Akdeniz Meyve Sineğine karşı Menderesli üreticiye tuzak dağıtıldı

Akdeniz Meyve Sineğine karşı Menderesli üreticiye tuzak dağıtıldı

Ege İhracatçı Birlikleri ve Tarım ve Orman Bakanlığı, Akdeniz Meyve Sineğine karşı biyometrik mücadele kapsamında Menderes Gümüldür'de üreticilere tuzak dağıttı.

MEDYA EGE - Ege İhracatçı Birlikleri, Tarım ve Orman Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü işbirliği ile Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması ve Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları Projeleri kapsamında Menderesli üreticiye 2 bin 500 adet tuzağı törenle dağıttı.

3.jpg

Törende, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, İzmir Tarım İl Müdürü Mustafa Özen, Menderes Kaymakamı Cevat Çelik, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Hayrettin Uçak, Menderes Belediye Başkanı Erkan Özkan ve AK Parti Menderes İlçe Başkanı Süleyman Artçı yer aldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Turuncu Eller Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Gürsel Appa, "Biz yola çıktığımızda arkamızda çok büyük bir desteğin olacağını biliyorduk. Çeşitli anlaşmalarla sarı altın dediğimiz mandalinamızı dünya pazarına ihraç etmeye devam ediyoruz. Bu vesileyle bölge halkından bir ricam olacak. Biz 10 kadın üreticide kalmak istemiyoruz. Sizlerin de ürünlerinizin bahçede çürümemesi ve ekonomiye kazandırmamız için bölge halkının ve tüm kadınların aramıza katılmasını istiyoruz" dedi.

EİB Başkanı Hayrettin Uçak ise konuya ilişkin olarak şunları aktardı; "Dünya narenciye üretiminde 8. sırada, ihracatında ise 4. sırada yer alıyoruz. 2022 yılında Türkiye’nin narenciye ihracatı 904 milyon dolar olurken, mandalina 463 milyon dolarla ihracat lideri oldu. Limon ihracatımız 273 milyon dolar olurken, portakal ihracatımız 98 milyon dolar ve greyfurttan da 69 milyon dolar döviz elde ettik. 2023 yılında narenciye ihracatında 1 milyar doları aşmayı hedefliyoruz. Hem yerimizi kaybetmemek hem de daha ileriye gitmek için kalıntısız ve kaliteli üretim hayati derecede önemli. Bu yüzden özellikle üreticilerimizin kalıntısız üretim yapmalarını her zaman destekliyoruz ve bu konuda ne yapılması gerekiyorsa tüm paydaşlar olarak elimizi taşın altına koyuyoruz. Bu çerçevede biyoteknik mücadeleyi de destekliyoruz. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile birkaç senedir üreticilerimize Akdeniz Meyve Sineği tuzağı dağıtıyoruz. İyi Tarım Uygulamaları Projesini yürütüyoruz. Birlik olarak 3 yıldır bölgelerden numuneler alarak kalıntı anlamında sorunlu bölgeleri belirlemeye çalışıyoruz. Avrupa ve Rusya bizim için en önemli pazarlar ve bu pazarlara girmek için kalıntısız üretim çok önemli. Bu pazarları kaybetmemek için hep birlikte çalışama devam etmemiz gerekiyor."

İzmir İl Tarım Müdürü Mustafa Özen ise, "Üreticimizle birlikte gece gündüz demeden çalışıyoruz. Onlar sabah 5’te kalkıp tarlaya giderken bizim de yöneticiler olarak onlarla birlikte olmamız lazım. Mandarin ülkemiz için önemli bir ihracat ürünüdür. Satsuma mandarin varlığı anlamında ilimiz 47 bin dekar alan ile Hatay’dan (127 Bin dekar alan) sonra ikinci sırada yer almaktadır. İlimizde 2022 yılı üretim sezonunda 163 bin ton satsuma mandarini (Ülke üretiminin yüzde 19) üretimi gerçekleştirilmiştir. İzmir ilinde satsuma mandarini yetiştiriciliğinde Seferihisar İlçesi'nde 59 bin ton, Menderes İlçesi'nde 55 bin ton, Selçuk İlçesi'nde 30 bin ton, üretim gerçekleşmiştir. Dış karantinaya tabi Akdeniz Meyve Sineğinin (AMS) ihracatta toleransı sıfır olup, mücadelesi ülke ekonomisi açısından büyük önem arz etmektedir. Ülkemizdeki en önemli konukçuları; kayısı, ayva, armut, elma, şeftali, incir, Trabzon hurması, hünnap, nar, avokado ve turunçgillerdir. Turunçgil meyveleri içinde en çok zararı Okitsu, Satsuma, Washington vb. erkenci çeşitlerde yapmaktadır. Yılda 7-8 döl vermekle birlikte iklim koşullarının zararlı lehine gelişmesi durumunda 10-13 döl verebilmektedir. Zararlının yoğun olduğu dönemlerde mücadelesi yapılmadığı zaman yüzde 80’e varan ekonomik kayıplar görülebilmektedir. Bu durum da başta İzmir olmak üzere ülke tarımına ve ihracata kara leke olarak geçer" diye konuştu.

manset-kopya-001.jpg

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı da, "İzmir tarımı turizmin kalbi. Bütün üreticilerimiz akıllı tarımla üretim yapıyor. Üreticilerle firmaların bir araya gelmesi gündemimizde. Desteklerle üreticiyi garantili ürünlerle buluşturduk. Küresel ısınmayla mücadele ediyoruz. Özellikle Menderes havzasını iyi korumalıyız. ÇKS kayıtları sıkıntılarını Bakanlığımıza götürdük yakın zamanda çözeceğiz artık üretici bazlı olarak ÇKS kayıtları yer alacak. Zararlılarla mücadelede akıllı tarım önemli. Bu yüzden bugünkü etkinlikte üreticilerimize 2500 tuzak dağıtıldı 2500 tane daha tuzak dağıtılacağının sözünü aldık. Bizler tarıma bu kadar önem verirken üreticinin de yangınların çok olduğu bu zamanlarda TARSİM sigortası yaptırarak kendilerini güvence altına almaları gerekiyor" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.