Erdoğan'ın Rusya'dan Özür Dilediğini Açıkladılar

Erdoğan'ın Rusya'dan Özür Dilediğini Açıkladılar

Kremlin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rus uçağının düşürülmesinden ötürü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den özür dilediği açıkladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, “Erdoğan özür diledi, üzgün olduğunu söyledi, başsağlığı diledi ve ‘Üzgünüm’ dedi” dedi.

Peskov’un aktardığına göre Erdoğan Putin’e yazdığı mektupta “Rus uçağını düşürmek gibi bir arzumuz ya da kastımız asla olmamıştır” ifadesini de kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Erdoğan’ın Putin’e mektup yazdığını doğruladı, ancak içeriğini paylaşmadı.

Erdoğan CNN’e, ‘Özür dilemeyeceğiz’ demişti

Erdoğan, uçağın düşürülmesinin ardından CNN International’a demecinde, “Özür dilemesi gereken bir taraf varsa biz değiliz. Hava sahamızı ihlal edenler özür dilesin” demiş, sonraki demeçlerinde de defalarca benzer ifadeler kullanmıştı.

Mektuptaki ifadeler

turkrus.com’un haberine göre mektupta şu ifadeler kullanıldı: “Bir kez daha üzüntümü ve derin başsağlığı dileklerimi ölen pilotun ailesine iletmek istiyorum ve ve özür diliyorum. Tüm kalbimle acılarını paylaşıyorum. Rus pilotun ailesini Türk ailesi olarak kabul ediyoruz. Verilen acıların ve zararın hafifletilmesi için gerekli tüm inisiyatifleri almaya hazırız.”

‘Uçak krizi’nin ardından ipler kopma noktasına gelmişti

24 Kasım tarihinde Suriye sınırında ‘Türkiye hava sahasını ihlal ettiği’ gerekçesiyle Türk F16’sı tarafından bir Rus jeti vurulmuş, uçağın bir pilotuyla kurtarma çalışmalarına katılan bir asker hayatını kaybetmişti.

Karşılıklı restlerin ardından Rusya, Türkiye’ye yönelik ticari kısıtlamalar getirmiş, özellikle son dönemde Antalya’daki Rus turist kaybı yüzde 98.5’e ulaşmıştı.

Bölge esnafı, son günlerde turist sıkıntısından ötürü protesto gösterilerine başlamıştı.

Kremlin, ‘özür, izahat ve tazminat’ istemişti

Ay başında Erdoğan’ın “Bir pilotun hatasıyla Türkiye’nin feda edilmesi düşündürücüdür” demesine yanıt veren Peskov, Türkiye’den özür dilemesini, izahatta bulunmasını ve hayatını kaybeden pilotun ailesine tazminat ödemesini beklediklerini söylemişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.