Senem Köse Bektaş

Senem Köse Bektaş

EN SAF MUCİZEVİ TEDAVİ: YEŞİL ÇAY

Sizi uyandıran dikkatinizi arttıran yeşil çay dünyanın en sağlıklı içeceklerinden biridir. Bunun nedeni, antioksidanların ve fitokimyasalların eşsiz kombinasyonudur. Aroması çok sert yada tadı çok acı geliyor içemiyorum cümlelerini duyar gibiyim. Bunun nedeni çayın demlenmesinde yapılan hatadır. Faydalarını nasıl demlenileceğini, aromasında nasıl iyileştirme yapabileceğinizi bilmek isterseniz yazımı okumaya devam edin....

Neden daha sık yeşil çay içmelisiniz?

Sağlığı geliştiren maddeler açısından zengin

Yeşil çay yüksek antioksidan değere sahip kateşinler içerir. Kateşinler yeşil çaya acı tat veren maddeler olmakla birlikte obezite, diyabet, Parkinson hastalığı ve iltihaplanma üzerinde olumlu etkileri vardır.

Ayrıca yeşil çay, vücuttaki iltihabı azaltan ve kanser hücreleriyle savaşmasına yardımcı olan iyi bir polifenol kaynağıdır. Böylece serbest radikaller durdurulur ve hücrelere zarar verme şansı yoktur. Bu etki uzun vadede yaşlanma sürecini de olumlu yönde etkileyebilir.

Beyni destekler

İçindeki kafein bizi uyanık tutar zinde hissettirir. Yani yeşil çay kahveye benzer özellikler gösterir ancak kahve gibi gerginliği ve aşırı heyecan hissini tetiklemeden! Bunun nedeni kısmen yeşil çayın kahveden daha az kafein içermesi ve kısmen de yeşil çayın amino asit L-theanine içermesidir. Yeşil çayın içerdiği amino asit L-theanine aynı zamanda rahatlatıcı ve anksiyolitik etkiye sahiptir. Ayrıca dopamin üretimini arttırır ve beynin odaklanma durumuna girmesine yardımcı olur.

875632.jpg

Yağ yakımını ve fiziksel performansı artırır, Obeziteye karşı korur

Yapılan çalışmalarda yeşil çayın metabolizmayı hızlandırdığı konusunda tam kesin bir sonuç olmasada çalışmalara katılan bazı kişilerde yağ yakımını hızlandırdığı ve hareketlilik oranını arttıtdığı görülmüştür. Yeşil çay, kilo verirken yardımcı bir arkadaştır. Daha fazla hareket ve vücut yağının daha iyi mobilizasyonu olumlu etkileri arasındadır. On iki hafta boyunca yürütülen bir araştırma, yeşil çay grubunda vücut yağında, vücut ağırlığında ve bel çevresinde önemli bir azalma olduğunu göstermiştir. Kateşinler vücudun kilo vermesine yardımcı olur. Her gün yeşil çay içmek, özellikle midede yağ yakımını teşvik ediyor gibi görünüyor.

Antioksidanlar sayesinde kansere karşı koruma

Kanser, dünya çapında önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Kansere karşı korunmak için vücudun bitkilerden gelen antioksidanlara ihtiyacı vardır. Yeşil çay mükemmel bir antioksidan kaynağıdır. Yeşil çay, içerdiği güçlü antioksidanlar sayesinde sayısız kanser türüne karşı koruma sağlar. Düzenli olarak tüketilmesi uzun vadede olumlu bir etki yaratabilir.

Kardiyovasküler hastalık riskini azaltır

İçerdiği çok sayıda antioksidan nedeniyle, düzenli tüketimi, toplam kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserit seviyeleri gibi risk faktörlerini ve kan yağ seviyenizi iyileştirir. Bu ne demek derseniz, yeşil çay damar sağlığınızı iyileştirir.

Tip 2 diyabet geliştirme riskini azaltır

Dünya çapında 400 milyondan fazla insan diyabetten etkileniyor ve bu eğilim giderekte artıyor. Yeşil çay, insülin duyarlılığını artırabilir ve kan şekeri düzeylerini düşürebilir. Yapılan başka bir çalışmada, yeşil çay veya kahve gibi kafeinli içeceklerin düzenli tüketiminin diyabet geliştirme riskini yüzde yediye kadar azaltabileceğini göstermiştir.

Bu kadar faydası olan Yeşil çay nasıl demlenmelidir?

Yeşil çay demlemek için zamana ve sakinliğe ihtiyacınız var. Yapılan en büyük hata kaynar suyun içine çayı atmaktır. Kaynar su, tat kaybının yanı sıra yeşil çaydaki birçok sağlıklı amino asit ve vitaminlere de zarar verir. Çayı eklemeden önce kaynar suyu bir bardakta demlenecekse yaklaşık 10 dakika, çaydanlıkta demlenecekse 20 dk soğuması için bırakın. İdeal sıcaklık 70 derecedir. Her 250 ml su için 1 tam çay kaşığı yeşil çay koyulup ortalama 3-5 dk demlenmeye bırakın...

Ben tadını sevemedim nasıl aroma verebilirim diyenler için önerilerim en sık tercih edilenler limon suyu, tarçın çubukları ve baldır. Benim kullandığım aromalar, portakal kabuğu, nane, karanfil, vanilya özütü, yasemin, elma kabuğu, çilek, hindistan cevizi...En sevdiğiniz tadı bulmak için kupalarınızda denemeler yapmaya hazır mısınız?

Şifanın gücü için kendine bir adım at .... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle

Senem Köse Bektaş

Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi

İnstagram @holistikmuhendis

Twitter @senemkose14

Önceki ve Sonraki Yazılar