Enflasyon memur maaşlarını eritti

Enflasyon memur maaşlarını eritti

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) İzmir İl Temsilcisi Adnan Sarısayın, açıklanan enflasyon rakamları üzerinden değerlendirme yaptı.

Memurlara ve memur emeklisine yapılan yüzde 5’lik zammın yüzde 69’un eridiğine dikkat çeken Adnan Sarısayın, TÜİK rakamlarına müdahale edildiğini söyledi. Sarısayın, “Yeni Ekonomik Program(YEP) (2020-2022)’ın açıklanmasından sonra özellikle müdahale edildiğinden ve ayar verildiğinden emin olduğumuz TÜİK rakamlarına göre Eylül ayında enflasyon oranı (TÜFE)  % 0.99 artmıştır. Halkın enflasyonu yüzde 28’lerdeyken TÜİK’in açıkladığı rakam gerçeklerden uzaktır. Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları enflasyon oranları ile birlikte 3 aylık kümülatif artış % 3.24’e ulaşmış, bu durumda memur ve emeklilerinin aylıklarına Temmuz ayında yapılan % 5’lik artışın % 69’u erimiş bulunmaktadır” diye konuştu.

Açıklanan Rakamlar Gerçeği Yansıtmıyor

TÜİK tarafından açıklanan rakamların analizinin yapıldığında ortaya farklı bir tablo çıktığını dile getiren Adnan Sarısayın, sözlerine şöyle devam etti:

“TÜİK’in yaz aylarında 82 milyon vatandaşı vejetaryen sayma alışkanlığını Eylül ayında da devam ettirdiği anlaşılmaktadır.  Gıda ve alkolsüz içecekler gurubunda enflasyon oranı % 0.60 düşmüş gösterilmektedir. Buna rağmen gıda fiyatlarındaki artış yıllık ortalama artışın % 5.91 puan üzerindedir. Çarşı pazardaki enflasyonun, resmi rakamlara neden yansımadığını ve nasıl saklandığını merak ediyoruz. Yaşanan hayat pahalılığı ile açıklanan enflasyon oranı arasındaki farkın sebeplerini merak ediyoruz.30 Eylül 2019 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanı tarafından açıklanan 2020-2022 dönemi Yeni Ekonomik Programın (YEP) satır aralarındaki talimatların anında yerine getirildiği “gıda enflasyonunu düşürecek tedbirler” yerine “gıda enflasyon oranının düşmüş gösterilmesi” yönteminin tercih edilmesi vatandaşın zekası ile alay etmektir.Anılan Programın “fiyat istikrarı” için “geçmiş enflasyon” yerine “YEP enflasyon hedeflerine göre ayarlamalar yapılması”na çok erken başlamıştır. Her ayın başında zam yapılıp ay sonuna kadar vatandaşa unutturulması, ardından ayar çekilmiş enflasyon rakamlarının servis edilmesi hepimizi bıktırmıştır. 1 Eylülden itibaren geçerli olmak üzere doğalgaza % 14.9, 1 Ekim geçerli olmak üzere elektriğe % 14.9 zam yapılmasının, akaryakıt fiyatlarındaki artış ile Temmuz ve Ağustos ayındaki zam yağmurunun etkileri açıklanan enflasyon oranlarına neden yansımamaktadır?”

Memurlar 2 Yıl Daha Kaybetti

Hakem Kurulunun Hükumetin teklifini onaylamasının ardından memurların 2 senesini daha kaybettiğini söyleyen BASK İzmir İl Temsilcisi Adnan Sarısayın, “2020-2021 yıllarını kapsayan toplu sözleşme sürecindeki danışıklı dövüş sonrasında,  Hakem Kurulunun Hükumetin teklifini onaylaması,  memur ve emeklilerinin 2 yılını heba etmiştir. Hakem Kurulunun da “YEP enflasyon hedeflerine göre ayarlamalar yapılması” talimatına uyarak memur ve emeklilerine 2020 yılı için % 8,5 olarak öngörülen enflasyonunda altında % 4 + 4 artışa karar vermiş olması 2020 ve 2021 yıllarında kayıpların artarak devam edeceğinin işaretidir. 2020 yılı için YEP’te öngörülen % 5’lik büyümeden memur ve emeklisine pay verilmediği gibi, yetkili sendikaların talebi de yoktur. Netice olarak iki yıllık bir süre için memur ve emeklileri Hükumetin ve enflasyonun insafına terkedilmiştir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.