Elektrik üretiminde fosil yakıt payı artıyor

Elektrik üretiminde fosil yakıt payı artıyor

Türkiye’nin elektrik üretiminde iklim krizine neden olan fosil yakıtların payı 2021’de artarak yüzde 64’ü geçti.

TEİAŞ’ın verilerine göre geçen yıl üretilen 331 milyar kilovatsaati bulan elektriğin yüzde 32,71’lik kısmı doğalgaz çevrim santrallarından, yüzde 31,43’ü ise kömürlü termik santrallardan sağlandı. Böylelikle elektrik üretiminde fosil yakıtla çalışan santralların payı yüzde 64’ün üzerine çıktı. 2020 yılında söz konusu oran yüzde 58’di.

cc-1.jpg

2020 yılında Türkiye’nin ürettiği elektriğin yüzde 25’ini karşılayan hidroelektrik santrallar ise bu yıl üretimin ancak yüzde 17’sine yakınını karşılayabildi.

Kömüre dayanıklı elektrik üretimde ise ithal kömürle çalışan santralların payı düşerken, yerli linyit kömürüyle çalışan santralların üretimi arttı. Fakat buna karşın, kömürlü termik santralların elektrik üretimindeki payı 3 puan gerileyerek yüzde 31,4 oldu.

Güneş, rüzgar ve jeotermal enerji kaynaklı elektrik üretimi ise bir yıl öncesine göre yaklaşık 10 milyar kilovatsaat artarak toplam üretimde yüzde 16,6’lık paya ulaştı. Hidroelektrik dahil yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payı ise 2020’deki yüzde 40 seviyesinden yüzde 33’e geriledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.