ENGELSİZ MESLEK LİSESİ

ENGELSİZ MESLEK LİSESİ

Hepimizin ebeveyn olarak evlatlarının geleceği ile ilgili hayalleri ve beklentileri vardır.

Hepimizin ebeveyn olarak evlatlarının geleceği ile ilgili hayalleri ve beklentileri vardır. Bir de evladınızın özel gereksinimleri farklı ise gelecekle ilgili endişeleriniz oluşur ve günler ilerledikçe, engellerle karşılaştıkça endişelerinizin giderilmesi için çözümler üretmeye başlarsınız. İşte meslek lisemizin ilk temeli; bu endişelerin en üst noktası olan gelecek kaygısıyla, 2012 yılında evlatlarımızın ortaöğretimi bitirip, eğitip dışında kalmasıyla atıldı. Büyük emeklerle sekiz yıl okul hayatına engeli olmayan akranlarıyla devam eden çocuklarımız, ya evlerine kapanmış ya da engeli olmayan akranlarından ayrı iş okullarında galoş veya tahta boyama yapmak için yönlendirilmişlerdi. Oysa çocuklarımızın yapabilirliklerine göre sonuç alacakları meslek gruplarına yönlendirmeleri gerekmekteydi. Yönlendirmemizi de öyle bir model üzerinde yapmalıydık ki, hem çocuklarımız engeli olmayan akranlarıyla beraber aynı ortamda olmalı, hem de kendi bireysel yetenek ve yapabilirliklerine göre meslek elemanı olarak yetişmeli, yetiştiği alanda da uzmanlaşmalarını sağlamalıydık.

1-264.jpg

2012 yılında dönem başkanımız, ışığımız, rahmetli Gökhan KURNAZ serebral palsiyi yaşayan bir birey olarak biz ailelere öncü olmuş, günler süren toplantı ve ARGE çalışmaları sonucunda bir okul modeli geliştirmiştik. Ülkemizde eşi benzeri olmayan bu modelimizin mimarisi; öğrencilerin her alana rahatça erişebileceği yapıda olmalı ve eğitim ile ilgili bölümler her bireyin kendi becerisi ve yeteneğine göre planlanmalıydı. Konunun uzmanlarıyla beraber adım adım planlanan modelimizin dört farklı eğitim uygulama alanı olması gerekliliği ile projemiz tüm engelleri ortadan kaldıracağı için adının "Engelsiz Meslek Lisesi" konmasına karar verilmişti. Projemizle ortaokul çağını dolduran serebral palsili çocuklarımızın mevcut sistem içinde öğrenimlerine devam etmeleri sağlanacak, Okulumuzun fiziksel özellikleri de öğrencilere uygun olarak inşa edilecekti. Okulumuzda engelsiz meslek lisesi kaynaştırma bölümü, iş okulu bölümü, iş-uğraş bölümü ve yaşayarak öğrenme ve eğitim merkezi olacaktı.

Planlanan projemizin özel işletilen bir eğitim kurumu olması imkansızdı, devletimizin gücü olmadan bu proje başarılı olamazdı ve başarılı olmak için projemizi Milli Eğitim Bakanlığı'mıza sunmamız gerekiyordu. Bakanımız Sayın Ömer Dinçer, SERÇEV'imize randevu vermiş, bizler heyecanla randevu gününü beklemeye başlamıştık ve nihayet randevu anı gelmiş, bakanımızın yanında projemizi anlatmaya başlamıştık. Projemizin sonuna geldiğimizde nemli gözlerle bizi dinleyen bakanımız; "Bu proje gerçekleşmeli" diyerek özel eğitim genel müdürlüğüne talimat vermiş ve projemizin hayata geçmesi için gerekli çalışmalar başlatılmıştı. Süreç içinde, Milli Eğitim Bakan Yardımcımız Sayın Orhan ERDEM ve Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürümüz Sayın Hakan Sarı ile projemiz protokol haline getirilmişti. Bu arada hükümet değişikliği olduğu için Milli Eğitim Bakanımız değişmiş yeni bakanımız Sayın Nabi AVCI'ya protokolümüz aktarılmış ve bakanımızın onayıyla artık projemiz resmiyet kazanmıştı.

2-249.jpg

Sıra protokol gereği bakanlığımıza ve derneğimize düşen maddelerin gerçekleştirilmesine gelmişti, ilk maddemiz modelimizin mimari yapısıydı. Lisenin mimarisinin erişilebilir olması gerektiği için dernek tarafından planlanması ve çizilmesi gerekiyordu, herkese çağrı yapmıştık ve nihayet karşımıza gönüllü mimarımız Gökhan AKSOY çıkmıştı. Projemizin amacını ve çocuklarımızın fiziksel özelliklerini kendisine anlatmış ve mimari çizimin yanı sıra statik, elektrik, mekanik ve çevre düzenlemesi ile ilgili gönüllülerimizle desteğiyle yaklaşık altı aylık bir çalışma sonunda mimari çizimi tamamlamıştı. Tamamlanan projemiz bakanlığa sunulmuş, mimarinin ilk olması dolayısıyla bürokratlar tarafından kabul görmesi biraz zor olmuş, kabul görene kadar kapı kapı dolaşmak zorunda kalmıştık. Sonunda Ankara il Müdürümüz Sayın Kamil Aydoğan'ın onayıyla mimari projemizin Ankara ilimizde uygulanması için karar verilmişti. Bakanlığımız gerekli fizibilite çalışmasını yapmış ve maliyet hesabını çıkarmıştı.

