"Elektronik sigara, sigara firmalarının tuzağı..."

"Elektronik sigara, sigara firmalarının tuzağı..."

Elektronik sigaraların dev tütün şirketlerince alındığını söyledi...

Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erkan Ceylan, ABD’de yapılan bir araştırmaya göre hiç sigara içmemiş 8. sınıf öğrencilerinde elektronik sigara içme oranının yüzde 9,5, 10. sınıflarda yüzde 14, 12. sınıflarda yüzde 16,2 olarak bulunduğunu belirterek, “Sigara firmalarının asıl hedefi gençler. Çünkü çok uzun yıllar tütün satmak istiyorlar. Elektronik sigara içmeye başlayan bir genç daha sonra sigaraya geçecek. Böylelikle sigara firmaları bu gençlere 40-50 yıl sigara satacak” dedi. Ceylan, elektronik sigara cihazlarının 2012’de dünya tütün endüstrisinin eline geçmesinden sonra kullanımının hızla arttığını söyledi. Ceylan, dünyada azalan sigara satışlarını yükseltmek amacıyla tütün endüstrisinin elektronik sigarayla nikotin bağımlılığını artırmayı hedeflediğini aktardı. Ceylan, “Tütün endüstrisi, bu amaçla azalan piyasalarını genişletmek, popülaritesi azalan ve zararları net bilinen sigarayla değil, elektronik sigara üzerinden nikotin bağımlılığını arttırmayı hedeflemektedir. Bu hedeflerini tutturduktan sonra dolaylı olarak sigara satışlarını yeniden arttırmayı düşünmektedirler” diye konuştu. Araştırmalara göre elektronik sigarayla nikotin bağımlılığının arttığına işaret eden Ceylan, “Elektronik sigara ile çok yüksek zehirlenme problemleri ortaya çıktı. Günde bir paket sigara içen biri, elektronik sigara ile 5 paket sigara içmiş gibi nikotin alıyor. Farkında olmadan anormal bir nikotin bağımlısı haline geliyor” ifadelerini kullandı. Elektronik sigara firmalarının, bilinen tütün şirketlerince satın alındığını ifade eden Ceylan, elektronik sigara satanların medikal firma olmadığını, milyonlarca insanın ölümüne sebep verdiklerini anlattı.

Sigara ölümlerinde dünya ikincisiyiz

Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Kanser Topluluğu ve Dünya Akciğer Vakfı’nın katkılarıyla hazırlanan Tütün Atlası’na göre Türkiye’deki erkeklerin yüzde 31’i tütün kaynaklı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor.

Bu, Kuzey Kore’nin ardından dünyada en yüksek ikinci oran. Kadınlardaki oran ise yüzde 12. Bu, orta gelirli ülkelerin ortalamasına denk. Türkiye’de her yıl 83 bin 100 kişi sigara kaynaklı nedenlerle yaşamını yitirirken 252 bin çocuk ve 14,5 milyon yetişkin tütün ürünü kullanıyor. Tütün ürünü kullanımının çocuklardaki oranı ise erkeklerde yüzde 10,2, kızlarda yüzde 5,3.

Kadınlarda arttı

TÜİK’in 2016 verilerine göre Türkiye’de 15 yaş üzeri nüfusun yüzde 26,5’i her gün tütün ürünü kullanıyor. Bu oran 2014’te 27,3, 2010’da 25,4’tü. Erkeklerin tütün ürünü kullanımı 2014-16 arasında azalırken kadınlarda bu oran arttı. 35-44 yaş arası erkekler yüzde 50,6 ile en fazla tütün ürünü içen yaş grubunu oluşturuyorlar. Kadınlarda da yüzde 19,6 ile en fazla 35-44 yaş aralığı tütün içiyor. 2016’da gelindiğinde hiç tütün ürünü kullanmamış olanlar yüzde 56,5’e yükseldi. Türkiye’de tütün ürünleri kullanmaya başlayanların yüzde 36,2’si merak, yüzde 16,8’i özenti, yüzde 29,4’ü ise arkadaş etkisini gerekçe gösteriyor. Türkiye’de 2012 yılında günde 10 sigara içen bir kişi, aylık hane gelirinin yüzde 5’i ile 7,5’i arasında bir oranı sigaraya ayırmak zorunda kalıyordu. 2013 yılında Türkiye’deki evlerin en az yüzde 60’ında ayda en az bir kere sigara içiliyordu. Türkiye’de bir yılda tüketilen sigara miktarı günde kişi başı 4-7 arası. Türkiye’de nargile içen kişilerin sayısı ise nüfusun yüzde 2’si ile 10’u arasında. Nargileden alınan her bir nefeste, bir sigaradan alınana yakın miktarda, yaklaşık 500 ml duman alınıyor.

