En Çok Depresyona Neden Olan 7 Hastalık

En Çok Depresyona Neden Olan 7 Hastalık

Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd.Doç.Dr. Emre Tan, birçok hastalık gibi tiroid hastalıklarının da depresyona neden olduğunu söyledi.

Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd.Doç.Dr. Emre Tan, "Depresyon kişinin ruhsal problemlerinden kaynaklanabileceği gibi bazı diğer tıbbi hastalıklarından da kaynaklanabilir. Hastalıklar hem beyin kimyasında yaptığı bozulmalarla hem de kişinin ruhsal yapısına bindirdiği ek yükle depresyona neden olabilir. Böyle durumlarda hastalıkların oluşturduğu problemlere ek olarak bir de depresyon eklenirse tedavi güçleşir. Hasta depresif ruh halinin oluşturduğu karamsarlık, ümitsizlik ve çaresizlik duygusuyla hastalığının iyileşemeyeceği düşüncesine kapılarak tedaviden uzaklaşabilir" dedi.

Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd.Doç.Dr. Emre Tan, en çok depresyon nedeni olan hastalıkları şöyle sıraladı:

"1. Felç- Stroke- İnme : Felç sonrası depresyon görülme sıklığı yüzde 50 sıklığındadır. Özellikle erkeklerde daha sık görülür. El ve ayaklar gibi bedeninin önemli bölümlerini istediği gibi kullanamamak fiziksel olduğu kadar, duygusal problemler de oluşturur. Birilerine bağımlı olmak düşüncesi, yetersizlik hissi ve bu durumdan yoğun derecede utanmak riski arttır.

2. Parkinson hastalığı: Parkinson hastalığı beyindeki dopamin dengesizliğiyle oluşur. Dopamin aynı zamanda kişinin mutluluk ve keyif alması ile ilgili hormondur. Bu nedenle, Parkinson rahatsızlığı olan her iki hastanın birinde, depresyon görülebilir.

3. Multiple Skleroz: Beyindeki plakların tutulum yerlerine bağlı olarak psikiyatrik rahatsızlıklara yatkınlık artar. Yüzde 30 oranında depresyon görülür.

4. Tiroid hastalıkları: Özellikle tiroid azlığında yüzde 50 oranında depresyon görülebilir. Halsizlik, yorgunluk, dikkat azalması ve iştah değişiklikleri gibi belirtiler daha sık yaşanır.

5. Kalp krizi: Yaş ve cinsiyete bağlı olarak farklı sonuçlar olmakla birlikte, ortalama olarak kalp krizi geçirenlerin yüzde 30 unda depresyon görülür.

6. Kanser: Özellikle pankreas, ağız- boğaz kanserleri ve meme kanserlerinde depresyon sıktır.

7. Demans- Bunama: Depresyon sıkça görülür ve demansın daha da kötüleşmesine neden olur.

Depresyonun hastalıkları daha da ağırlaştırdığını ve tedaviyi güçleştirdiğini kaydeden Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd.Doç.Dr. Emre Tan, "Bu nedenle ilgili hastalığın tedavisine ek olarak psikiyatrik açıdan da değerlendirilmesi ve depresyon belirtileri varsa, psikiyatrik tedavi alınması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.