Emziren anneler bu besinleri tüketmeyin!

Emziren anneler bu besinleri tüketmeyin!

Emzirme dönemi hem annenin, hem de bebeğin gelişimi ve genel sağlığı için oldukça mühim bir dönem. Ama nane ve maydanoz tüketiminde anne sütü azalıyor...

Bu dönemin sorunsuz bir şekilde geçirilebilmesi de anne ve bebeğe birçok katkı sağlar. Central Hospital'dan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Öznur Yılmaz Gondal, emzirme hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı...


Su: Anne sütü üretimini destekleyen besinlerin başında su geliyor. Çünkü anne sütünün büyük bir kısmı sudan oluşuyor. Bu nedenle emziren anneler emzirme döneminde normale oranla daha fazla su tüketmelidir. Suyun dışında bitki çayı, şekersiz komposto ya da ayran gibi içecekler de tercih edilebilir.


Havuç: Anne sütünü artırabilmek için anneler sık sık havuç yemelidir. Çünkü havuç, içeriğinde süt oluşumunu destekleyen ve östrojen benzeri görev yapan fitoöstrojen bulundurur.


Rezene: Yapılan araştırmalara göre rezene ve dereotu anne sütü için gerekli olan östrojen ve prolaktin üretimini teşvik eder. Bu nedenle anneler tarafından tüketilmesi gerekiyor.


Baklagiller: Sağlam bir demir kaynağı olan baklagiller, annenin süt miktarının artışını sağlarken, kalitesini de yükseltir.


Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Anneler süt miktarını artırabilmek için ıspanak, karalahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketimine yönelmelidir. Bu sebzeler; demir, kalsiyum, A vitamini ve folat bakımından zengin olması sebebiyle de bebeğe kaliteli süt içeriği sağlar.


Ceviz, fındık ve badem: Yağlı tohumlar sınıfında bulunan ceviz, fındık ve badem; emziren anneler tarafından mutlaka tüketilmelidir.

BUNLARDAN UZAK DURUL MALI
 

Emzirme döneminde annelerin tüketmesi gereken gıdaların yanı sıra uzak durmaları gereken besin öğeleri de vardır. Bunların başında nane ve maydanoz gibi sebzeler geliyor. Çünkü emzirme döneminde nane ve maydanoz tüketmek sütün kalitesini olumsuz etkiliyor. Ayrıca nane ve maydanoz kokusu anne sütüne geçebildiği için, bebeğin sütü reddetmesine yol açabiliyor. Bunların yanı sıra anne sütünün üretimini olumsuz etkileyen diğer gıdalar arasında nişasta unu, arpa ve unu, mısır ve şeker karışımı ile yapılan yiyecekler yer alıyor. Aşırı tuz tüketimi, şalgam, salamura ve turşu, limon suyu ve sirke tüketimi de anne sütünü azaltabiliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.