Düz pakete hemen geçilsin

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle Türk Toraks Derneği, Tütün Kontrolü Çalışma Grubu tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye Küresel Gençlik Tütün Araştırması 2012 sonuçları sigara içen gençlerde sıklığın arttığını göstermektedir. Oranlar, kızlarda yüzde 8,3, erkeklerde yüzde 12,1’dir. Herhangi bir tütün ürünü kullanıyor olma sıklığı ise 13-15 yaş kızlarda yüzde 12,8 ve erkeklerde ise yüzde 20,3’tür. Ayrıca 2003-2012 yılları arasında genç kızlarda herhangi bir tütün ürünü kullanma oranının yüzde 37 olduğu saptanmıştır” denildi. Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Kalyoncu ise, “Sağlık Bakanı düzeyinde verilmiş sözler doğrultusunda, düz paket uygulamasının hayata geçirilmesi gerekmektedir” dedi.

Sigarayı da yemeyi de bırakamadık

TÜİK’in Sağlık Bakanlığı verilerinden yaptığı araştırmaya göre obez birey oranı azaldı. Boy ve kilo değerleri kullanılarak hesaplanan vücut kitle indeksi incelendiğinde; 15 yaş ve üstü obez bireylerin oranı 2014 yılında yüzde 19.9 iken, 2016 yılında yüzde 19.6 oldu. Cinsiyet ayrımında bakıldığında; 2016 yılında kadınların yüzde 23.9’unun obez, yüzde 30.1’inin ise obez öncesi olduğu görüldü. Erkeklerde ise bu oranların sırasıyla, yüzde 15.2 ve yüzde 38.6 olduğu gözlendi. Her gün tütün kullanan bireylerin oranı ise 2014 yılında yüzde 27.3 iken, 2016 yılında yüzde 26.5 oldu. Bu oran 2016 yılında erkeklerde yüzde 40.1; kadınlarda ise yüzde 13.3 oldu. Son 12 ay içerisinde, yataklı tedavi hizmeti alan bireylerin oranı 2014 yılında yüzde 11.6 iken, 2016 yılında yüzde 11.3 oldu.

Bebeğin karaciğerini bozuyor

EDINBURGH Üniversitesi’ndeki bir grup araştırmacı, sigaranın bebeğe zararlarını ölçmek için yeni bir yöntem geliştirdi. Araştırmada sigaradaki kimyasal maddelerin karaciğer hücrelerine zararına bakmak için, gelişen bir embriyonun henüz farklılaşmamış ‘pluripotent hücreler’i kullanıldı. Sigaralarda bulunan kimyasal karışıma benzer bir karışım bu hücrelere verilip anne sigara içtiğinde bebeğe olası etkilerinin simülasyonu oluşturuldu. Sonuçta sigaranın bebeğin karaciğerine de zarar verdiği ortaya çıktı.

7 bin kimyasal madde var

Karaciğer, metabolizmanın düzenlenmesi ve zehirli maddelerin vücuttan atılmasında hayati önemde bir iç organ. İçinde yaklaşık 7 bin kimyasal madde bulunan sigara, ceninsel organizmalarda kalıcı hasarlar bırakabiliyor.Glasgow Üniversitesi ve Aberdeen Üniversitesi’nin ortak yürüttüğü başka bi araştırmada erkek dokularında siroz belirtilerine rastlandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.