Eskiyörük'ten Dünya Kooperatifçilik Günü açıklaması

Eskiyörük'ten Dünya Kooperatifçilik Günü açıklaması

İzmir Tarım Grubu ve Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük Dünya Kooperatifçilik Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı.

İzmir Tarım Grubu ve Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük Dünya Kooperatifçilik Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı.

BEN KOOPERATİFÇİYİM, ÇÜNKÜ İNSANIM.

İnsanoğlunun varoluşundan bu yana birlik, beraberlik ve dayanışma içinde yaşayan toplumlar, yani kooperatifçiliği benimseyenler her zaman barış ve refah içinde yaşamıştır. Ancak tekelleşmenin hüküm sürdüğü toplumlarda ise açlık, sefalet, adaletsizlik ve savaşlar yaşanmaktadır.

Dünyamızda 8 milyar insanı rahatlıkla besleyecek kaynak mevcutken, her 6 saniyede bir çocuk açlıktan ölüyor. 200 milyon nüfusu besleyecek Türkiye’de yoksulluk yaşanıyor. Bu bir kader değildir. Bu durum paylaşamamaktan ve uygulanan politikalardan kaynaklanmaktadır.

Diğer yandan 1 milyon insan, aşırı beslenmekten obezite tedavisi görüyor. Her yıl 1 milyar dolarlık gıda israf ediliyor. Bir yanda açlık ve sefalet diğer yanda israf ve savurganlık… İşte bu bir insanlık ayıbıdır.

Dünyada adaleti sağlayarak açlığı önlemek, barışı sağlamak, üretici ve tüketiciyi korumak istiyorsak kooperatifleşmeye mecburuz.

Gelişmiş ülkelerde tarım ve hayvancılık faaliyetleri %90 oranında kooperatiflerle yürütülürken ülkemizde %13 seviyelerinde olması tarımda geri kalmışlığımızın, sorunlarımızın ve kayıplarımızın en önemli nedenidir.

Tarımda ihracat yapacak potansiyele sahip ülkemizin bugün ithalat yapar duruma düşmesinin asıl nedeni plansız üretimdir. Ancak kooperatifleşme ile üretimi kayıt altına alıp,  planlı üretimle istikrarı sağlayabiliriz. Ancak kooperatifleşme ile üretim maliyetlerini düşürüp, gıda güvenliğini sağlayabiliriz. Ancak kooperatifleşme ile köylümüzü yerinde yaşatır, göçü önleyebiliriz. Ancak kooperatifleşme ile kalkınır ve toplumsal barışı sağlayarak yaşanır bir Türkiye yaratabiliriz.

Geç de olsa kooperatifçiliğin önemi anlaşılmaya başlandı, fakat fazlasıyla konuşmamıza rağmen henüz yeterli somut adımlar atılamadı. Kooperatifçiliğin gelişmesi eğitim ve Devlet Politikalarıyla mümkündür. Eğitime çocuklarımızdan başlayıp okullarda kooperatifçilik dersi verilmelidir. Karar alıcılar Destekleme Politikalarını üreticiyi kooperatifleşmeye teşvik edici şekilde düzenlemelidir.

Tarımı güvenceli bir meslek haline getirmeliyiz. Popilizmi bırakıp, çiftçiye para vermek yerine para kazandıracak politikalar üretmeliyiz. Çünkü Türkiye tarımla, tarım kooperatifleşmeyle kalkınır.

Barışı sağlamak ve açlığı önlemek için yol haritamız tekelleşme değil, kooperatifleşme olmalıdır.

Çünkü Kooperatifçilik

ATATÜRK’ün Çizdiği Yol Demek,

Çalışmak Demek,

Üretmek Demek,

Kalkınma Demek,

Adalet Demek,

Hakça Paylaşım Demek,

Birlik, Beraberlik, Dayanışma Demek,

Birbirini Korumak, Yaşatmak Demek,

Açlığı Önlemek Demek,

Sevgi Demek,

Barış Demek,

Aydınlık Demek,

İnsanlık Demek,

BEN KOOPERATİFÇİYİM, ÇÜNKÜ İNSANIM.

21 Aralık gecenin en uzun, gündüzün en kısa olduğu gündür. Karanlığın en fazla olduğu bu günlerde aydınlanma Kooperatifleşmeyle olacaktır.

Mahmut ESKİYÖRÜK
İzmir Tarım Grubu Bşk.
Tire Süt Kooperatifi Bşk.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.