El Yaralanmalarında bunlara dikkat!

El Yaralanmalarında bunlara dikkat!

Ekol Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Akdemir, el yaralanmaları hakkında uyardı

Ekol Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Akdemir, “Bu yüzden bu yapıların cerrahi onarımında mikro-cerrahi teknikler gerekebilmektedir. Özellikle damar ve sinir onarımında mikroskop, tendon onarımı ve dokuların ameliyata hazırlanmasında özel gereçler ve aynı zamanda onarımında da özel aletler ve çok ince dikiş materyalleri gerekmektedir” dedi. 

opr.-dr.-mehmet-akdemir_ortopedi-ve-travmatoloji-uzmani.jpg

Ellerimizin görünümü de önemlidir

El yaralanmalarının çoğunlukla iş kazaları sonrasında oluşabildiği gibi ev içinde de olabildiğini belirten Opr. Dr. Mehmet Akdemir, “Elimiz sadece fonksiyonuyla değil aynı zamanda görünümüyle de son derece önemlidir. Günlük hayatımızın hemen hemen tümünde ellerimizi kullanırız. Aslında el yaralanmalarının en etkili tedavisi oluşumunun önlenmesidir. Ancak alınan tüm önlemlere rağmen yine de el yaralanmaları oluşabilmektedir. Bu yaralanmalar tek tip oluşmazlar. Kesici- delici aletler, ezilme yaralanmaları, direkt veya indirekt travma, yanıklar ve kimyasal maddeler gibi çeşitli şekillerde oluşabilirler. Aynı hastada birden fazla yolla el yaralanması oluşabilir. Hastanın en uygun tedavisinde oluşma mekanizmasının da belirlenmesi önemlidir” dedi.

Kompleks Yaralanma 

El yaralanmalarının kompleks yaralanmalar olduğunu belirten Ekol Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Akdemir, “Çünkü elimiz içinde küçük bir alanda pek çok yapı birlikte bulunur ve ahenkle çalışırlar. Kemikler, eklemler, damarlar, sinirler, tendonlar (kas kirişleri), cilt örtüsü ve tırnak yapısı gibi. Elde herhangi bir yaralanma olduğunda tüm bu yapılar dikkatlice değerlendirilmelidir” dedi.

İlk Müdahale Önemli

Tedavinin yaralanmanın olduğu yerde başlaması gerektiğini kaydeden Opr. Dr. Mehmet Akdemir, “Bu anlamda ilk müdahale çok önemlidir. Açık yaraların bakımı, kanamanın kontrolü ve varsa kopan parçaların uygun biçimde taşınması büyük önem taşır.  Hasta ortopedi kliniğine ulaştıktan sonra ise gerekli müdahaleler için hazırlık aşaması başlar. El cerrahisi tek bir kişi tarafından değil, uyumlu bir takım çalışması ile yapılmalıdır. El cerrahisinin bir diğer önemli yönü ise iyileşmesinin ameliyat sonrasında uzun bir süreç gerektirmesidir. Hastalar ameliyat sonrasında iyi bir fizik tedavi süreci geçirmelidirler. Sadece ameliyat ile kesilen dokuların tamiri iyileşme için yeterli olmamaktadır. Bu dokuların çalışabilmesi için iyi bir fizyoterapi de gerekmektedir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.