Erkunt Traktör CEOS'su Saylan: Sürdürülebilirlik önem kazanıyor

Erkunt Traktör CEOS'su Saylan: Sürdürülebilirlik önem kazanıyor

Pandeminin neden olduğu ekonomik daralma ve parça temini nedeniyle sektörün küçüldüğünü fakat aldıkları önlemlerle birlikte 2022 yılından umutlu olduklarını söyleyen Erkunt Traktör Sanayii A.Ş. CEO’su Tolga Saylan, stratejik adımlarını anlattı.

2022 yılını planlarken bazı stratejik adımlar attıklarını söyleyen Erkunt Traktör Sanayii A.Ş. CEO’su Tolga Saylan, “2020 yılının başında artan talep üreticinin yüzünü güldürmeye başlamışken, aynı dönemde ülkemizde başlayan pandemi süreci, sektörün tüm dinamiklerini olumsuz etkiledi ve öngörüsünü değiştirdi. Başka birçok sektörde olduğu gibi, Mart ayından itibaren bizim sektörde de traktör üretiminde parça tedarikinde aksamalar yaşamaya başladık. 2021 yılında da aynı sorunlarla üretime devam etmek zorunda kalsak da aldığımız önlemler, AR-GE çalışmaları, maliyetlerin gözden geçirilerek yeni stratejilerin belirlenmesi ve tedarik süreçlerinin yeniden planlanması gibi önemli konularda attığımız doğru adımlar bizi hedeflediğimiz sonuçlara ulaştırdı” diye konuştu.

YÜZDE 10 PAZAR PAYI HEDEFLİYORUZ

2022 yılında traktör pazarında toplam 60 bin ile 65 bin adet arasında traktör satışı olacağını öngördüklerini dile getiren Tolga Saylan şu bilgileri verdi: “Kurak bir sene geçireceğimiz öngörüsü, girdi maliyetlerinin hızla artmaya devam etmesi (gübre, ilaç, tohum vb.), çiftçimize sağlanacak finansman büyüklüğü ve artan faiz oranları ile ilgili olası olumsuzluklar, bize tahmini pazar adedinin 40.000 seviyelerine kadar düşebileceğini, bu duruma da hazırlıklı olmamız gerektiğini gösteriyor. Diğer senaryo ise daha iyimser, ilk senaryodaki unsurlar kısmen kontrol altına alınırsa, 2021 yılına yakın bir pazar tahmininde bulunmak, biz üreticiler için daha gerçekçi olabilir. Yani, 2022 yılı traktör satış adetleri 60.000 ile 65.000 seviyelerinde gerçekleşebilir. Her iki tahminde de Erkunt, pazar dinamiklerini, risklerini ve çiftçilerin beklentilerini yakından takip ederek toplam pazardan %10 pay almayı hedefledi”

tolga-saylan.jpg

EN ÇOK İHRACAT YAPAN FİRMALAR ARASINDAYIZ

Erkunt'un ihracat markası olan ArmaTrac'ın Dünya’da 33 ülkeye ihraç edildiğini dile getiren Tolga Saylan, 2020 yılında Türkiye’de ‘en çok ihracat yapan traktör firmaları’ arasında 2'nci sırada yer aldıklarını söyledi.

Her yıl ihracat rakamlarıın yükselttiklerini kaydeden Saylan, “Özellikle 100 yıllık firmaların varlık gösterdiği dünya pazarında bir Türk markasının olması ülkemiz için gurur verici. Ekonomi Bakanlığı’nın TURQUALITY programından faydalanmaya hak kazanan firmamız, her geçen sene ihracat rakamlarını yükseltiyor. Etkin katıldığımız yurtdışı fuarlarında insanların yoğun ilgisiyle karşılaşıyoruz. Ürünlerin Türkiye’de üretildiğini söylediğimizde ise aldığımız tepkiler gurur verici nitelikte oluyor. 2021 yılında satış adetlerimizi artırmayı ve yurt dışında yeni pazarlara girmeyi hedefledik. Dünya’nın tecrübe ettiği pandemi süreci, tarımın ve sürdürülebilirliğin önemini bir kez daha ortaya çıkardı. Bu nedenle ülkemizdeki tarımsal üretimin artması ve tarımsal anlamda yeniden kendi kendine yetebilen bir ülke olmamız en büyük temennimiz. 2022 yılında da ülkemiz için sektörel beklentilerimiz yüksek, pandemi süreci kontrol altına alınır ise tarım ve makine sektörü için güzel bir yıl olacağı kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.

YENİ PROJELER YOLDA

2021 yılında eş zamanlı olarak pek çok proje yürüttüklerini belirten Tolga Saylan şu bilgileri verdi: “Bunların içinde yeni bir traktör modelinden, var olan traktörün teknoloji açısından geliştirilmesine, kabin içi iyileştirmeden yeni yönetmeliklere uyum çalışmalarına ve yeni emisyon seviyesine hazırlanmaya kadar çeşitli projeler var. Ayrıca, AR-GE Merkezimiz tarafından yürütülen, 2022 yılında tamamlanacak olan ve en önemlisi Türkiye’ye katma değer yaratacak bir projenin de lansman çalışmaları için hazırlıklara başladık. Bu proje kendi motorumuzu ve bu motor ile kendi traktörlerimizi üretmek adına başlattığımız uzun yıllardır hayalini kurduğumuz bir proje. Biz kendi tasarımımızı kendimiz yapıyoruz, dolayısı ile uluslararası yayınları ve dünyadaki teknolojik gelişmeleri takip etmek, uygulanabilir her yeni düşünceyi proje haline getirmek, traktörlerimizi yeni tarım teknolojilerine uyumlu hale getirmek zorundayız. Özetle, yeni yatırımlar ve projeler hiç bitmeyecek ve biz sürekli kendimizi geliştirmeye, yenilemeye devam edeceğiz”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.