Egzamayı önlemek  için bunları yapın 

Egzamayı önlemek  için bunları yapın 

Dr. Esra Arısoy, her yaş ve cinsiyette görülebilen egzamaya karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgiler verdi. 

Ekol Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Esra Arısoy, “Genellikle yüz, saç derisi, bacaklar, dirsekler, diz arkaları ve kalça gibi bölgelerde ve çoğu hastada el bölgesinde gözlenir. Hastalık; çeşidine bağlı olmakla birlikte stres, alerji, tahriş veya dolaşım sorunlarından kaynaklanabilir” dedi. 

Egzama nedenleri nelerdir?

Egzama nedenleri hakkında bilgiler veren Uzm. Dr. Esra Arısoy, “tahriş edici maddeler, alerjenler, mikroplar, sıcak ve soğuk hava, süt ürünleri, yumurta, kabuklu yemişler ve tohumlar, soya ürünleri ve buğday gibi bazı gıdalar, stres ve hormonların egzamaya neden olabileceğini söyledi.”

uzm.-dr.-esra-arisoy_dermatoloji-uzmani-001.jpg

Egzamanın belirtileri 

Egzamanın özellikle ciltte kızarıklık, şişlik, minik su toplayan kabarcıklar ve sulanma ile belirti verebileceğini belirten Uzm. Dr. Esra Arısoy, “Ciltte şiddetli kaşıntı, kepeklenme ve yanma olabileceği gibi, bazı hastalarda sadece kaşıntı ve yanma yakınması olabilir. Başlangıçta deride kepeklenme ve kabuklanma olurken sonra kuruma ve kalınlaşma ve deride renk değişikliği ve çatlama belirtiler arasında sayılabilir” dedi. 

Egzama tedavisi

Egzamanın kesin bir tedavisi yoktur. Bazen kendiliğinden iyileşir, bazense ömür boyu devam edebilir. Tedavi, cildin sorunlu bölgesini iyileştirmeyi ve semptomları azaltmayı amaçlar. Genellikle hastanın yaşına, belirtilerine ve mevcut sağlık durumuna uygun bir tedavi planı oluşturulur.


Egzamada evde tedavi

·    Banyo alışkanlıklarınızı değiştirin: Ilık banyoyu tercih edin. Çok sıcak su cildinizi kurutacaktır. Nemi vücudunuza hapsetmek için 3 dakika içinde hızlıca nemlendirin. Yeşil sabun ya da defne sabunu gibi doğal sabunları tercih edin. Duş jeli kullanmayın. Banyo sonrası cildinizi yumuşak bir havluyla sürtmeden nazikçe kurulayın.
·    Pamuklu, yumuşak kıyafetler giyin: Sentetik, sert ya da lifli kumaşlardan kaçının.
·    Yarayı kaşımayın: Egzamalı bebeklerin ellerine pamuklu kumaşlardan dikilmiş parmaksız eldivenler takın.
·    Vücudunuzu her gün nemlendirin: Özellikle kuru ve soğuk havalarda nemlendirici kullanın. Kullandığınız nemlendiricinin cildinizle uyumlu olmasına dikkat edin. Mümkünse doktorunuza danışın.
·    Tırnaklarınızı kısa tutun: Egzamalı insanların kaşınmamaları neredeyse olanaksız olduğundan, tırnaklarını kısa, temiz ve bakımlı tutmaları, zararı biraz da olsa azaltır.
·    Uçuk hastalığı olanlardan uzak durun: Egzamalı deri, uçuk virüsü olan herpes simplekse karşı dirençsizdir; virüs alınırsa enfeksiyon yayılabilir.
·    Tahriş edici maddelerden sakının: Egzamalı ya da egzama geçirmiş insanların derileri çok hassastır. Bu nedenle tahriş edici maddelerden sakınmalıdırlar. Bu tür maddelerle çalışmak zorunda kalanlar lastik eldiven ve yüz maskesi gibi basit önlemlerle korunmalı; gençler meslek seçerken yağlar, boya ve şampuan gibi malzemelerle çalışmak zorunda kalacakları meslekleri seçmemelidir.
·    Egzamanın nedeni alerjiyse, alerji yapıcı maddeden korunun: Egzamalı bir bebeğe, inek sütü veriliyorsa, inek sütünü kesip ya anne sütü verilmeli ya da keçi sütü (inek sütüne göre daha az alerjiye yol açtığı saptanmıştır) ve özel süttozu gibi bir besinle beslenmelidir.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.