ilgili öngörülerde de bulunan Eskinazi sözlerini şöyle sürdürdü; “Ekonomik göstergeler 2024 yılının da yüksek enflasyonla mücadele edeceğimiz, en azından ilk yarısında döviz kurlarının düşük seyredeceği bir yıl olacağı ile ilgili ipuçları veriyor. Yüksek enflasyonu kontrol altına almamız için acı ilacı içmemiz gerekiyor. Acı ilacı içerken ölümcül olmamalı, sosyal dengeler bozulmamalı. 2024 yılının ilk iki çeyreğinde yüksek enflasyonist ortam devam edecek. Döviz kurları üzerindeki baskı, kredi musluklarının darlığı ve dış kaynak gelmeme riski sürecek. İkinci 3 ayda bu parametrelerde hareketlenme olmasını bekliyoruz. Döviz kurlarında ve kredi musluklarında hareketlenmenin yavaş yavaş başlamasını bekliyoruz.

İhracatçı bir ümitle fiyatı tahmin ederek ona göre fiyat verecek. Üçüncü çeyreği toparlanma dönemi olarak görüyorum. Dördüncü çeyrekte ise belki hafif hafif kar etme dönemi başlayacak. 2024 yılı için karamsar değilim.”

"YENİ YATIRIMLAR YAPILMALI"

Türkiye’nin rekabetçi olabilmesi için 2024 yılında yatırımlara devam etmesi gerektiğini dile getiren Eskinazi, “Ancak yatırım yapacaklarda bir tedirginlik var. Yatırım yapacaklara yeni kolaylıklar getirilmesi gerekir. İş hayatına yeni sektörler geliyor. Yeni iş yapış şekilleri geliyor. Yeni yatırımlar bu gidişata göre kurgulanmalı” diyerek sözlerini noktaladı.

“İHRACATÇILARIMIZLA GURUR DUYUYORUZ”

Ege İhracatçı Birlikleri İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak ihracata başladıklarını, ihracat süreçlerinin ne kadar zor olduğunu daha yakından gördüklerini, bu zorlukları aşarak ihracat yapan, ülkemize döviz kazandıran ihracatçılarımızla gurur duyduklarını dile getirdi.

EİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde ödül alan firmaların 44 tanesi ihracatın yıldızları listesinde yerini korurken, 13 firma bu yıl ihracatın yıldızları arasına girmeyi başardı.

Ege İhracatçı Birlikleri İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’ne; İzmir Vali Yardımcısı Kamil Köten, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Vergi Dairesi Başkanı Ömer Alanlı, Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Enver Kök, Türk Eximbank Ege Bölge Müdürü Gülom Timurhan, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Halil İbrahim Gökçüoğlu, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata, Aydın Sanayi Odası Başkanı Gökhan Maraş, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, 2014-15 dönemi Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, MÜSİAD İzmir Şubesi Başkanı Gökhan Temur, İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt, Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanları, ödül alan firma temsilcileri katıldı.

Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri arasında en çok ihracat yapan firmalar ilk üç firma:

Petkim Petrokimya Holding Anonim Şirketi

Pergamon Status Dış Ticaret Anonim Şirketi

Kocaer Çelik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi

Ege bölgesinden en çok ihracat yapan dış ticaret sermaye şirketi ödülü:

Pergamon Status Dış Ticaret A.ş.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.