Elden dosya dönemi bitti! Yeni sistemi vatandaş çok sevdi

Elden dosya dönemi bitti! Yeni sistemi vatandaş çok sevdi

Ehliyet ve pasaportta yeni döneme yoğun ilgi...

İlk beş günde nüfus müdürlüklerine pasaport için 31 bin 524 , sürücü belgesi için 23 bin 730 başvuru yapıldı. Bu süre içerisinde nüfus müdürlüklerince 19 bin 88 pasaport, 11 bin 508 sürücü belgesi verildi.


Daha önce Emniyet Genel Müdürlüğü’nce yürütülen ehliyet ve sürücü belgelerine ilişkin iş ve işlemler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne devrolmuştu. 2 Nisan’da başlayan yeni uygulamaya vatandaş yoğun ilgi gösterdi. İl ve ilçe nüfus müdürlüklerine ilk beş günde umuma mahsus, hizmet ve hususi damgalı pasaport için 31 bin 524, sürücü belgesi için 23 bin 730 başvuru yapıldı. Bu süre içerisinde nüfus müdürlüklerince 19 bin 88 pasaport, 11 bin 508 sürücü belgesi verildi. 

ELDEN DOSYA GÖTÜRME İŞİNE SON

Ehliyet, pasaport ve yeni çipli kimlik kartlarının tek bir yerden verildiği “3’ü Bir Yerde” uygulaması ile bakanlık, vatandaşı belge yükünden ve zaman kaybından kurtarırken, gereksiz kağıt israfının da önüne geçilecek. Daha önce emniyetten ehliyet alımı için istenen kimlik belgesi, sürücü sertifikası, banka dekontu, adli sicil belgesi ve öğrenim belgesinin içinde bulunduğu elden dosya getirme işine son verildi. İlgili kurumlarca elektronik sisteme aktarılan bilgi ve belgeler entegre edilmiş yazılımla MERNİS sisteminden otomatik çekiliyor. 

Yeni uygulama ile nüfus müdürlükleri her bir başvuru için 8 kurumdan toplam 92 konu başlığında sorgulamayı elektronik ortamda yapabiliyor. Mayıs ayı sonu itibari ile sağlık raporu da sistem üzerinden otomatik alınacak. Sağlık raporunun da mayıs ayı sonunda elektronik sisteme entegre olmasıyla birlikte vatandaş nüfus müdürlüklerine sadece bir biyometrik fotoğrafla gitmesi yeterli olacak. Biyometrik fotoğrafın taranması, parmak izi ve imza işleminden sonra kurumlara entegre edilen MERNİS üzerinden belgelerin alınmasıyla işlem sona erecek. 

PASAPORTTA BELGE İŞİNE SON

Yeni sistemle önceden emniyet müdürlüklerince yerine getirilen hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaport verme görevi, nüfus müdürlüklerine geçti. İl emniyet müdürlüklerinde verilen hususi ve hizmet pasaportları yeni dönemde il nüfus müdürlükleri tarafından, umuma mahsus pasaportlar ise ilçe nüfus müdürlüklerince veriliyor.
 
Umuma mahsus pasaportların başvurularında eskiden biyometrik fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi, pasaport harç ve cüzdan bedelinin yatırıldığına dair banka dekontu talep ediliyordu. Yeni uygulamada, vatandaş bu belgeleri getirmeyecek. Sadece bir biyometrik fotoğraf, varsa eski pasaportu, parmak izi ve imza bavuru için yeterli olacak. Diğer belgeler ilgili kurumların sisteminden otomatik alınacak. 

İllerdeki hususi ve hizmet damgalı pasaport başvurularında ise kurumdan onaylanmış talep forumu, biyometrik fotoğraf , nüfus cüzdanı, T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesinin aslı, öğrenime devam eden çocuklar için öğrenci belgesi, 25 yaında buyük engelli çocuklar için sağlık raporu ve varsa eski pasaportu ile başvuru yapılabiliyordu. 


Yeni dönemde, biyometrik fotoğraf, kurumdan onaylanmış talep forumu ve varsa eski pasaportu,imza ve parmak izi verilmesi ile bavuruları sonra erecek. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.