EÜ'de atıklar enerjiye dönüşüyor

EÜ'de atıklar enerjiye dönüşüyor

Ege Üniversitesi'nde biyogaz tesisleri kurularak tarımsal atıkların enerjiye dönüşümü sağlanacak.

Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nuri Azbar’ın araştırmacı olarak yer aldığı, EÜ Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) Arş. Gör. Dr. S. Tuğçe Kalkan Dağlıoğlu tarafından gerçekleştirilen “Sürdürülebilir Tarımsal Atık Yönetimi Kapsamında Biyogaz Eldesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Mekansal Modellenmesi” projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Proje kapsamında biyogaz tesisleri kurularak tarımsal atıkların enerjiye dönüşümü sağlanacak. Proje, sanayi desteği ile üniversite- sanayi iş birliğini beslediği gibi Ege Üniversitesi Fen Fakültesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi ortaklığı ile disiplinlerarası çalışmalara da örnek teşkil ediyor.

Proje ekibini tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “ Ege Üniversitesinin TÜBİTAK nezdindeki başarısı sürüyor. Prof. Dr. Nuri Azbar hocamız ve ekibinin çevre dostu ve sürdürülebilir bir bakış açışı ile gerçekleştirdikleri projelerden dolayı tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum. Atıkları enerjiye dönüştürecek olan bu proje, sürdürülebilirlik açısından da son derece önem taşıyor” dedi.

ege-nuri-azbar-necdet-budakson.jpg

“ATIKLAR; GÜBRE, ISI VE ELEKTRİĞE DÖNÜŞECEK”

Projenin hedeflerinden bahseden Prof. Dr. Nuri Azbar, “Bu proje ile Menemen ilçesi tarımsal atıklarının biyogaz tesisi ile biyoenerjiye dönüştürülmesi modelinin oluşturulmasını hedefliyoruz. Bu modelde, Coğrafi Bilgi Sistemi ile biyogaz tesisi kurulumuna uygun alanlar belirlenecek ve biyogaz tesisi için yaşam döngüsü analizi gerçekleştirilecek. Sınırları belirlenen bir baz senaryo, yaşam döngüsü değerlendirmesi ile analiz edilecek. Bu baz senaryoya göre tesis yalnızca büyükbaş ve kanatlı atıkları ile çalışacak, fermente ürün çıktısı katı ve sıvı faza ayrılarak gübre olarak kullanılacak ve biyogaz kombine sistemlerle ısı ve elektriğe dönüştürülecek. Bunun yanı sıra farklı hammadde senaryoları, fermente ürün çıktısı senaryoları ve biyogazın biyometana dönüşümünde özgün senaryoları çalışılacak. Bu yaklaşım ile bir biyogaz tesisinin hem mekânsal etkileri hem de iklim değişikliğine olan etkileri çalışılarak tarımsal atıkların enerjiye dönüştürülmesi kapsamında özgün, çevre dostu ve sürdürülebilir bir bakış açışı ortaya konacak” diye konuştu.

Biyogaz tesisleri ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Nuri Azbar, “Biyogaz tesisleri, tarımsal atıkların değerlendirilerek enerjiye dönüşümünü sağlayan tesislerdir. Tarımsal atıkların biyogaz tesislerinde enerjiye dönüşümü kontrolsüzce salınımların da önüne geçmiş olacak. Bununla birlikte biyogaz tesislerinin işletiminin çevresel etkileri vardır. Tesis işletimi esnasında veya sonrasında ortaya çıkacak olan çevresel etkiler, genellikle yaşam döngüsü değerlendirmesi ile ortaya konmaktadır” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.