Ege'de “Dansta Çalışma Alanları Öğrenci Çalıştayı"

Ege'de “Dansta Çalışma Alanları Öğrenci Çalıştayı"

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarında “Dansta Çalışma Alanları” çalıştayı düzenlendi.   

Çalıştayın üçüncü günü ikinci oturumu bölüm öğrencileri Ceren Öncel ve Cansu Kılınç sunumlarını gerçekleştirdiler. “Türlere Göre Dans Sakatlanmalarının Belirlenmesi” ve “Dans Sakatlanmalarını Önleme Uygulamaları” konularının anlatıldığı oturuma; Çalıştay Düzenleme Kurulu üyeleri  Prof. Dr. Mehmet Öcal Özbilgin, Doç. Dr. Füsun Aşkar ile Doç. Dr. Barbaros Ünlü ve öğrenciler katıldı.

“Türlere Göre Dans Sakatlanmalarının Belirlenmesi” konusunda sunum yapan Ceren Öncel, “Dansçı, kendini ve bedenini iyi tanımalı, dansçının varlığı bedeninden ayrı düşünülemez. Beden dilini tanımak isteyen dansçının bilmesi gereken en önemli unsur hareket anatomisidir”dedi. Öncel, dansçılarda kas-iskelet sistemi yaralanmalarında risk faktörlerini; çevresel, fiziksel ve kişisel olarak üçe ayırdı. Öncel, “Kronik yaralanma ve akut yaralanmalarda en çok etkilenen bölgeler ayak bileği,  boyun ve sırttır. Dans yaralanmalarının önemli bir kısmı ise performans veya prova sırasında meydana gelmektedir. Sonuç olarak aşırı kullanıma bağlı sakatlıklar tanımlandığı şekilde profesyonel dansçıların karşılaştığı anatomik yapının bozulmasına yol açan bir durumdur. Hareket anatomisini tanımayan dansçıların sık sakatlanmaları beklenen bir durum haline gelmektedir. Dansçı, kendisini her anlamda rahat ifade edebilmek için anatomiyi ve kendi beden anatomisini bilmek zorundadır” dedi.

 Sakatlanmaların nasıl önlenebileceği konusunu anlatan Cansu Kılınç ise sakatlanmaların en önemli sebeplerinin aşırı yüklenme, kondisyon düşüklüğü ve provalarda aşırı tekrardan kaynaklandığını belirtti. Kılınç, “Kondisyon düşüklüğü çok önemli, kondisyon gelişimi hareketleri daha kolay ve rahat yapmayı sağlıyor. Günümüzde dansla uğraşanların sayısının artmasından dolayı çok fazla sakatlanmaya maruz kalınıyor ve bunları önleyebilmek için öncelikle kişisel özelliklerimizi geliştirmemiz gerekiyor. Bunun dışında çevre faktörü de çok önemlidir. Ama en önemlisi ısınma ve soğuma hareketlerini yapmak” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.