ESİAD’tan Litvanya’ya zirve daveti

ESİAD’tan Litvanya’ya zirve daveti

ESİAD, çeşitli sektörlerden iş insanının yer aldığı Litvanya heyetini, İzmirli iş insanlarıyla buluşturdu.

Tekstilden kimyaya, lojistikten inşaata kadar farklı sektörlerden iş insanlarının yer aldığı Litvanya Heyeti, İzmir programları kapsamında Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği'ni (ESİAD) ziyaret etti. Litvanya Büyükelçisi Ricardas Degutis başkanlığındaki heyette Litvanya’nın İzmir Fahri Konsolosu Mustafa Özsoy ve Vilnius Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Laura Aldone da hazır bulundu. Toplantıda, iki ülkenin sanayici ve iş insanları karşılıklı iş birliği olanaklarını görüştü.

litvanya-heyeti-2.jpg

"İŞ BİRLİĞİNİ ARTIRMALIYIZ"

ESİAD’ın 20 milyar dolarlık iş hacmi ve 200 bin kişiye istihdam sağlayan 1000’in üzerinde firmayı temsil ettiğini belirten Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, aynı zamanda Türkiye’nin AB Bilgi Merkezi’ne ev sahipliği yapan tek sivil toplum kuruluşu olduklarını vurguladı. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde verdiği destek nedeniyle Litvanya’ya teşekkür eden Zorlu, şöyle devam etti:

“Türkiye, Avrupa Birliği’nin altıncı büyük; AB ise Türkiye'nin en büyük ticaret ortağıdır. 2022 yılında Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 40,6'sını AB oluştururken, ithalatın payı yüzde 25,6'dır. Türkiye'nin Litvanya ile olan dış ticareti, 2013-2022 yılları arasında yaklaşık 1,6 kat artmıştır. 2022 yılında Türkiye’nin Litvanya’ya ihracatı 559.2 milyon dolar olmuş, ithalatı ise 646 milyon dolar şeklinde gerçekleşmiştir. İzmir’in Litvanya ile olan dış ticareti 2013-2022 yılları arasında dalgalı bir seyir izlemiştir. 2022 yılında İzmir’in Litvanya’ya ihracatı 63.9 milyon dolar, ithalatı ise 18.3 milyon dolar seviyesindedir. Bu ziyaretin Türkiye-Litvanya arasındaki iş birliğini daha da ilerletmeye ve derinleştirmeye yardımcı olacağına inanıyoruz. ESİAD olarak her iki ülke iş insanları arasında iş birliğini artırmak için çalışacağız.”

litvanya-heyeti-3.jpg

"YEŞİL ENERJİ ORTAK KONUMUZ"

Litvanya ile pek çok alanda iş birliği imkanı olduğunu belirten Zorlu, “Yeşil ve dijital dönüşümü ikinci ortak konumuz olarak görüyoruz. Litvanya’nın, FinTech ekosisteminin lideri olduğunu ve Avrupa Birliği’ndeki finansal teknoloji iş geliştirme için en çekici ülkelerden biri olarak tanındığını biliyoruz. Bu konu, karşılıklı iş birliğinin gelişimi için iyi bir örnek olabilir. Enerji güvenliği ve çeşitliliği başka önemli bir konudur. Yenilenebilir enerji, yeşil hidrojen ve dekarbonizasyona yatırım yapmamız gerekiyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın 2027 Tahminleri Raporu’na göre Türkiye’deki yenilenebilir enerjinin 5 yıl içinde yüzde 64 oranında büyümesi öngörülmektedir. Bu büyüme ile Türkiye, Avrupa’nın dördüncü büyük pazarı haline gelmesi bekleniyor” dedi.

ESİAD YATIRIM ZİRVESİ

Zorlu, 21 Eylül’de “Doğru Yatırım, Doğru Finansman ve Güçlü Yarınlar” temasıyla ikinci kez düzenleyecekleri ESİAD Yatırım Zirvesi konusunda da Litvanya heyetine bilgi verdi. Geçen yıl düzenlenen ilk zirvede, 22 konuşmacı, farklı kategorilerde 27 sponsor ve yaklaşık 350 katılımcının yer aldığını anlatan Zorlu, “Zirvede finansal kaynaklar ve iş insanlarını bir araya getirmeyi amaçlıyoruz. Bu yıl, birleşme ve satın almalar-M&A dünyasındaki gelişmeler ve beklentiler, özel sermaye ve girişim sermayesi, halka arz ve sermaye piyasası olanakları ve kurumsal finans konularına ilave olarak uluslararası finansal çözümler ve yatırımlar ile gayrimenkul, altyapı ve enerji projelerinde finansman ve alternatif finansman imkanlarını ele alacağız. Litvanya’dan iş insanlarını da zirvemize katılmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

buyukelci-degutis-sibel-zorlu.jpg

"İŞ BİRLİĞİ YAPABİLECEĞİMİZ ÇOK SEKTÖR VAR"

Litvanya Büyükelçisi Ricardas Degutis de, iki ülke arasındaki iş birliğinin gelişmesi için çaba harcadıklarını belirterek, “Karşılıklı iş birliğini geliştirebileceğimiz çeşitli alanlar var. İki ülke arasındaki ihracatın nasıl artırılabileceğini konuşmamız gerekiyor. ESİAD heyetini en kısa sürede ülkemizde ağırlamaktan mutluluk duyacağız” dedi. Vilnius Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Laura Aldone ise geçen yıl KOSGEB delegasyonu ile demir ve gıda üreticilerini ağırladıklarını ve çeşitli iş olanaklarını ele aldıklarını ifade etti. Aldone, “Biz daha istikrarlı bir ticaret istiyoruz. Lojistik, özellikle de limanlar bizim için çok önemli. Litvanya iş kadınlarını temsil eden biri olarak bu ziyarette kadın sayısının fazla olması bizleri çok mutlu etti” ifadelerini kullandı.

HANGİ SEKTÖRLER KATILDI?

Litvanya heyetinde; lojistik, depolama, emlak geliştirme, endüstriyel ürün ticareti, finans, danışmanlık, yazılım teknolojileri, inşaat, kimyasal ürünler, perakende, tekstil, elektrik, ısıtma sektörlerinden iş insanları yer aldı.

laura-aldone-sibel-zorlu-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.