Enerji tasarrufları AB'de emisyonların azalmasını sağladı

Enerji tasarrufları AB'de emisyonların azalmasını sağladı

Temiz enerji kaynakları ve enerji tasarrufu çalışmaları, pandemi sonrasında yükselişe geçen AB emisyonlarında azaltımı sağladı.

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA), daha temiz güç kaynakları ve enerji tasarrufu çabaları sayesinde, AB’nin enerji sektöründen kaynaklanan emisyonlarında pandemi sonrasında bir yıldır uzun süredir görülen artışın sona erdiğini duyurdu.

Hava kirliliğinin eğilimlerini, nedenlerini ve sağlık üzerindeki etkilerini inceleyen bağımsız kuruluş olan CREA, bir raporda, karbondioksit emisyonlarının son 3 ayda geçen yılın aynı dönemine göre %5 düştüğünü, sadece Ekim ayında %8’lik bir azaltım yaşandığını duyurdu. Emisyonlar 2021’in Mart ayından itibaren istikrarlı bir şekilde yükseliyordu.

temiz-enerji-990x556.jpg

CREA’nın baş analisti Lauri Myllyvirta, “AB’nin fosil yakıt kullanımı ve emisyonlarındaki COVID sonrası toparlanma, güneş enerjisinin öncülük ettiği temiz enerji arzındaki büyüme ve fosil yakıt arzındaki daralmanın hızlandırdığı enerji tasarrufu önlemleri nedeniyle son birkaç ayda sona erdi” dedi.

Myllyvirta, temiz enerjiye yapılan yatırımları artırmanın ve ilgili politikaları genişletmenin önümüzdeki yıllarda, emisyonlarda sürekli ve hızlandırılmış bir düşüşe yol açacağını ifade etti.

Raporda, ekonomiler pandemiden kurtulduğu sırada, Avrupa’nın emisyonlarının Mart 2021’den itibaren arttığı belirtilirken, nükleer ve hidroelektrikte düşük performans ve yaz aylarında sıcak hava dalgaları sırasında gelen elektrik talebinin, fosil yakıt enerjisine olan talebi artırdığı söylendi.

Dünya liderlerinin Pazar gününden itibaren, bu yıl Mısır’da düzenlenecek Birleşmiş Milletler iklim zirvesi (COP27) sırasında gelişmekte olan ülkelerdeki artan temiz enerji üretim tesislerini tartışmaları bekleniyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.