ENGELSİZMİR Fuarı umut oldu

ENGELSİZMİR Fuarı umut oldu

3. ENGELSİZMİR Kongre ve Fuarı’nda engelli vatandaşların çalışma hayatına kazandırılmasına yönelik sorunlar ve çözüm yolları ele alındı. Firma temsilcileriyle görüşen engelli vatandaşlar iş başvurusu yaptı.

Kapılarını “İş’te Ben de Varım” sloganıyla açan ENGELSİZMİR Kongre ve Fuarı, engelli bireylerin iş dünyasında yer almalarına yönelik oturum ve uygulamalarla farkındalık yarattı. Sektör temsilcileri, uzmanlar, eğitimciler ve engelli bireylerin buluştuğu kongrede dünyadaki engelli istihdamının örnekleri, Türkiye’deki mevcut uygulamalar, destekler, alınması gereken önlemler ve geleceğe yönelik politikalar tartışıldı.

Kongre kapsamında kurulan İş’te Varım Zirve Alanı’nda firma temsilcileri ile görüşen engelli bireyler, çalışma hayatında aktif olarak yer alabilmek için “Ben de varım” dedi. Şehrin dört bir yanında “İş’te Ben de Varım” sloganıyla dikkat çekilen kongreye yoğun bir katılım gösteren engelli bireyler, zirve alanında da iş olanaklarını inceledi.  İŞKUR desteği ile kurulan alanda 88 firma temsilcisi ile buluşan yüzlerce engelli vatandaş, iş görüşmeleri gerçekleştirdi. Kongre sonrasında İŞKUR’un her iki tarafa da destek veren iş ve meslek danışmanları firmalarla görüşerek uygun pozisyonları değerlendirecek. ENGELSİZMİR Kongre ve Fuarı, yüzlerce engelli birey için umut oldu.

“Her bireyin yapacağı iş mutlaka var”

Engelli istihdamına yönelik yönetmelikler, destekler, yapılması gerekenler ile özel ve kamu sektöründe istihdam politikaları üzerine konuşan İŞKUR İzmir İl Müdür Vekili Makbule Dank, “Bir toplumda insanlığın gelişmesi ve yücelmesinde her birey önemlidir. O nedenle gücü ve yeteneği ne olursa olsun, her bireyi kalkınma sürecinde üretime katabilmek, uygar toplum olabilmenin önemli bir koşuludur. Toplum içinde yaşamak, üretmek ve kazanmanın yolu birey ve vatandaş olarak çalışma hayatına katılmaktan geçer. Aynı şekilde bir meslek sahibi olmak, engellilerin sosyal yaşam içinde aktif olarak yer almalarının en temel yaşam kaynağı. Mesleki becerisi olan her bireyin yapacağı iş mutlaka var” dedi.

Sosyal yardım çözüm değil

Engelli istihdamında Türkiye ve dünyadaki uygulamaları değerlendiren Engelli Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli, Türkiye’de yapılan çalışmaların sosyal yardım değil gerçek istihdam yönünde olması gerektiğine dikkat çekti. İçli, “İşsiz bir birey toplumda itibar da kazanamıyor. Dolayısıyla istihdam sadece kendi kendine yetmesini güvence altına almıyor aynı zamanda toplum içerisinde başı dik bir yurttaş olarak yaşamasını da sağlıyor. Türkiye’de 1 milyon 800 bin engelli vatandaşın yalnızca 160 bini çalışıyor. İstihdam algımızı da değiştirmemiz gerekiyor. Ülkemizde istihdam kılıklı bir sosyal yardım yapıyoruz. Engelli vatandaşı üretim sürecine sokmuyoruz” dedi.

Yapılması gerekenin engellilerin başarıyla yapabilecekleri işleri ve iş basamaklarını kurmak olduğunu belirten İçli, bunun yurtdışında örnek uygulamaları olduğunu söyledi. İçli, “Yurt dışında sosyal içerme uygulaması yapan şirketlerin esası buna dayanıyor. Engelli vatandaş rekabet ortamına uygun çalışıyor, sadece ortamı onun konforuna göre planlanıyor. Firmalar iş sürecini planlarken engelli derecelerine göre gruplandırma yapıyor. Buna göre eğitilmiş eleman o işi yapmaya uygun hale getirildiği zaman hem işveren mutlu oluyor hem de engelli vatandaş aldığı parayı hak ederek kazanmanın gururunu yaşıyor. Zaman içerisinde işverenlerdeki ön yargı da kırılıyor. O elemanı alıp nereye koymasını gerektiğini biliyor. Bu sürecin sonunda verimli çalışan engelli vatandaşın da toplumsal itibari artıyor. Ülkemizde de yapılması gereken en acil ve etkili yöntem budur. O vatandaşa toplumun diğer kesimiyle aynı koşullar altında çalışma ve üretme gücünü kazandırmak, tüm politikaların önüne geçen bir uygulama olacaktır” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.