El emekleriyle kadın dayanışmasına örnek oldular

El emekleriyle kadın dayanışmasına örnek oldular

İzmir’in Foça İlçesi’nde tamamı emekli yada ev hanımı kadınlardan oluşan ve hobi olarak başlayan Foça El Emeği Takı Grubu, kuruluşunun 11. yılında 11. büyük sergisini açtı.

Foça El Emeği Takı Grubu üyesi kadınlar 2009 -2010 eğitim döneminde Halk Eğitim Merkezi ve Belediyenin açtığı el sanatları kurslarında takı yapmayı öğrenmelerinin ardından kendi gruplarını kurdular. Kurslar dışında da bir araya gelerek üretmeye başladılar. Foça ve Foça dışında 10 büyük büyük sergiye imza attılar. 2020 yılında pandemi nedeniyle çalışmalarını sürdürseler de sergi açma olanağı bulamadılar. Bu yıl pandemi kısıtlamalarına ve önlemlerine de uyarak 3 Ağustos – 11 Ağustos 2021 tarihleri arasında açtıkları sergiyle eserlerini beğeniye sundular.

Foça Reha Midilli Kültür Merkezi’nde açılan sergide, grubun 15 üyesinden 8’inin ürettikleri yer aldı. 345 ürün arasından seçilen 214 takı arasında grup üyeleri Yasemin Uzunöner, Dilek Demir, Zehra Özdirim, Ferhan Ünal, Asiye Civanlar, Gülşen Pasin, Ülker Bayır ve Serap Oral’ın ele emeği ürünleri bulunuyor. Aralarında kamudan emekli memurlar, 2 emekli öğretmen, 1 emekli avukat, 1 Halk Eğitim Merkezi Usta Öğreticisi bulunan El Emeği Takı Grubunun liderliğini Yasemin Uzunöner yapıyor.

yasemin-uzunoner.jpg

Foça'nın sahil taşlarıyla tek renk tek model ürünler

11. yılda artık çok iyi takı yapmayı bilen kadınlar olarak sergi açtıklarını belirten Yasemin Uzunöner yaşadıkları yeri, el emekleriyle gündeme getirme gibi bir amaçları da olduğunu söyledi. Yasemin Uzunöner; “ 22 yıldır Foça’da yaşıyorum. Burada artık takı yapmayı çok iyi bilen kadınlarla birlikte üreterek, özellikle Foça’nın sahil taşlarını kullanarak değişik, tek renk, tek model tarzında ürünlerle sergiler yaptık. Yaşadığımız yeri el emekleriyle gündeme getirme projesini de içeren bir çalışma bu. Ürettiklerimizin bir ikincisi yoktur. Çünkü sahil taşları tektir. Aynısını bulamazsınız. O nedenle onları tercih ediyoruz.

Geçen yıl pandemi nedeniyle sergi açamamıştık. İnternet ortamında, sosyal medyada, haftada bir gün görüşerek çalıştıklarımızı birlikte değerlendirdik. Yılı böyle geçirdikten sonra pandemi kısıtlamalarının izin vermesiyle sergimizi açmaya karar verdik. Tabii ki bunun bize maddi manevi çok büyük katkısı var. Biz emekli olup burada yaşayan kadınlar olarak, küçük bir ilçede yaşayanlar olarak bir şeylere tutunmamız lazım. Bizimde bildiğimiz iş bu. Maddi manevi katkıların yanı sıra, bu zaman da çok bulunmayan dostluk arkadaşlık gibi kazançlarımız da var“

sergi-1.jpg

Üretme tekniklerimiz var

“Takı deyince belli teknikleri var. Bezeme, kilim dokuma, su taşı tekniği, makrome gibi. Kuyumculuk farklıdır. Elle yapılan teknikler farklıdır. Makrome tekniğini çoğunlukla kullanıyoruz. Çünkü burası sıcak bir yer. İnsanların takı takabileceği, aparatları olmayan, yalnız iplerle çalıştığımız bir teknik o. Yedi, sekiz yıl önce Foça bilekliği diye bir motif ürettik. Denizde havuzda duşta her yerde kullanılabilecek bir şey. Bir kaç yıl sonra onun kolyesini çıkardık, çiçek motifli. Sevgi ve dostluğu ifade ediyor. Bunların yanı sıra Atatürk objelerinden, siluetlerinden, imzalarından esinlenerek yaptıklarımız var. Özellikle Sergilerde mutlaka Ata’mızla ilgili bir köşemiz olur.

70 bine yakın boncukla Atatürk’ün bir portresini yaptık. O satılık değil. kendimiz için yaptık. Çocuklarımıza bir hatıra kalsın dedik. Birlikte 10 yılı aştığımız için artık kardeş gibi olduk. O şekilde çalışıyoruz.11 Ağustos’a kadar buradayız. İzmir’den ve çevre yerleşimlerden herkesi bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

Uzunöner; satışta yapılan serginin her gün 10.00- 24.00 saatleri arasında gezilebileceğini sözlerine ekledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.