EGEPLASDER, Sektör Buluşmasında Yerini Aldı

EGEPLASDER, Sektör Buluşmasında Yerini Aldı

EGEPLASDER Başkanı ve PLASFED Başkan Yardımcısı Gençer uzun bir aranın ardından sektörün ilk yüz yüze buluşmasında yer almaktan mutlu olduklarını belirtti.

Uluslararası İstanbul Plastik Endüstrisi Fuarı (PLASTEURASIA), TÜYAP Fuar Merkezi’nde 1-4 Aralık 2021 tarihleri arasında 30’uncu kez kapılarını açtı. Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkan Yardımcısı Şener Gençer, uzun bir aradan sonra sektörün ilk yüz yüze buluşmasında yer almaktan mutlu olduklarını belirterek, “Türk plastik endüstrisi, yıllık 6.4 Milyar Dolar doğrudan ihracatı, 14 milyar Dolar seviyesinde dolaylı ihracatı, 330 bin kişilik istihdamı ve 37 Milyar Dolar seviyesindeki katma değeri ile Türk imalar sanayisinin lokomotif sektörlerinden biridir. Biz de sektörün Ege Bölgesi’ndeki temsilcisi olarak, uzun bir aradan sonra üye firmalarımız ve müşterilerimiz ile buluşmaktan mutluyuz.” dedi.

egeplasder-plaseurasia-stand.jpg

Sektörde Endişeli Bekleyiş…

Sektörün en önemli sorununun petrokimyasallar başta olmak üzere hammadde fiyatlarında yaşanan artışlar olduğuna dikkat çeken Şener Gençer, son iki ayda Dolar kurunda kaydedilen yüzde 45’lik artışın plastik sektöründe fiyatlama yapmayı imkânsız hâle getirdiğini vurguladı.

Yerli üretimin, talebin ancak yüzde 15’ini karşılayabildiğini hatırlatan Gençer, “Döviz kurlarında yaşanan aşırı oynaklıklar, girdileri büyük oranda ithalata bağlı olan sektörleri endişeli bir bekleyişe itiyor. Plastik endüstrisi de bu sektörlerin başında geliyor. Bizim hammaddelerimizin fiyatları hem dünya genelinde yükseliyor hem de ülkemizde dövizde yaşanan aşırı artışlarla bizleri ikili kıskaca alıyor. Yerli üreticimiz Petkim iç talebin ancak yüzde 15’ini karşılarken, yüzde 85’e ulaşan ithalat bağımlılığı dövizdeki dalgalanmalar ile birlikte firmalarımızın finansal yapılarını bozuyor ve fiyatlama yapmayı neredeyse imkânsız hâle getiriyor.” değerlendirmelerinde bulundu.

sener-gencer.jpg

2021 yılı başında 7 TL’nin altına kadar inen Dolar kurunun bugün 13 TL’yi aştığını anımsatan Şener Gençer, bu artışın ihracat ve üretimin büyük oranda dövize bağlı olması nedeniyle maliyet enflasyonu olarak işletmelere büyük yük bindirdiğini sözlerine ekledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.