Eğer Bu Belirtiler Varsa...

Eğer Bu Belirtiler Varsa...

Eğer bu belirtiler varsa pankreas kanseri olabilirsiniz...

Günümüzün en sinsi hastalıklarından biri olan pankreas kanseri teşhisi zor, belirtileri sıradan görünen bir hastalıktır. Bu nedenle doktorlar en basit belirtinin bile görmezden gelinmemesi gerektiğinin altını çiziyorlar. Halsizlik, depresyon, bulantı ve sırt ağrısı gibi belirtilerle başladığı gözlemlenen pankreas kanserine yakalananların oranı maalesef ki son 70 yılda 3 kat artmıştır. Uzmanların altını çizdiği bir diğer önemli nokta ise sarılık! Pankreas kanserinin en belirgin ve en çok görünen belirtisi olan sarılığı yaşamanız durumunda vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun.

Pankreas kanserinin tam olarak nedeni bilinmemekle beraber genel olarak şişman bireylerde ve kadınlardan daha çok erkeklerde daha sık görülmektedir. Pankreas kanserine yakalanan hastaların %30’unun nedeni sigara kullanımıdır. Sigarayı hayatınızdan çıkarın.

Doktorlar tarafından “en sinsi belirtilerle ortaya çıkan hastalık” tipi olarak belirtilen pankreas kanseri ile ilgili tüm belirtiler dikkatli bir şekilde gözden geçirilmektedir. İştah kaybı, bulantı, kusma veya hızlı kilo kaybı gibi sorunlardan birini yaşıyorsanız vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun.

Son 70 yılda 3 kat arttığı gözlemlenen pankreas kanserinden korunmak için beslenme alışkanlıkları konusunda çok dikkatli hareket edilmesi gerektiği belirtilmektedir. Pankreasın görevi yenilen gıdaların sindirilmesi ve kan şekerini dengede tutmaktır. Pankreas kanserinde en sık ve en çok ortaya çıkan belirti sarılıktır. Sarılık başta gözlerde görülür, sonra deride sararma ve idrar renginde koyulaşma gibi belirtilerle devam eder.

Şişkinlik ve hazımsızlık gibi belirtiler birlikte ve şiddetli bir şekilde görünür. Aynı zamanda alkol ve kahve gibi içecekler pankreasın aşınmasına neden olur. Bu tarz alışkanlıklarınıza ciddi bir sınırlama getirmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda yağlı yiyeceklerden de uzak durulması kanser riskini azaltacaktır.

Halsizlik, yorgunluk, ishal, sindirim zorluğu, sırt ağrısı gibi belirtiler de pankreas kanserinin habercisi olabilir. Hepsi sıradan belirtiler olarak görünse de bu tarz şikayetler yaşadığınızda mutlaka bir uzmana görünmelisiniz. Bu belirtileri görmezden gelmeniz erken tanı avantajının kaçmasına neden olur. Uzmanların belirttiği en önemli noktalardan diğeri de; depresyon, psikolojik bozukluklar bile pankreas kanserinin ilk belirtileri arasında gözlemlenmektedir. Bu belirtilerin bir veya birden fazlasını yaşıyorsanız mutlaka en kısa zamanda doktorunuza başvurunuz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.