Artık okulumuzun temelinin atılması ve inşaata başlaması gerekirken il-ilçe müdürlüklerimizde kadro değişikliği olmuş, bizim onaylanan mimari proje için her şeyi tekrar anlatmamız gerekmişti, tekrar kapı kapı dolaşmalarımız başlamıştı ki derneğimizde çok büyük bir kaybımız oldu. Başkanımız rahmetli Gökhan Kurnaz vefat etmişti, acılı günlerimizle beraber günler ilerliyor ve çocuklarımız eğitim dışında kalmaya devam ediyordu… Dernek yönetimi olarak nasıl bir yol izleyeceğimizi bilemiyorduk, bir yönetim kurulu toplantısında bu projeyi nasıl yürüteceğiz, ne yapmamız gerekiyor derken Yönetim Kurulu arkadaşımız Ersoy AKCA'nın; "Gelin biz projemizi TOKİ'ye anlatalım, onlar ihale edip yürütsünler" demesiyle protokolümüzün bu yönde ilerlemesi için görüşmelerimize başlanmıştı. Bu görüşmelerde o kadar çok adını sayamadığımız kahraman bürokratlarımız ve gönüllülerimiz var ki, onların sayesinde lisemiz artık TOKİ'nin ihale kapsamına alınmıştı. Yaklaşık altı aylık bir süreçte uğraşılmış ve sonunda projemiz yürütücü firmaya ihale edilmişti. İhale edilirken her sürecini özenle takip eden TOKİ Başkanımız Sayın Ergün TURAN, Başkan Yardımcımız Sayın Ömer BULUT ve tüm TOKİ yetkililerine şükranlarımı sunuyorum. Gerçekten o kadar sahiplendiler ve hassas davrandılar ki projemiz için her şey yoluna girmeye başlamıştı.
Bu süreçten sonra sıra artık yürütücü firma Cihangir ve Avrupa Taahhüt inşaattaydı. Yer-zemin etüdü yapıldı. Tam inşaata başlanılacak bu seferde arsanın 50 metrekarelik alanının Orman Bakanlığımıza bağlı olduğu anlaşıldı ve bakanlıklar arası bazı teknik sıkıntılardan dolayı bu sefer de önümüze bu teknik sorun önemli bir engel olarak çıkmıştı. Milli Eğitim Bakan Yardımcımız Orhan Erdem'in bakanlık iç işleyişinde bürokratlarımızla takibi ve üyelerimizden Atilla KILIÇ'ın Orman ve Su işleri Bakanımızla görüşmesi sonucunda aylar sonra bu sorunumuzda tam çözümlenmiş derken Çankaya Belediyesi'nde inşaatla ilgili sorun çıkmıştı. Belediye Başkanımız Alper TAŞDELEN ve Belediye Başkan Yardımcılarımız Anıl SEVİNÇ ve Yasemin ASİL sayesinde o sorunda çözüldükten sonra 2015 Ekim ayında Başbakan Yardımcımız Sayın Tuğrul Türkeş ve çok değerli bürokratlarımızın katılımıyla nihayet inşaatımızın temeli atılmıştı.

3-208.jpg

Temel atma töreni sonrasında inşaat hızla ilerlerken hem mimari yapılarla ilgili görülmeyen eksiklikler İstanbul Teknik Üniversitesi ile beraber giderilmeye hem de uygulanacak eğitim sistemiyle ilgili alandaki uzmanlar ve bakanlığımızın yetkilileriyle çalıştaylar yaparak sistemi doğru bir şekilde ilerlemesini sağlamaya çalışıyorduk. Ülkemizde yaşanılan tüm olumsuz koşullara rağmen inşaatımız çocuklarımızın şansına hızla ilerliyordu. Bu arada okulda uygulanacak eğitim sisteminin kurgusunun doğru yapılması için Özel Eğitim Genel Müdürlüğümüzün genelgesiyle tüm meslek liselerine özel eğitim sınıfları açılması sağlandı. Genelge sonrasında lisemiz açılana kadar İMKB Karakusunlar Mesleki ve Anadolu meslek lisesine TEOG sınavı sonrası serebral palsili öğrencilerimiz yerleştirilmiş ve eğitim modeli denenmeye başlanmıştı, modelimizi uygularken gördüğümüz en temel sorun eğitimcilerimizin kaynaştırma öğrencilerine BEP'in nasıl uygulanacağını ve fiziksel olarak çok ağır engelli bir bireyle nasıl iletişim kuracaklarını bilememeleriydi. Demek ki açılacak lisemizde ilk yapacağımız; eğitimcilerimizin engelli bireylerle ilgili BEP hazırlamasını sağlayarak, serebral palsili bir bireyin özellik ve becerilerini çok iyi anlatabilmek olmalıydı. Açılan özel eğitim sınıflarında uygulanacak eğitim programlarımızın atölye olmamasından dolayı uygulanamaması, açılacak okulumuzda özel eğitim öğrencileri için muhakkak son teknoloji ile donatılacak atölyelerin olması gerekliliğini ortaya çıkarmış ve pilot uygulama sonucu protokolümüzün daha kuvvetli bir şekilde yenilenmesi gerektiğini göstermişti.

