Erkekler daha fazla karbon ayak izine sahip

Erkekler daha fazla karbon ayak izine sahip

İsveç'te Ecolop araştırma şirketinin yürüttüğü araştırmaya göre erkeklerin ete ve arabalara olan düşkünlüğü sera gazlarına kadınlardan daha fazla katkıda bulunmalarına neden oluyor.

Ecolop araştırma şirketi İsveç’te bir çalışmayı yürüttü. Araştırmacıların Journal for Industrial Ecology‘de yayımladıkları makaleye göre, erkeklerin ete ve arabalara olan düşkünlüğü sera gazlarına kadınlardan daha fazla katkıda bulunmalarına neden oluyor.

erkekler-iklim-degisikligi-ne-daha-cok-yol-aciyor3-001.jpg

Araştırma ekibi, İsveç’te yaşayan bekar erkek ve kadınları inceledi. Gıda, ev eşyası, mobilya, tatil, araba ve yakıt gibi mal ve tüketim harcamalarına baktılar. Erkeklerin toplamda kadınlara göre sadece yüzde 2 daha fazla mal harcamasına rağmen, İsveçli erkeklerin kadınlardan ortalama olarak yüzde 16 daha fazla sera gazından sorumlu olduğu ortaya çıktı. Yani erkekler iklim değişikliği gerçeğine daha fazla katkı sağlıyor.

Araştırma, mevcut en son veriler olan 2012’deki resmi tüketici harcama sayılarına dayanıyordu. Çalışma, kadınlara benzer bir miktar harcamasına rağmen erkeklerin daha yüksek karbon emisyonlarından sorumlu olmasının bir takım sebeplerini ortaya koydu.

ets-1.jpg

Kadınların sağlık, mobilya ve giysi gibi ‘düşük emisyonlu ürünlere’ para harcama eğiliminde olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Erkekler ise paralarının yüzde 70’ini, arabalar için yakıt da dahil olmak üzere ‘sera gazı yoğun ürünler’e harcıyor. Ulaşım ve tatiller söz konusu olduğunda, bekar erkekler daha fazla araba kullanmaları nedeniyle kadınlardan daha fazla emisyon ürettiriyor. Araştırma ayrıca İsveç’te arabayla çıkılan tatillerin trenle yapılanlara göre altı kat daha fazla kirletici olduğunu gösterdi.

Araştırmanın baş yazarı Annika Carlsson-Kanyama, CNN’e verdiği demeçte, erkeklerin, benzer miktarda harcamaya rağmen önemli ölçüde daha az karbon emisyonu üreten kadınların harcama alışkanlıklarını örnek alması gerektiğini söyledi. Hükümetlerin çevre politikasını şekillendirirken bu cinsiyet farklılıklarını karar verme süreçlerine dahil etmelerini de ekledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.