Emniyetten kritik IŞİD uyarısı... "O 13 kente saldırabilirler"

Emniyetten kritik IŞİD uyarısı... "O 13 kente saldırabilirler"

DAEŞ’İN HEDEFİNDE 13 KENT VAR

Bazısı tek başına bazısı da ailesiyle birlikte göç eden DEAŞ (IŞİD) teröristlerin ilk hedefinin ise Türkiye olacağı öngörülüyor.

Fırat Kalkanı’yla Azez - El Bab - Cerablus hattındaki kuvvetini kaybetmesi sonrasında Türkiye’ye yönelik mücadelesini şiddetlendiren DAEŞ, en önemli kalelerini birbiri ardına kaybetmeye başladı.

Bağdat hükümetinin operasyonuyla bir gecede teslim aldığı Musul’u kaybeden DAEŞ, Irak’taki ikinci güç kaybını, bir kaç gün önce yine Irak ordu birliklerinin Suriye sınırındaki El Kaim’i ele geçirmesiyle yaşadı.

Ayrıca DEAŞ, ABD desteğiyle başlatılan saldırılarda yönetim üssünün bulunduğu Rakka’yı PKK’ya terk etti. Ardından, Esad güçleri Deyrizor’u aldı.

DEAŞ YENİ MANEVRAYA HAZIRLANIYOR

Kontrolündeki alanları kaybeden DAEŞ, artık yeni bir menavraya hazırlanıyor.

2015 ve 2016’da Suriye’deki cihad / çatışma bölgelerinde faaliyetleri zirve yapan DAEŞ’in kontrolündeki cihad bölgeleri adeta Birleşmiş Milletler gibiydi. Avrupa, Afrika ve Rusya ile Asya’daki eski BDT ülkelerinden katılım üst noktadaydı. Hatta, Kanada ve Güney Kore’den bile örgüte katılımlar oldu.

Yabancı uyruklu DAEŞ sempatizanları, Suriye’deki savaş bölgelerine akın ederek örgüt kadrolarına katıldı. Terör örgütü bu dönemde, parasal güç kadar çok önemli miktarda insan kaynağına ulaştı.

SURİYE'Yİ TERK EDİYORLAR

Ancak, bir süre önce rüzgar tersine döndü, binlerce örgüt üyesinin yaşadığı Suriye’deki topraklar DEAŞ’tan alındı.

Terör örgütü bunun üzerine yeni bir hareket başlattı. Binlerce DAEŞ üyesi terörist, gruplar halinde Suriye’yi terk ediyor.

Son günlerde özellikle İstanbul’da bir AVM’ye yönelik bombalı saldırı eyleminin emniyetin operasyonuyla ortaya çıkarılması, DAEŞ’in geldiği noktanın yeniden tartışılmasına neden oldu.

İstanbul’daki sessiz ve derinden giden DAEŞ hücresinin varlığı, itfaiyenin müdahale ettiği iki ayrı yangında, evlerin içinde görülen patlayıcı düzenekleriyle anlaşıldı.

Ardından, İstanbul Emniyeti ile Emniyet İstihbaratı’nca başlatılan istihbarat çalışmaları, Türkiye’nin yaşayabileceği en korkunç terör eylemlerinden birisini engelledi. Akabinde, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı’nın koordinesinde 29 Ekim kutlama törenleri merkezinde ülke genelinde 30’dan fazla kentte 330 dolayında DAEŞ şüphelisi gözaltına alındı.

İLK HEDEFLERİ TÜRKİYE OLABİLİR

Örgüt yönetiminin talimatlarına göre, kısa zaman içinde halen Türkiye’ye dönmeyi bekleyen kadınlar ve çocukların geçişi sağlanacak.

Türk uyruklu DEAŞ’lı teröristlerin geçiş için ilk hedefinin Türkiye olacağı belirtiliyor.

Aynı zamanda bu erkeklerin bir bölümünün Afganistan’a dönmesi de söz konusu. Yabancı uyruklu DAEŞ’çilerin yeni mücadele alanları Pakistan, Afganistan, Libya, Filipinler ve Myanmar olacak. Bu militanlar gittikleri bölgelerde DAEŞ’in faaliyetlerini yürütecek.

BİREYSEL EYLEMLER ÖN PLANDA

DEAŞ’ın Türkiye’de her an eylem yapabilecek durumda olduğu belirtiliyor. İstanbul’daki son operasyon, bu duruma örnek olarak gösteriliyor.

Başı boş yabancı DEAŞ’lı teröristler ise Avrupa başta olmak üzere yeniden ülkelerine dönüyor. Bu teröristlerin büyük çoğunluğu Rus pasaportu taşıyan Çeçenler ile Fergana Vadisi olarak tanımlanan Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan gibi ülkelerin vatandaşları.

Avrupa’dan gelip DEAŞ’a katılan yabancı uyruklu teröristlerin her an eylem yapabilecek kabiliyette olduğu konusunda uyarıda bulunuluyor.

Örgüt yönetiminin ‘kendi inisiyatifleriyle eylem yapılması’ konusunda talimatı verdiği öğrenilen bilgiler arasında.

DAEŞ’İN HEDEFİNDE 13 KENT VAR

Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok başkanlığında il emniyet müdürlerinin katılımıyla video konferansla yapılan toplantıda EGM İstihbarat Dairesi Başkanı Akın Karatay, DAEŞ’in önümüzdeki süreçte faaliyetleriyle ilgili bilgi verirken, 13 kente yönelik DAEŞ tehditinin bulunduğunu açıkladı.

Karatay’ın verdiği bilgiye göre, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere İzmir, Adana, Bursa, Mersin, Samsun, Konya, Gaziantep gibi kentler terör örgütünün hedefinde.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.