4-158.jpg

Şu an ki Milli Eğitim Bakanımız Sayın İsmet YILMAZ'a gelişmeleri aktarmış ve protokolümüzü yenileyerek tekrar imzalamıştık. Protokol gereği yapılması gerekenler MEB Basın Müşaviri Sayın Emine AZDİKEN tarafından müsteşarımız Sayın Yusuf TEKİN'e aktarılmış, Sayın müsteşarımız ve ilgili genel müdürlerimizle genişletilmiş toplantı yapılmış ve okulumuzun iç işleyişiyle ilgili bir çok konu paylaşılarak hızlandırılmıştı.
ENGELSİZ MESLEK LİSEMİZDE O kadar çok kişinin emeği var ki, yazıyı yazarken yaklaşık beş yılı bulan çalışmamızda muhakkak ki atladığım bir çok konu daha vardır. Bu projenin hayata geçmesi için dokunan ve destek veren o kadar çok değerli destekçilerimiz, gönüllülerimiz oldu ki, hepsine minnettarım. Özellikle projemize desteklerini hiç esirgemeyen, sahiplenen Milli Eğitim Bakanlarımıza ve son Bakanımız Sayın İsmet YILMAZ'a, Bakan Yardımcımız Sayın Orhan ERDEM'e, Müsteşarımız Sayın Yusuf TEKİN'e, Basın Müşavirimiz Sayın Emine AZDİKEN 'e, başından itibaren bize inanan ve projemize sonsuz destek veren Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürümüz Sayın Osman Nuri GÜLAY'a, Daire Başkanlarımız Sayın Şennur Çetin'e, Sayın Mehmet Salih CANBAL'a, Sayın Dr.Recep ALTIN'a, Sayın Ertuğrul GEÇGİL'e, Ankara İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Vefa BARDAKÇI'ya, Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Mustafa ÖZEL'e, kurucu müdürlerimiz Sayın Oğuz BOZDEMİR, Sayın Ayhan GÜZEL 'e her daim yol göstericilerimiz saygı değer Fatih ÇELEBİ, Mustafa YAVUZER, İbrahim ARSLAN, Meral TUTAN, Abdülkadir GÖĞÜŞ'e ve her zaman inancıyla yanımda olan yol arkadaşlarım Süheyla GÜRKAN'a, Şebnem ASTARCI'ya, Merve KEYVANOĞLU'na, Gülnihal EMİROĞLU'na, Hayriye AYDOĞAN'a, Seher ARSLAN'a, Ayşenur MUMCU'ya, Ayşegül ERSOY'a, Çağrı ERBAŞLI 'ya, Ersoy AKCA'ya, Aylin ATİLLA KONAK'a, Mehmet GÜRKAN'a, başından itibaren eksik kaldığım her alanda beni tamamlayan Yasemin YILDIRIM'a, tüm yönetim kurulu üyelerimize ve dernekte çalışan iş arkadaşlarımıza, adını yazamadığım tüm bürokratlarımıza ve gizli kahramanlarımıza şükranlarımı sunuyorum..Çalışmalarımızın karşılığını başarılı olacağımıza inanıyoruz. Devlet - STK işbirliğinin en güzel örneklerinden biri olan projemiz, siz bu satırları okurken inşallah açılmış ve TEOG sonucunda yerleşen 102 kişilik 9. Sınıf öğrencilerimizle ülkemizde ilk olmanın verdiği güzellikleri yaygınlaştırmak ve geliştirmek üzere eğitim ve öğretime başlamış olacaktır. İlerleyen zamanda da hep beraber sistemimizin gelişimini izlemeye başlayacağız. Lütfen sizler de lisemizin ilk model olmasından dolayı gelişimine maddi ve manevi katkı sağlayın ve desteklerinizi esirgemeyin ki, modelimiz istediğimiz başarıya ulaşarak tüm ülkemizde yaygınlaştırılsın.

Sevgi ve Saygılarımla...
E.Sinem ERSOY

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.