EGİAD’dan Kemeraltı’nda Tarihi Kültür Merkezi

EGİAD’dan Kemeraltı’nda Tarihi Kültür Merkezi

EGİAD, bölgeye canlılık kazandırmak için yola çıktı.

Büyük alışveriş merkezlerinin kurulması ve yerleşim yerlerinin kentin çeperlerine doğru yayılması ile daha az ziyaret edilmeye başlanan ve eski önemini giderek kaybeden Kemeraltı Çarşısı’nın yaşayan bir kültür adası olarak ele alınması gerektiğini belirten EGİAD, bölgeye canlılık kazandırmak için yola çıktı. Daha önce de bu konuya ilişkin Tarihi Rapor Açıklamasında bulunan kurum, somut bir adım atarak atıl durumda bulunan tarihi bir yapının şehre kazandırılması için Musevi Cemaati ile protokol imzaladı. Restorasyon işlemlerinin tamamlanmasının ardından Kemaraltı’na hareket kazandıracak tarihi ve kültürel etkinlikler merkezi olarak kullanılacak olan tarihi Sinagog, EGİAD SKEM-EGİAD Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi adı altında toplantı ve organizasyonlara ev sahipliği yapacak.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter, imzalanan protokol doğrultusunda, binanın restorasyon karşılığında sosyal ve kültürel etkinlik merkezi olarak fonksiyon görmesinin amaçlandığını belirterek, “Bütün dünya şehirlerinde, tarihi şehir merkezleri turistik ve kültürel anlamda çok önemli bir konuma sahiptir. İzmir’de 7 bin yıldır çarşı ve alışveriş amacı ile faaliyet gösteren Kemeraltı gibi bir değerimiz olmasına rağmen, ne İzmirli’ler, ne yerli ne de yabancı turistler Kemeraltı’na ilgi göstermiyor. Tabi ki Kemeraltı’nda bu konuda yeterli alt yapı, mekân ve aktivitenin olmamasının da payı son derece yüksek. Amacımız, ilgiyi Kemeraltı’na çekmek, diğer iş örgütleri, STK’lar, iş dünyasında bu konuda bilinç yaratmak ve örnek olabilmek. Burada tüm paydaşlarımız ile birlikte gençlerin gelip aktif olarak kullanabilecekleri bir aktivite merkezi yaratabilmek. Bölgesel, ulusal ve uluslararası paydaşlar ile bu projeyi hayata geçirmek arzusundayız. Ayrıca, Kemeraltı bölgesindeki tarihi havraların din turizmi açısından da büyük bir potansiyel taşıdığına dikkat çekmek isteriz” dedi.

İlgili Bakanlıklar ve mercilerden, binanın fonksiyon değişimi ve restorasyonu ile gerekli izinleri alan Ege Genç İşadamları Derneği, bu aşamadan sonra restorasyon çalışmalarını başlattı. Tüm çalışmaların tamamlanmasından sonra yılsonunda faaliyete geçirilmesi planlanan merkezin, tüm toplum kesimleri tarafından etkin kullanılması yönünde çeşitli paydaşlarla görüşmeleri de sürmekte. EGİAD Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi’nin aynı zamanda,  yerli ve yabancı turistlere yönelik bir tanıtım bürosu olarak çalışması da hedeflenmekte. EGİAD üyesi birçok işadamı ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi, Odeabank ve Arkas’ın katkılarıyla restorasyonu devam eden proje, kentin önemli bir kültürel ve sanatsal etkinlikler merkezi olarak hizmet görecek.

EGİAD’ın Amacı

  • Anıtlar Kurulu tarafından tescillenmiş tarihi bir binanın restorasyonu yapılarak kentin tarihi ve kültürel dokusuna katkı sağlanması,

  • Şehrin eski kent merkezi olan Kemeraltı’nın kullanımının artırılması,

  • EGİAD sosyal ve kültürel aktivitelerinin yapılabileceği saygın bir tesisin hem üyelere hem de şehrin tüm paydaşlarına kazandırılması,

  • Şehirde öncü bir adım atılarak EGİAD marka değerine katkı sağlanması hedeflenmektedir.

  • Şehirdeki genç girişimcilere çalışma alanı sağlanması,

  • Kemeraltı konusunda iş dünyası ve STK’lar nezdinde bir ilgi yaratılması,

Kullanım Alanı

  • Toplantılar

  • Sunumlar, eğitimler

  • EGİAD Kurul ve Etkinlik Toplantıları

  • EGİAD Melekleri tarafından girişimcilere sunulmak üzere co-working alanı

  • Sergiler

  • Kokteyl ve sosyal eventler

  • Ve diğer tüm etkinlikler

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.