Eriş Ülger’den Folkart Gallery'de 'Atatürk' söyleşisi

Eriş Ülger’den Folkart Gallery'de 'Atatürk' söyleşisi

“BÜYÜK DAHİ/Gazi Mustafa Kemal” isimle sergiye ev sahipliği yapan Folkart Gallery; 10 Kasım Atatürk’ün Anma Günü etkinlikleri kapsamında Tarihçi-Yazar Eriş Ülger’i ağırladı.

Folkart Gallery, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü etkinlikleri kapsamında Tarihçi-Yazar Eriş Ülger’i ağırladı. Folkart Academy Tiyatro Salonu’nda konuşan Sabiha Gökçen’in manevi oğlu Eriş Ülger, Gazi Mustafa Kemal Atatürk hakkında bilinmeyenleri anlattı. Ülger, toplumun Atatürk hakkında yanlış bilgilendirildiğini ve özellikle bu sorunun giderilmesi gerektiğini söyledi.

Folkart Gallery’deki “BÜYÜK DAHİ/Gazi Mustafa Kemal” isimli serginin Atatürk’ün yaşamına ışık tuttuğunu vurgulayan Eriş Ülger, sergide yer alan birçok eserin bizzat kendi koleksiyonunda yer aldığını kaydetti. Ülger, Sabiha Gökçen ve Salih Bozok tarafından kendisine bırakılan objelerin, eserlerin bu şekilde anlamlı bir sergi aracılığıyla tüm Türkiye’ye gösterilmesinin Atatürk’ü anlamada önemli bir katkısı olacağını söyledi. 

“TOPLUM, ATATÜRK HAKKINDA YANLIŞ BİLGİLENDİRİLİYOR”

Atatürk hakkında yanlış ve eksik bilgiler içeren çok sayıda kitap ve film olduğunu belirten Ülger, “Öncelikle toplum Atatürk hakkında bilerek ya da bilmeyerek yanlış bilgilendiriliyor. Gerçek Atatürk’ün nasıl biri olduğu hakkında topluma bilgi verilmeli. Örneğin, ‘Beni Türk hekimlerine emanet edin’ ve ‘İstikbal göklerdedir’ sözleri kesinlikle Atatürk’e ait değildir. Bunun dışında Atatürk kesinlikle alkolden dolayı siroza yakalanıp ölmedi. Cepheden cepheye koşturan Atatürk tam 11 kez sıtmaya yakalanmış, hastalığı atlatmak için ‘kinin’ adlı ilacı kullanmıştır. Bu ilaç ise hastalığını tedavi ederken karaciğerini de tahrip etmiştir. Yani Atatürk, sirozdan ölmüştür. Kesinlikle alkolden değil. Ancak günümüzdeki çoğu yazar ve yönetmen nedeniyle Atatürk hakkında yanlış ve eksik bilgiler ortaya atılıyor. Biz o kadar köklü ve büyük bir milletiz ama Atatürk hakkında sadece gerçeklerin yer aldığı bir belgesel, film çekemiyoruz. Günümüzde yazılan kitaplarda dahi eksik ve yanlış bilgiler veriliyor. Öncelikle bu sorunu bir an önce gidermeliyiz. Bunun için de gerekirse dünyadan da belgeleri araştırarak objektif bir şekilde gerçek Atatürk’ü ortaya koyabilmeliyiz” dedi. 

“CUMHURİYET’İN KURULMASI İÇİN HARCANAN PARAYLA FABRİKA BİLE KURULAMAZDI”

Mustafa Kemal Atatürk hakkında yazdığı bir kitapta Almanya Del Spiegel Gazetesi’nin başyazarı ile arasında geçen anıyı hiç unutamadığını belirten Ülger, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Yıllar önce Atatürk’ün ve Kurtuluş Savaşı’nın Avrupa basınında nasıl yer aldığına ilişkin araştırmalar yaptım ve her ulaştığım bilgiyi kayıt altına aldım. Sonra da bu bilgileri Almanca olarak kitap haline getirdim. Onur Öymen’in büyükelçiliği döneminde de Almanya’da kitaplarımın birisinin tanıtımı için verdiği kokteylde Del Spiegel Gazetesi’nin o dönemki baş yazarı kitabımı inceledi. İnceledikten sonra da bu kitap da hep Mustafa Kemal’i hiç eleştiren bir yazıya rastlamadığını söyledi. Kitabımı, Avrupa’daki gazete ve kitaplardan topladığım bilgilerle yazdığımı belirttim. Yani aslında bu kitabın kendilerinin yazdıklarıyla ortaya çıktığını söyledim. Kendisine eleştirecek bir belge bulursa benimle iletişime geçmesini rica ettim. Aradan 6 ay sonra kitabım 2’inci defa basılacağı için kendisini aradım ve elinde bir belge olup olmadığını sordum. Bana dedi ki, ‘6 aydan beri araştırıyorum ama Mustafa Kemal’i eleştirecek tek bir bilgi ya da belge bulamadım.’ Hakikaten bunu hiç unutamıyorum. Aslında dünyada son derece önemli bir lider ancak kendi ülkemizde yeteri kadar sahip çıkamıyoruz. Aslında Falih Rıfkı Atay’ın da dediği gibi, ‘o dönemde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulması için harcanan parayla aslında bir fabrika bile açılamazdı.’ O nedenle Atatürk bu Cumhuriyet için son derece önemli bir varlıktır. Çok zor şartlarda kurulan bu ülkenin değerini de bilmek zorundayız.” 
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin 29 Ekim 1923’de kurulmadığını sadece ilan edildiğini belirten Ülger, aslında Cumhuriyet’in Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkmak için Bandırma Vapuru’na adımını atmasıyla kurulduğunu sözlerine ekledi. 

Konferansın ardından Eriş Ülger, ‘Mustafa Kemal’in Önderliğinde Harp ve Sulh’ adlı kitabını imzaladı. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.