Email ile Gelen Virüs Yüzünden Fidye İsteyebilirler

Email ile Gelen Virüs Yüzünden Fidye İsteyebilirler

İnternet güvenlik sistemleri yazılımcısı ESET yaptığı araştırmayla email yoluyla bulaşan fidye yazılım olduğunu keşfetti.

İnternet güvenlik yazılımı geliştiricisi ESET, email ile bulaşan fidye yazılım keşfetti. Fidye yazılım (Ransomware) bilgisayarınıza bulaştığında, yazılımı yazan hacker sizden para isteyebilir.

Dünyanın bir çok bölgesinde kullanılan hack yöntemiyle, bilgisayarınıza indirdiğiniz bir dosya veya açtığınız email ile bilgisayarınıza sızan bilgisayar korsanları, bulaştırdıkları yazılımla, size ait bilgileri şifreliyorlar. Korsanlar, şifreledikleri bilgilerinize sizin erişmenizi engellerken, bir yandan da sizden para talep ederek bilgilerinizi serbest bırakacaklarını söylüyorlar.

Özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde yaygın olarak kullanılan ve mailden bulaşan virüs, kişiye bir uyarı veriyor. ABD'de verilen uyarı ağırlıklı olarak, kaçak yazılım indirdiniz ödeme yapmanız gerekiyor tarzında olsa da direkt olarak şifrelemenin karşılığını isteyen korsanlar da çıkıyor.

İnternet güvenlik sistemleri geliştiricisi ESET, fidye yazılım olarak anılan bu tarz yazılımlardan Nemucod'a dair uyardı. "JS/TrojanDownloader.Nemucod" adıyla anılan yazılım Avrupa, ABD ve Japonya'da çok sayıda kişiye bulaşarak fidye talep etti.

Fatura, mahkeme celbi ve diğer bir çok şekilde geliyor

Fidye yazılımı ESET'in uyarısına göre email aracılığıyla yayılıyor. Günümüzde ekonominin internet ortamında geçerlilik kazanmasıyla beraber birçok insan faturalarını, devletle ilgili işlemlerini email yoluyla gerçekleştiriyor. Bundan yararlanan internet korsanları fidye yazılımını insanlara fatura ve mahkeme celbi gibi güvenilir kaynaktan gelmiş gibi göstererek yolluyor. Fatura veya mahkeme celbi görmeyi bekleyerek eklentiye tıklanan kullanıcının bilgisayarına fidye yazılımı Nemucod bir anda indirilip kurularak, bilgisayarda olan bilgileri şifreliyor. Hemen ardından bilgisayar ekranında beliren bir yazı, kullanıcıya bilgilere erişmesi için para ödemesi gerektiğini söyleyerek bir bağlamda fidye istiyor.

ESET'ten yetkili bir isim olan Peter Stancik, kullanıcılara bu tarz yazılımlardan etkilenmemek için bilinmeye kişilerden gelen mailler açmamayı öneriyor. Stancik aynı zamanda bilgisayarı belirli sürelerde yedeklemek gerektiğini söyleyerek, virüs bulaştığı an bilgisayarı geri alarak bilgilerin kurtarılabileceğini söylüyor. Öte yandan güncelleme desteği kesilmiş (XP ve Vista gibi) işletim sistemlerinin güncellenen sistemlerle (Windows 7, Windows 8, Windows 10 gibi) değiştirilmesini öneriyor.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.