EGEDER’DEN KADINA ŞİDDETTE FARKINDALIK SEMİNERİ

EGEDER’DEN KADINA ŞİDDETTE FARKINDALIK SEMİNERİ

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü Dolayısıyla Etkinlik Gerçekleştirildi.

Engelli Genç ve Kadınları Destekleme ve Eğitim Derneği ve Türkiye Aile planlaması Vakfı ortaklığıyla Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla İzmir Grand Zeybek Otel’de farkındalık semineri düzenlendi. 


Programa Demokratik Dernekler Federasyonu Başkanı Yalçın KOCABIYIK, Ege Tüm Engelliler Çevre Kültür İşletme Kooperatifi Başkanı Tülay YENİCİ, Karabağlar Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Abdülsamet BASKAK, Aktif Tüm Engelliler Derneği Başkanı Nur ÇETİNER ve bu kurumların bünyesinde bulunan gençler ve vatandaşlar katıldı. 
Etkinlik kapsamında, Bugüne kadar şiddet dolasıyla öldürülen bazı kadınların resimlerinden oluşan mini sergi büyük ilgi toplarken; Tüm katılımcılara, engelli kadınların yaptığı kokulu sabunlardan mor güller hediye edildi.


Programın açılış konuşmasını yapan ünlü sanatçı Mikrop Hikmet  “Durmuş “birbirimizi sevmek zorunda değiliz ama saygı duymak zorundayız eğer bu sözlerimi bütün bünyeler sindirebilirse, toplumda kadına karşı şiddetten çok daha az bahsedeceğiz” dedi.


Sonrasında ise Engelli Genç ve Kadınları Destekleme ve Eğitim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yağızcan Yenici konuşmasına “Karşılıklı saygı ve sevgi ortamında yaşamak kadına şiddetin sonunu getirecek yegâne ilaçtır “diyerek birliktelik çağrısı yaptı. 
 

BU DAHA İLKİ!
 

Dernek Başkanı Yenici konuşmasının devamında  “Bu uzun soluklu bir farkındalık projesi ve biz sadece ilk aşamasındayız, Gençlere Farkındalık Aşısı isimli projemiz 3 etaptan oluşmaktadır. 2. Etap 1 Aralık Dünya Aids, gününde 3. Etap olan son etap ise 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Gününde gerçekleştirilecek” dedi.
 

Kadına Yönelik Şiddete Farklı Perspektiflerden Bakış
 

İzmir’de ikamet eden kurumlardan çok değerli konuşmacılar seminerde yer aldı. Karabağlar Belediyesi Engelli Danışma Merkezi sorumlusu Şirince SÜZEK “Türkiye’de Engelli Kadına Yönelik Şiddet” konusuna değindi.  Şiddet türlerinden bahseden Sayın Süzek şiddetin sadece fiziksel olmadığını sözlü şiddetin de bir şiddet türü olduğunu ve karşımızdakini yıpratacak ve üzecek konuşmalardan kaçınmamız gerektiğini vurguladı. Kadın dilenciler konusunu da değinen Sayın Süzek Türkiye genelindeki dilencilerin birçoğunu kucağında bebeğiyle kadın dilencilerin oluşturduğunu vurguladı ve bu durumdan utanç ve üzüntü duyduğunu belirtti.


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Uzman Ekonomist Derya ALTUN “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçelemenin, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Üzerindeki Etkileri” konusu üzerinde yoğunlaştı. Öğretici olduğu kadar eğlencelide bir sunum hazırlayan Sayın ALTUN salondan büyük ilgi topladı. Kadına yönelik şiddeti azaltmanın yollarından biri olarak kadınları ekonomik olarak güçlü bir hale getirmekten bahseden Sayın ALTUN, kadınlara ayrılan toplam bütçede gerekli iyileştirmeler yapılarak bu gayeye ulaşabileceğini belirtti.


Son konuşmacı olarak Psikolog İlknur PEDER meselenin derinlerine inerek “Kadına Yönelik Şiddetin Nedenleri” konusunda konuştu. Şiddetin temel nedenlerinden birinin insanların içinde azalan sevgi ve saygı olduğunu vurgulayan Sayın Peder ayrıca kadına yönelik şiddetin 2 yüzü olduğunu belirtti ve konuşmalarına şu şekilde devam etti “Uygulayan kısmında erkek, uygulanan kısımda ise kadın yer almaktadır, uygulayan kısım yani erkek tarafına yönelik yapılacak çalışmalar ve projeler ile daha olumlu sonuçlar almak işten bile olmayacaktır” dedi. 

 


Sonrasında ise Kadına Yönelik Şiddet Semineri soru-cevap kısmı ile sona erdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.