Erken teşhis, retina rahatsızlıklarında önemli!

Erken teşhis, retina rahatsızlıklarında önemli!

Ekol Hastanesi Göz Kliniğinden Prof. Dr. Sinan Emre, retina tabakasının sinir hücrelerinden oluşan ve görüntüyü algılayan bir ağ tabakası olduğunu söyledi.

Retinayla ilgili birçok hastalığın görmeyi etkilediğini dile getiren Ekol Hastanesi Göz Kliniğinden Prof. Dr. Sinan Emre, “Gözü bir kamera, beyindeki görme merkezini ise bir televizyon olarak düşünecek olursak, göz görüntüyü alıp, kabloyla yani görme sinirleriyle beyindeki görme merkezine kadar iletiyor. Biz görüntüyü ancak öyle algılayabiliyoruz. Retina bu iletinin başladığı yer. Mercek sistemlerinden geçen görüntü retina tabakasına odaklanıyor. Biz de bu şekilde görüntüyü, görme kanalları aracılığıyla beyindeki görme merkezine kadar iletiyoruz” dedi.

Retina rahatsızlıklarının nedenleri

Retinayı etkileyen birçok hastalığın olduğunu dile getiren Prof. Dr. Sinan Emre, “Bunlardan bazıları yalnızca gözle ilgili problemlerken, bazıları da sistemik hastalıklara bağlı oluşan problemlerdir. Örneğin; diyabet, hipertansiyon ve bazı damar hastalıkları, retinayı etkileyen hastalıklardan bazılarıdır” şeklinde konuştu.

Retina yırtıkları

Retinadaki yırtıkların sık karşılaşılan rahatsızlıklardan olduğunu dile getiren Prof. Dr. Sinan Emre, “Gözü bir top olarak düşünürsek, bu topun içi boş değil. İçerisinde jel kıvamında, vitreus adında bir madde var. Yıllar geçtikçe bu madde dejenerasyonlara uğrar ve jel kısım sıvılaşmaya başlar. Sinir tabakasına yapışık kısmıyla retina arasına sıvı dolar ve ayrılma meydana gelir, bu durum Retinada yırtıklara yol açabilir. Bunun dışında yüksek derece miyoplarda, retina tabakası daha ince olduğu için yırtılma daha kolay oluşmaktadır” dedi.

prof-dr-sinan-emre.jpg

Yırtık oluştuğunda hastaların genellikle sinek uçuşmaları gibi siyah döküntüler, ışık çakma hisleri, gölgeli görüş gibi şikayetlerle başvurduğunu belirten Prof. Dr. Sinan Emre “Erken evrede yakalanan yırtığa basit bir lazer tedavisiyle müdahale edilebiliyor. Geç kalındığı takdirde sıvı, retina tabakasını göz duvarından ayırıyor. Bu durum da retina tabakasını besleyen hücrelerin oksijensiz kalıp ölmesine sebep oluyor. Dolayısıyla sinir tabakasının en kısa sürede yerine konulması gerekiyor. Sinir tabakasındaki ayrılmaya Retina Dekolmanı deniyor” şeklinde konuştu.

Tedavi süreci yırtığa göre şekilleniyor

Ayrılan iki tabakanın birleştirilmesi için iki farklı yöntem kullanıldığını anlatan Prof. Dr. Sinan Emre, “Bu iki tabakayı birleştirmek için ya gözün duvarından çökertme işlemiyle silikon bantlar yerleştiriyoruz ya da gözün içerisine girerek vitrektomi dediğimiz operasyonu gerçekleştiriyoruz. Gözün içindeki jel temizleniyor ve sinir hücreleri tekrar yerine yayılıyor. Vitrektomide yırtık etrafını yapıştırmak içinse lazer ya da kriyoterapi uygulanıyor ve iki katmanı yeniden birleşene kadar bir arada tutmak için gaz ya da silikon veriliyor. Gaz kullanılırsa, verilen gazın tipine göre gaz bir süre sonra kendiliğinden emiliyor. Silikon tedavisinde ise üç ila altı ay gibi bir süre sonra göz içine tekrar girilerek silikon çıkarılıyor. Hangi yöntemin kullanılacağına gözün durumuna bakılarak karar veriliyor” dedi.

Retina dekolmanında erken teşhisin önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sinan Emre, erken teşhisle problemin küçük bir lazer uygulamasıyla tedavi edilebildiğini dile getirdi. Bu bağlamda hastaların retina yırtıklarının belirtileriyle karşılaştığında bir göz hekimine başvurmasını öneren Prof. Dr. Sinan Emre tedavinin ihmal edildiğinde yırtığın büyüdüğünü ve anlatıldığı üzere operasyon gerektirdiğini sözlerine ekledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.