ENSİA, sürdürülebilirliğe dikkat çekti

ENSİA, sürdürülebilirliğe dikkat çekti

Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı (ENSİA) Alper Kalaycı, Türkiye’de imkânı olan herkesin kendi enerjisini üretebileceği bir sistem kurulması gerektiğini belirtti.

Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı (ENSİA) Alper Kalaycı, “Öncelikle, enerjinin tüketildiği yerde üretilmesinin hayati önemde olduğunu bilmemiz gerekiyor. Zaten yenilenebilir enerjinin de mantığı bu. Sanayici, otel sahibi, fabrika sahibi, site sakini, apartman sakini ya da herhangi bir vatandaş… Kendi elektriğini üretebilecek iradesi ve finansal gücü varsa bırakalım üretsin. Ancak bunu yaparken insanları yormayan, onları tek noktada karşılayan ve tüm süreçlerini aynı noktada tamamlayabileceği bir sistem kurmamız gerekiyor. Vatandaş çatısına güneş enerjisi kuracaksa haftanın 7 gün açık olan başvuru noktalarında tüm izinlerini alabilmeli.

Hazırlanan projeler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yetkilendireceği mühendislik ofislerinin onayı sonrasında süratle kurulum aşamasına gelebilmeli. Tıpkı OSB’lerdeki Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri gibi, yenilenebilir enerji alanında uzmanlaşmış, yetkin kadrolara sahip bu mühendislik ofisleri, Noterler ya da Yeminli Mali Müşavirler gibi devlet adına projelere onay vermeli ve gelirlerinin bir bölümünü devlete aktarmalı. Hatta bu işlemler sırasında oluşacak maliyetler, devletimiz tarafından da rahatlıkla karşılanabilir. Vatandaşın üreteceği her kilovat enerji, karşılığı olan dövizin cebimizde kalması anlamına geliyor.” dedi.

alper-kalayci.jpg

HIZLI İŞLEYEN VE SADELEŞMİŞ BİR BÜROKRASİ

Hızlı işleyen, sadeleşmiş bir bürokrasiye sahip bu mekanizma ile bugün sadece 8 bin Megavat olan güneş enerjisi kurulu gücünün birkaç sene içinde 30 bin Megavat seviyesine ulaşmasının şaşırtıcı olmayacağını sözlerine ekleyen Alper Kalaycı, en önemli sorunun dağıtım altyapısındaki eksikler olduğuna işaret etti.

ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, "Ülkemizde çatılarda 46 bin 760 MW’lık kuruluma izin verecek alan bulunmasına rağmen, mevcut şebeke kapasitesi bu potansiyelin sadece 6.585 MW’lık bölümünü değerlendirmeyi mümkün kılıyor. Dolayısıyla vatandaşın istekli devletin ise yatırımların önünü açan noktada konumlanması yeterli olmuyor. Dağıtım altyapısının da bu yatırım genişlemesini kaldırabilecek altyapıya sahip olması gerekiyor. Bu noktada önerimiz, kamu otoritesi küçük yatırımcıların süreçlerini yetkilendirdiği ve en katı şekilde denetlediği mekanizmalara bırakırken, dikkatini ve motivasyonunu elektrik dağıtım sisteminde yapılması çok acil yatırımlara vermeli." dedi.

cati-ges-konut.jpeg

ELEKTRİKLİ ARAÇ SATIŞI %237 ARTTI

Türkiye’de elektrikli araç satışlarının 2021 yılında yüzde 237,2 artışla 2 bin 846'ya yükseldiğini hatırlatan Kalaycı, bu satışların petrol ve akaryakıt fiyatlarındaki artışın etkisi ile önümüzdeki yıllarda katlanarak artacağına dikkat çekti.

Otomotiv sektörünün projeksiyonlarında, 2030 yılında Türkiye’deki elektrikli ve hibrit araç filosunun 1 milyona ulaşmasının yer aldığını kaydeden Alper Kalaycı, ülkedeki mevcut altyapının yüz binlerce elektrikli aracın hızlı şarj olabilmesini sağlayacak kaliteden çok uzakta olduğunu hatırlattı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.