Emeklilik yasası onaylandı: Fransızlar sokağa döküldü

Emeklilik yasası onaylandı: Fransızlar sokağa döküldü

Fransa'da sendikaların yoğun tepki gösterdiği ve milyonlarca insanın katıldığı grevlere rağmen emeklilik yaşının 64'e çıkarılmasının önü açıldı.

Fransa‘da Senato, ülke çapında kitlesel grevlere neden olan emeklilik reformuna karşı milyonlarca kişinin katıldığı protesto gösterilerine rağmen “emeklilik yaşını kademeli olarak 62’den 64’e çıkarılmasını öngören en tartışmalı maddesini kabul etti.

Reformun diğer maddeleri Senato’da görüşülmeye devam edecek.

fransa.webp

Başbakan Elisabeth Borne, oylamaya ilişkin yaptığı açıklamada, “Tartışmalara rağmen oylamanın böyle sonuçlanması beni memnun etti” dedi.

Macron geçen yılki seçimlerde kampanyasının merkezine emeklilik reformunu koymuş ve sosyal güvenlik sisteminin gelecekte açık vermemesi için bu değişikliklerin kaçınılmaz olduğunu savunmuştu. Fakat hükümet hem parlamentoda hem de halk arasında büyük bir direnişe karşı karşıya. Elabe araştırma şirketinin yaptığı bir ankete göre ülkedeki her üç kişiden ikisi önerilen reform tasarısına karşı çıkıyor.

YENİ GREVLER YOLDA

Sendikalar, söz konusu maddenin kabul edilmesi üzerine Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile acil görüşme talep ettiklerini duyurdu. Ayrıca, 11 Mart Cumartesi günü bütün sektörleri kapsayan genel grev çağrısı da yapıldı.

Sonuncusu iki gün önce yapılan grevler nedeniyle Fransa’nın pek çok bölgesinde akaryakıt sevkiyatlarında aksama yaşanırken söz konusu aksaklıkların henüz akaryakıt istasyonlarına yansımadığı belirtildi.

fransa1.jpg

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 10 Ocak’ta Macron’un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun hayata geçirileceğini açıklamış; emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede 1 Eylül’den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl üç ay yükseltilerek 2030’da 64’e çıkarılacağını ifade etmişti.

Yeni yasaya göre, 2027’de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartı getirilmek isteniyor. Tartışmalı reforma karşı ülke çapında 19 Ocak’tan bu yana birçok kez grev ve protesto düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Cumhuriyetçi Yürüyüş Partisi, emeklilik tasarısını yasalaştırabilmek için parlamentoda muhalefet partilerinden en az 60 milletvekilinin desteğine ihtiyaç duyuyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.