Emsal cayma bedeli kararı! Ödemek zorunda değilsiniz!

Emsal cayma bedeli kararı! Ödemek zorunda değilsiniz!

E.Y, 24 aylık taahhüttü dolmadan internet aboneliğini iptal ettirdiği için kendisine cayma bedeli olarak yansıtılmasına itiraz etti. Mahkeme 1 yıldan daha uzun süreli abonelik sözleşmelerinin feshi halinde tüketicinin cezai şart ödemeyeceğine karar verdi.

İzmir'de yaşayan E.Y, 31 Ocak 2019 tarihinde abonelik sözleşmesi imzalayarak 24 ay abonelik taahhüdünde bulundu. 24 Mayıs 2020'de internet aboneliğini fes eden E.Y'ye internet sağlayıcısı tarafından hazırlanan son faturada kullandığı indirimli internet bedeli, modem ve bağlantı ücretleri ile internet erişim ücreti olmak üzere 874,29 liralık cayma bedeli çıkartıldı. Aboneliğini sonlandırması ile ilgili E.Y. kendisine yansıtıldığını düşündüğü haksız fatura bedelinin iptali için önce avukatı Damlanur Kaya Uler ile Konak Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'na başvurdu. Heyet, şikayetçinin süresi dolmadan aboneliğini iptal ettirdiğini, bu bağlamda söz konusu uyuşmazlık kapsamında yasaya aykırı bir işlem yapılmadığını, bu nedenle şikayetinde haklı olmadığının anlaşıldığını ifade etti.

whatsapp-image-2022-07-07-at-11-16-55.jpeg
Avukat Damlanur Kaya Uler, Konak İlçe Tüketici Hakem Heyeti'nin verdiği ret kararının usul ve yasaya aykırı olduğunu, iptaline karar verilmesi gerektiğini belirterek bu kez İzmir 3. Tüketici Mahkemesi'ne başvurdu. Tüketici Mahkemesi, 6502 Sayılı Kanun'un 52. Maddesi gereği 1 yıldan daha uzun süreli abonelik sözleşmelerinin feshi halinde tüketicinin cezai şart ödeyemeyeceğinin düzenlendiği, dava konusu fatura içerisinde fesih tarihine kadar kullanılan paket ücreti bedeli de dahil olmak üzere paket ücreti, modem ve bağlantı taksit ücretlerinin yer aldığına dikkat çekti. İtirazı kabul eden mahkeme, Konak İlçe Tüketici Heyeti'nin kararının iptaline, davacının yapılan hesaplamalarda cezai şart bedeli kesilemeyeceğine hükmetti.

Avukat Damlanur Kaya Uler, pek çok vatandaşın tüketici olarak haklarını yeteri kadar bilmediğine dikkat çekerek, "Bizim davamızda da olduğu gibi her tüketici hakem heyeti kararı doğru olmayabiliyor. Bu gibi durumlarda tüketiciler haklarını sorgulamalı ve işin uzmanlarına mutlaka danışmalıdır. Biz 24 aylık taahhütlerin tüketici açısından geçersizliği hususunda haklı davamızı kazandık ve müvekkilimizin maddi ve manevi mağduriyetini giderdik. Vatandaşlarımız da tüketici mahkemelerinde dava açıp, haklarını aramaktan korkmasın" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum