'Ege otları' yok sattı

'Ege otları' yok sattı

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Betül Öztürk ve Yazar Doç. Dr. Ahmet Uhri’nin kaleme aldığı ‘Ege Otları’ kitabı, okuyuculardan büyük ilgi gördü.

Dünyanın en prestijli yemek kitabı yarışmalarından ‘Gourmand Ödülleri’nde, ‘ansiklopedi’ kategorisinde birinci seçilen eserin ilk baskısı tamamen tükendi. İEÜ Yayınevi aracılığıyla okuyucularla buluşan ve Ege’nin gastronomi alanındaki gelişimine büyük katkı sağlayacak eserin ikinci baskısı bekleniyor.

Ege’deki şifa kaynağı otların kültürel geçmişini aktaran, yemek tariflerini paylaşan Öztürk ve Uhri, kitabı yaklaşık iki yıllık çalışma neticesinde hazırladı. ‘Ege Otları: Ege ve İzmir’in Yenilebilen Otlarının Kültürü ve Yemeklerinin Tarifleri’, İEÜ Yayınevi tarafından gastronomi ve mutfak kültürü alanında yayımlanan ilk çalışma oldu.

gorsel-2.jpg

SUUDİ ARABİSTAN’DAKİ TÖRENE KATILDI

Öztürk ve Uhri, kasım ayında 29’uncusu düzenlenen Gourmand Dünya Yemek Kitapları Ödülleri’nde, ‘ansiklopedi’ kategorisinde en iyi yazarlar olarak gösterildi. Dr. Öztürk, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen törene katılarak ödülünü gastronomi alanındaki çok sayıda başarılı ismin önünde aldı.

dr-betul-ozturk-suudi-arabistandaki-torene-katilarak-odulunu-gastronomi-alanindaki-cok-sayida-basarili-ismin-onunde-aldi.jpeg

72 FARKLI OT

Kitapla ilgili okuyuculardan çok sayıda olumlu dönüş aldıklarını ve bu durumun kendilerini çok mutlu ettiğini ifade eden Öztürk, “Kitabımızda, Ege Bölgesi’ndeki yenilebilir otların; Ege ve İzmir mutfağına etkisini ve kültür tarihindeki yerini analiz ettik. Kitabımızda tam 72 farklı ota ilişkin bilgiler aktardık. Çalışmamızda arkeolojik, arkeobotanik, linguistik ve etimolojik verilerin yanı sıra bu otlarla hazırlanabilecek çeşitli yemeklerin antik dönemlere kadar uzanan ve sözlü çalışmalarla elde edilen tariflerini de aktardık. Kitapta oldukça yalın ve herkes tarafından anlaşılabilecek bir dil kullanmaya özen gösterdik. Kitapta yer alan otların fotoğraflarını da biz çektik. Kitapta aktardığımız tariflerde, ‘annelerimizin mutfağını’ temel aldık. Tüm bunlar; okuyucunun ilgisini çekti ve fark yarattı. Şu anda kitabımızın ilk baskısı tamamen tükendi. Tüm okuyucularımıza, bize destek olan herkese çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

gorsel-4.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.