ENSİA, "Bankalar bir eliyle tokalaşırken öteki elini yumruk yapmamalı"

ENSİA, "Bankalar bir eliyle tokalaşırken öteki elini yumruk yapmamalı"

Koronavirüs salgını nedeniyle hemen tüm sektörlerde üretim ve ticaret durma noktasına gelirken, başta Kobi’ler olmak üzere işletmelerin finansmana erişiminde ciddi sorun yaşanıyor.

TBMM’de kabul edilecek sicil affı, yaşanan sorunun aşılmasında hayati önem taşırken, geçmişteki sicil aflarında yapılan hataların tekrarlanmaması büyük önem taşıyor.

Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, ülkede durma noktasına gelen ticari hayatın, önlem alınmadığı takdirde binlerce işletmenin kapanmasıyla sonuçlanabileceğini belirterek, “Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak, Şubat ayı içinde sicil affı ve borç yapılandırması çalışmasının güçlü sinyallerini vermişti. Bu düzenleme ile bankalar nezninde sicili bozulmuş firmalar için çok önemli fırsat yakalanacağını düşünüyoruz” dedi.

Yapılandırmanın 2019 yılı borçlarını da kapsaması gerektiğini ve 24 Nisan 2020’ye kadar uzatılan Mart ayı beyanname döneminden önce yasanın çıkarılarak, ikincil düzenlemelerin de hayata geçirilmesinin önemini vurgulayan Vatansever, iş dünyasında büyük merakla beklenen düzenlemelerde yaşanabilecek olası sorunlar için şu uyarılarda bulundu: 

“DİĞER EL YUMRUK SIKMAMALI”

 “Koronavirüs salgını nedeniyle, ölçeği ne olursa olsun tüm işletmeler zor bir dönemden geçiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın geçen hafta açıkladığı önlem paketinin önemli, ancak finansmana erişimde yeterli olmadığını düşünüyoruz. Sicil Affı’nda geçmişte yapılan hatalardan ders alınmalı. Bir Kobi kendi kontrolü dışındaki değişkenler ve piyasa koşulları yüzünden kara listeye alınmış ya da sicili bozulmuş olabilir. Firmalar beyaz sayfa açarken, bankalar yapılandırma sonrasında da o firmalarla ilgili eski kayıtlarını dikkate almayı sürdürürse süreç tek taraflı yürümek zorunda kalır ve dağ fare doğurabilir. Bankalarımız bir elleriyle Kobi’lerle tokalaşırken, diğer ellerini yumruk yaparlarsa, siciller yeniden kararmaya başlar. Geçmişte maalesef bu şekilde çok örnekle karşılaştık. Hükümetimizin, Türkiye Bankalar Birliği nezninde bu uyarıyı bankalarımıza yapmasında yarar görüyoruz. Piyasadaki nakit sıkışıklığının giderilmesi için bu düzenlemeler Kobi’lere can suyu olacak. Önemli olan işletmeleri ayakta tutmak, işletmeler kapanmadan önlem almaktır. İşletme ayaktaysa; devlet de, bankalar da, çalışanlar da, işletme sahibi de rahatlar.”

“BORCUNU ZAMANINDA ÖDEYEN MAĞDUR OLMAMALI”

Bankaların, yapılandırma için kapısını çalan işletme sahiplerini iyi niyetinden kuşku duymaması gerektiğinin altını çizen ENSİA Başkanı Hüseyin Vatansever, hiçbir işletme sahibinin devletle ya da bankalarla başının derde girmesini istemeyeceğini, işini büyütmeye odaklanmak isteyeceğini kaydetti. 

Borç yapılandırmasına ilişkin düzenlemelerde, bugüne kadar vergi ve sigorta borcunu zamanında ve tam olarak ödeyen mükelleflerin mağdur olmasını engelleyici düzenlemelerin getirilmesini de beklediklerine işaret eden Vatansever, bu kapsamdaki şirketlere yapılan yüzde 5'lik indirimin artarak devam etmesinin, borcuna sadık mükelleflere haksızlık yaşatılmasının önüne geçileceğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.