Elmastan Oluşan Gezegen 2426 Derece

Elmastan Oluşan Gezegen 2426 Derece

Güneş sistemi dışında olan gezegenlerden birinin ilk defa sıcaklık haritası çıkarıldı. 55 Cancri e gezegeninin bir yüzünün sıcaklığı 1126 derece olarak ölçüldü.

30 Ağustos 2004 yılında keşfedilen ve yapı bakımından karbon zengini olduğu belirlenen gezegen 55 Cancri e'nin Amerikan Ulusa Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından sıcaklık haritası çıkarıldı. NASA'nın teleskoplarından Spitzer Teleskobu tarafından çıkarılan harita aynı zamanda Güneş Sistemi dışında sıcaklık haritası çıkarılan ilk gezegen olma özelliğini taşıyor.

Süper Dünya sınıfında olduğu belirtilen gezegen, dünyadan farklı olarak su ve granit yerine elmas kaplı olmasıyla biliniyor. Dünyanın 2 katı büyüklüğündeki gezegen aynı zamanda yıldız benzeri özellikler taşıyor. 55 Cancri e'nin keşfiyle beraber karbon zengini olan gezegenlerin iç ve dış yapı bağlamında dünyadan farklı olduklarına dair bilim insanlarının daha net düşünmeye başladığı belirtiliyor.

Bir yüzünün sürekli olarak yıldıza baktığı belirtilen gezegende elmas dağların yanı sıra lav akıntıları ve magma gölleri de barındırıyor. NASA'nın teleskobu Spitzer sayesinde gezegen hakkında edinilen bilgilere göre; sürekli yıldıza bakan yüzünün 2426 derece olduğu ve sürekli gece tarafında kalan yüzünün ise 1126 derece olduğu belirtilen gezegenin bir yılının 18 saate denk geldiği belirtiliyor. Dünyadan çok daha fazla büyük olduğu belirtilen gezegenin yıldıza bakan kısmının değişmemesi nedeniyle bir yüzünün diğer yüzünden çok daha sıcak olduğu belirtiliyor.

Uzay madencilik şirketleri nasıl yapabiliriz sorusuna cevap arıyor

Uzayda elmas bazlı gezegenlerin sayısı pek küçümsenecek miktarda olmadığı bilinirken, uzay madenciliği yapabilmek için kurulan şirketler olduğu biliniyor. Teknolojik gelişim yeterli seviyeye ulaşmamış olsa da astreoitleri işlemek için kurulmuş şirketler, uzay madenciliği yapabilmek için hazırlık yapıyorlar.  55 Cancri e gezegenine gitmek için ışık hızında 40 yıl gitmek gerektiği bir yana bırakılarak düşünüldüğünde gezegen üzerinde erimeyecek materyali geliştirebilen bir teknoloji yok olmadığı gerçeği ortaya çıkıyor.

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.