Ergenlik döneminde madde bağımlılığına dikkat

Ergenlik döneminde madde bağımlılığına dikkat

Günümüzde alkol ve uyuşturucu bağımlılığının çocukluğun sonlarında ve ergenliğin başlarında başlamakta olduğunu belirten Yrd.Doç.Dr. Onur Okan Demirci, ergenlikte madde bağımlılığına dikkat edilmesi konusunda uyarılar yaptı.

Zi&On Psikiyatri Akademisinden Psikiyatri Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Onur Okan Demirci, “Bu bağımlılık ruhsal veya fiziksel olabilir. Ruhsal bağımlılık, keyif verici bir uyaranı kullanmaya alışmak, onu arzu etmek ve olmadığı zaman da gerginlik ve kaygı yaşamaktır. Fiziksel bağımlılık, ruhsal bağımlılığın tersine uyarana bağlanma durumudur. Uyaranın yoksunluğunda vücutta titreme, terleme, kusma, kasılma gibi fiziksel değişiklikler görülür” dedi.


Yrd.Doç.Dr. Demirci, DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders)ün ölçütlerine göre bireyin madde bağımlısı olduğunun belirtilerini şöyle sıraladı:


“Bağımlı olunan maddeye karşı son 1 yıl içinde bir tolerans geliştirilmiş olması, Yoksunluk belirtileri göstermek ve bundan kurtulmak için bağımlı olunan maddeyi veya benzerlerini almak, Düşündüğünden yüksek dozlarda ve uzun dönemlerde maddeyi kullanmak, Madde kullanımından kurtulmak veya kontrol altına almak için devamlı çaba içinde olmak, Maddeyi bulmak, kullanmak ve etkilerinden kurtulmak için çok fazla zaman harcamak, Maddeyi kullanmaktan dolayı sosyal, mesleki ve serbest zaman etkinliklerinde azalma veya bu etkinlikleri terk etmek, Kullanılan maddeden dolayı fiziksel veya psikolojik sorunların varlığına rağmen madde kullanımına devam etmek.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.