Erozyonla kaybolan toprak miktarında düşüş

Erozyonla kaybolan toprak miktarında düşüş

Hedef 2023’te bu rakamı 130 milyon tona çekmek

1970’li yıllarda Türkiye’de erozyonla kaybolan toprak miktarının yıllık 500 milyon ton olduğunu vurgulayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yapılan çalışmalar neticesinde günümüzde erozyonla kaybolan toprak miktarının yıllık 154 milyon tona düştüğünü söyledi. Pakdemirli, 20023’te ise hedeflerinin, kaybolan toprak miktarını yıllık 130 milyon tona çekmek olduğunu belirtti. 

Türkiye’nin coğrafi konumu, topografik yapısı ve toprak özellikleri düşünüldüğünde erozyon konusunda hassas bir bölgede bulunduğunun altını çizen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Elbette alınacak önlemler ile erozyonla mücadele etmek mümkün. Bu anlayışla Bakanlık olarak önemli çalışmalara imza attık. Özellikle son 16 yılda yaptığımız ağaçlandırma çalışmaları bu mücadelede önemli bir adım oldu” dedi. 

Son 16 yılda 4 milyar 200 milyon fidan toprakla buluşturuldu 

Son 16 yılda 5 milyon hektar alanda ağaçlandırma yapıldığını ifade eden Bakan Pakdemirli, “Bu dönemde erozyon kontrolü, bozuk ormanların iyileştirilmesi çalışmalarına hız verildi ve 4 milyar 200 milyon adet fidan toprakla buluşturuldu. 2002'de 16 milyar adet ağacımız vardı, bugün 22 milyar adete ulaştık. 2023 hedefimiz ise 24,5 milyar ağaca ulaşmak" değerlendirmesinde bulundu. 

Kaybolan toprak miktarı yıllık 154 milyon tona düştü

Erozyonla mücadele kapsamında yapılan bu çalışmalar ile 1970’li yıllardaki yıllık erozyonla kaybolan 500 milyon tonluk toprak miktarını bugün itibarıyla 154 milyon tona düşürdüklerini vurgulayan Pakdemirli, “Hedefimiz bu rakamı 2023 yılında 130 milyon tona indirmek. Bu hedefleri tabi ki tek başımıza gerçekleştirmiyoruz. Üniversitelerin, kamu kurumlarının, STK’ların, ilgili tüm kurum ve kuruluşların desteği ile gerçekleştiriyoruz. Çölleşme ile mücadele de başarı ancak hep beraber hareket edildiğinde, katılımcı bir yaklaşım sergilendiğinde sağlanabilir” açıklamasını yaptı. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.