Erkan Doğan’dan Sağlık Bakanlığı ve RTÜK’e çağrı

Erkan Doğan’dan Sağlık Bakanlığı ve RTÜK’e çağrı

"Bu mesajlar umut aşılamıyor."

Sağlık Muhabirleri Derneği (SMD)  İzmir Şubesi Başkanı Erkan Doğan  “Ulusal televizyon kanallarında yayınlanan  kamu spotlarında  lösemili çocukların oynatılmasının hasta çocukları ve aileleri üzerinde olumsuz etki yarattığını ve onları rencide ettiğini” söyledi.

Kamu spotu olarak verilen mesajların gerek RTÜK gerekse Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenmesi gerektiğini belirten Doğan, “ Bu mesajlarda yer alan saçları dökülmüş çocuk resimleri  etik açıdan uygun  değil. Hasta ve hasta yakınlarının moral ve motivasyonunu düşürüyor.” dedi. Birçok doktor, tedavi sürecinde hastaların moral ve motivasyonun yüksek olmasının tedaviyi yüzde 30 ile yüzde 40 arasında olumlu yönde etkilediğini belirtiyor.

ÇOCUKLAR REKLAMLARDA KULLANILMASIN

Erkan Doğan “İnanın hiçbir lösemi hastası çocuk, saçlarının döküldüğünün bilinmesini istemez. Bu şekilde sokakta dolaşmayı da tercih etmez. Çevrenin bakışlarından rahatsız olur. Lösemi hastalarının yer aldığı görüntüler hem lösemi hastalarını hem ailelerine umuttan çok umutsuzluk getiriyor. Bu görüntülerde  saçı dökülen çocukların yerine hasta yakınları veya doktorlarının yer alması  gerekir. Alternatif olarak çizgi film karakterlerinden olan Caillou, Pepe, Keloğlan spotlarda kullanılabilir” diye konuştu.

SAĞLIK BAKANLIĞI VE RTÜK’E ÇAĞRI

Sağlık Bakanlığı ve Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna da çağrıda bulunan Doğan, “Tedavisi süren bir çocuğun ulusal bir televizyon kanalında bu görüntüleri izlediğini düşünün. Bunlardan ne anlar? Sevinir mi, üzülür mü, acısı tazelenir mi? Sağlık Bakanlığı ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu yetkililerini bu konuda göreve çağırıyorum. Sağlık Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi olarak dışarıda maske bile takmak istemeyen onkoloji hastası çocuklar ve aileleri adına bu çağrımızın takipçisi olacağız. RTÜK ve Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda ortak bir komisyon kurup sağlık muhabirlerinin bu komisyona dahil edilmesinin gerekli olduğunu belirtti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.